Θετικά σε αξία στο 1,3%, έκλεισε το 2021 το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων (καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ., Ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη, εξαιρούμενων των νησιών). Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας NielsenIQ, τα ταχέως κινούμενα καταναλωτικά αγαθά (FMCGs) στο σύνολό τους παρουσιάζουν σχετικά πιο μετριοπαθή τάση, στο 0,7%, πολύ κοντά στην εκτίμηση που είχε κάνει η εταιρία στις αρχές της χρονιάς.

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο κατηγοριών, στα τρόφιμα και ποτά, αρκετές από τις κατηγορίες αλκοολούχων ποτών παρουσίασαν ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με πέρυσι (βότκα 18,4%, ρούμι 16,5%, ουίσκι 13,3%), ενώ επίσης πολύ υψηλά ποσοστά αύξησης των πωλήσεών τους παρουσίασαν, μεταξύ άλλων, κατηγορίες όπως τα φυτικά ροφήματα (20,9%), καθώς και τα κατεψυγμένα λαχανικά (16,5%).

Μάλιστα, τα τρόφιμα και ποτά είναι η μοναδική μεγάλη κατηγορία, που παρουσίασε θετική τάση της τάξεως του 1,6%, ενώ  οι κατηγορίες που αφορούν στα προϊόντα προσωπικής περιποίησης, καθώς και στα προϊόντα οικιακής χρήσης σημείωσαν μείωση στις πωλήσεις τους σε αξία κατά 1,7% και 2,4% αντίστοιχα.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως όσον αφορά στις κατηγορίες προσωπικής υγιεινής και περιποίησης, οι δύο κατηγορίες που σημείωσαν τις πιο αρνητικές τάσεις στις πωλήσεις τους το 2021 είναι τα αντισηπτικά (37,9%) καθώς και τα σαπούνια για το πλύσιμο των χεριών (17,7%), γεγονός που οφείλεται εν μέρει και στην εξορθολογίκευση της χρήσης τους, σε σχέση με το 2020, ενώ έντονα αρνητική ήταν η τάση των καθαριστικών σπιτιού (13,9%), καθώς και της κατηγορίας των χλωρινών (12,6%).

Δείτε επίσης:
Έρευνα για τους Έλληνες καταναλωτές και τη σχέση τους με το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά

Νέα έρευνα για τον καφέ αποκαλύπτει ποιους βοηθά στη ρύθμιση του βάρους τους

Νέα έρευνα για Covid-19: Μικρότερη η πιθανότητα σοβαρής νόσησης για χορτοφάγους και ψαροφάγους