Τα The Best Chef Awards, τα βραβεία που συγκεντρώνουν μερικούς από τους πιο επιδραστικούς επαγγελματίες της υψηλής εστίασης διεθνώς, ανακοινώθηκαν σε μια τελετή, που για πρώτη χρονιά, λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.


Στιγμιότυπο από την περσινή τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, όπου ο σεφ Μπιόρν Φραντζέν βρέθηκε στην κορυφή της λίστας. 

Τα The Best Chef Awards έχουν καθιερωθεί από το 2015 ως μία από τις πρώτες πλατφόρμες που διαμορφώνουν και παρουσιάζουν ετησίως μια κορυφαία κάστα αποτελούμενη από σεφ που αφήνουν το προσωπικό τους στίγμα στο σύμπαν της γαστρονομίας. Η ανακοίνωση των 100 που συμπεριλαμβάνονται στην φετινή λίστα πραγματοποιήθηκε την τελευταία μέρα ενός γεμάτου τριημέρου αφού προηγήθηκαν στο πλαίσιο ενός γαστρονομικού συνεδρίου ενδιαφέρουσες ομιλίες με κεντρικές θεματικές τα «Area Talks» (τοπικοί διάλογοι) και «Food Meets Science» (Το φαγητό συναντά την επιστήμη) με μαγειρικές επιδείξεις υψηλών προδιαγραφών και πληθώρα καλεσμένων που προσεγγίζουν τη γαστρονομία από διάφορες και διαφορετικές σκοπιές. Στο πλαίσιο των συζητήσεων τέθηκαν ερωτήματα όπως «μπορούν οι σεφ να σώσουν τον πλανήτη;», «πώς μπορεί ένα εστιατόριο να συμβάλλει στη βιωσιμότητα του πλανήτη;», «ποιος θα είναι ο ρόλος των σεφ στο μέλλον;» και οι διαδραστικοί διάλογοι έδωσαν απαντήσεις για τις εφαρμόσιμες λύσεις και τον καταλυτικό ρόλο των σεφ που οφείλουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη διάσωση των διατροφικών μας πόρων και την αλλαγή του τρόπου που αντιμετωπίζουμε το φαγητό.

«Αποφασίσαμε να μην ακυρώσουμε την φετινή εκδήλωση αλλά να την διοργανώσουμε στην ψηφιακή της εκδοχή (#VIRTUAL2020). Με αυτή την πρωτοβουλία ελπίζουμε να διοχετεύσουμε ένα μήνυμα δύναμης και θετικότητας στον κόσμο της γαστρονομίας. Η ακύρωσή του θα σήμαινε ότι τονίζουμε το πόσο ευάλωτη είναι η υψηλή γαστρονομία και αυτό δεν είναι το σωστό μήνυμα. Είμαστε μακριά ο ένας από τον άλλο, στις χώρες μας, τη δουλειά μας αλλά παράλληλα τόσο κοντά ο ένας στον άλλο και πιο ενωμένοι από ποτέ», αναφέρει ο Κριστιάν Γκαντό, Διευθυντής Δημιουργικού του project των The Best Chef Awards τα οποία μπορεί να ολοκληρώθηκαν αλλά υπάρχει και συνέχεια αφού φέτος θα πραγματοποιηθεί μια ξεχωριστή δημοπρασία των βραβείων των σεφ οι οποίοι αποφάσισαν να τα δωρίσουν για καλό σκοπό. Συγκεκριμένα, το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί στο Isabelο Charity, ένα project φιλανθρωπικού χαρακτήρα που δημιουργήθηκε το 2009 από την Ολλανδή σεφ Μαργκό Ζανς επειδή «κανένα παιδί δεν πρέπει να μένει με άδειο στομάχι», όπως η ίδια λέει.

Η κορυφαία τριάδα
Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε φέτος ο Ρενέ Ρεντζέπι, σεφ και συνιδιοκτήτης του διάστερου Noma στην Κοπεγχάγη, ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια απασχολεί τη γαστρονομική κοινότητα με τις ευφυείς εξτραβαγκάντσες του. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν ο Σουηδός Μπιόρν Φραντζέν (σεφ – ιδιοκτήτης του τριάστερου Frantzen στην Στοκχόλμη) και ο Νταν Μπάρμπερ (σεφ – συνιδιοκτήτης του διάστερου εμβληματικού farm restaurant Blue Hill at Stone Barns στην Αμερική).


Ο σεφ Ρενέ Ρεντζέπι προσωποποιεί το χρυσό τρίπτυχο της επιτυχίας εξωστρέφεια – στρατηγική – δημιουργικότητα σε όλο τους το μεγαλείο

Ρενέ Ρεντζέπι, ο φυσιολάτρης
Με συνεχές «παρών» στην κορυφαία τριάδα της λίστας με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου (πέρυσι βρισκόταν δεύτερος στην κατάταξη και ήταν το φετινό φαβορί για την κορυφή αν ανακοινωνόταν η λίστα), o Ρεντζέπι σίγουρα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο επιδραστικές μορφές της παγκόσμιας γαστρονομίας. Σε κάθε μενού του οι εποχικές πρώτες ύλες έχουν τον πρώτο λόγο, με τον ίδιο, σε ρόλο γαστρονομικού auteur, να εντρυφεί στο πλατωνικό ιδεώδες των γεύσεων. Σοφιστικέ γευστικές προτάσεις, θεατράλε σκηνικό και φυσιολατρικός μινιμαλισμός σκιαγραφούν το λεγόμενο New Nordic concept, στο οποίο στηρίζεται η φιλοσοφία του σκανδιναβικού Noma. Γράφει περνώντας ατελείωτες ώρες στην ερευνητική κουζίνα με την ομάδα του ένα βιωματικό γαστρονομικό έπος κρατώντας σταθερά τους κριτικούς σε εγρήγορση για το περιεχόμενο της επόμενης σελίδας. Προσωποποιεί το χρυσό τρίπτυχο της επιτυχίας εξωστρέφεια – στρατηγική – δημιουργικότητα σε όλο τους το μεγαλείο.


Ο σεφ Μπιόρν Φραντζεν στο διάστερο εστιατόριο Frantzén αξιοποιεί με πρωτοπόρα ματιά τα αγαθά της σκανδιναβικής γης

Μπιόρν Φραντζέν, ο πολυδιάστατος
Ο διάσημος Σουηδός σεφ, επίσης μια από τις εμβληματικότερες παρουσίες της σκανδιναβικής γαστρονομικής σκηνής, στο βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin εστιατόριο Frantzén στη Στοκχόλμη, αποδίδει από το 2009 τη δική του γευστική μετάφραση της σκανδιναβικής κουζίνας. Το Frantzén συγκαταλέγεται στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, ενώ στην περσινή κατάταξη των 50 Best Restaurants βρέθηκε στην 21η θέση. Ο Φραντζέν αντιμετωπίζει το φαγητό ως πολυαισθητήρια εμπειρία ενσωματώνοντας στο ιδεώδες ενός γεύματος -εκτός από τη γεύση- το χαλαρό και πολύβουο περιβάλλον, τη φιλική ατμόσφαιρα και την ιδιαιτερότητα στο στυλ. Σκιαγραφώντας το προσωπικό μαγειρικό του στυλ, επεξηγεί ότι είναι αμάλγαμα του γαλλικού και σκανδιναβικού γαστρονομικού του υπόβαθρου, με ενίοτε προσθήκη του ιαπωνικού στοιχείου, πλούσιο σε νατουραλιστικά στοιχεία. Ακολουθώντας το ρητό «το τοπικό είναι το νέο παγκόσμιο» (local is the new global), όπως διατυμπανίζουν οι επιδραστικότεροι σεφ παγκοσμίως, χρησιμοποιεί αποκλειστικά εποχικές και τοπικές πρώτες ύλες. Η κεντρική φιλοσοφία του συμβαδίζει με αυτή της σύγχρονης φατρίας των Σκανδιναβών νεωτεριστών σεφ, όπως ο Μάγκνους Νίλσον του Fäviken (που πρόσφατα έκλεισε τον κύκλο του) και ο Ρενέ Ρεντζέπι, που διαμόρφωσαν την προσωπική γαστρονομική τους ταυτότητα αξιοποιώντας με πρωτοπόρα ματιά τα αγαθά της σκανδιναβικής γης.

Νταν Μπάρμπερ, ο οικολόγος
Το προοδευτικό farm – restaurant που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Μανχάταν σερβίρει κουζίνα με υποδειγματικά βιώσιμο χαρακτήρα. Το Blue Hill at Stone Barns έχει στηθεί σε έναν εντυπωσιακό αχυρώνα σε κτήμα έκτασης μεγαλύτερου των 300 στρεμμάτων, όπου επίσης βρίσκεται και ένας μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος χώρος που εστιάζει στο φαγητό και τη γεωργία. Στα 16 και πλέον χρόνια λειτουργίας του έχει πλέον αναγνωριστεί ως διεθνές σημείο αναφοράς στη βιώσιμη γαστρονομία, αφού επικεντρώνεται σε υλικά των οποίων η συγκομιδή ενίοτε γίνεται λίγες μόλις ώρες πριν φτάσουν στα πιάτα του 30 σταδίων μενού του. Κάνουμε λοιπόν λόγο για ένα από τα πρώτα εστιατόρια που λειτουργούν στη λογική της φιλοσοφίας που θέλουν την τροφή να έρχεται «από τη φάρμα στο τραπέζι» με τον σεφ Νταν Μπάρμπερ να διαμορφώνει σαν ένας γαστρονομικός ακτιβιστής γεύσεις υψηλών προδιαγραφών με φυσιολατρικό χαρακτήρα. Η ουσία της γεύσης αποτελεί αδιαπραγμάτευτη δέσμευση για τον σεφ όπως και η παραγωγή της τροφής με τη μικρότερη δυνατή επίδραση στο περιβάλλον. Πρακτικές με χαμηλό ποσοστό δημιουργίας απορριμμάτων, πλήρης αξιοποίηση της παραγωγής και projects όπως το Row 7, στο οποίο συνεργάζεται με παραγωγούς ειδικών σπόρων φρούτων και λαχανικών, σχεδιασμένων να αντέχουν στις ασθένειες και να έχουν καλύτερη γεύση, είναι ενδεικτικά της προοδευτικής και βαθιά οικολογικής φύσεως ματιάς του σεφ.


Ο σεφ Ράσμους Μανκ, σεφ και συνιδιοκτήτης του The Alchemist στην Κοπεγχάγη είναι από τους νεότερους εκφραστές του New Nordic Concept

«Αλχημίες», νέα ταλέντα και «θρύλοι»
Στην φετινή λίστα με την αφρόκρεμα των σεφ συμπεριλαμβάνονται επαγγελματίες από 31 χώρες, 34 νέα ονόματα εκ των οποίων μάλιστα 15 είναι από την Ισπανία. Το βραβείο «Best Chef Rising Star», που αφορά τα ανερχόμενα αστέρια του χώρου απονεμήθηκε στην νεαρή Μανοέλα (Μάνου) Μπουφάρα από τη Βραζιλία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σημαντικά ενώ το βραβείο του κοινού (The Best Chef Fol-LOVERS Award) που παρακολουθεί τα βραβεία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απονεμήθηκε στον επίσης Βραζιλιάνο Ραφαέλ (Ράφα) Κόστα ε Σίλβα. Το Βραβείο «The Best Chef Pastry Award» (Καλύτερου ζαχαροπλάστη) απονεμήθηκε στον Ισπανό Ξαβί Ντονάι, το «The Best Chef Food Art Award» που αναδεικνύει τον σεφ – καλλιτέχνη απονεμήθηκε στον Βρετανό Άλεξ Ντίλινγκ ενώ ο Νταν Μπάρμπερ τιμήθηκε και με το βραβείο της καλύτερης νέας άφιξης στην λίστα με την κάστα των κορυφαίων αλλά και με το βραβείο που του απένειμαν οι ίδιοι οι συνάδελφοί του (The Best Chef Voted by Chefs Award). Δεν αποκλείεται μάλιστα την επόμενη χρονιά να τον δούμε να φιγουράρει πρώτος. Ο «Αλχημιστής» Ράσμους Μανκ, σεφ – συνιδιοκτήτης του πολυσυζητημένου διάστερου The Alchemist στην Κοπεγχάγη, διακρίθηκε για το ερευνητικό και πειραματικό κομμάτι της κουζίνας του με το «The Best Chef Science Award». Σημειώνεται ότι κάνουμε λόγο για το καλύτερο εστιατόριο της Κοπεγχάγης (σύμφωνα με έγκριτο εθνικό γαστρονομικό οδηγό), που εντός 7 μηνών λειτουργίας πήρε 2 αστέρια Michelin.Ο Μανκ είναι ένας από τους πιο εκφραστικούς συνεχιστές του New Nordic Concept, του οποίου η ολιστική μαγειρική προσέγγιση και τα θεματικά πιάτα προκαλούν ρίγος. Τολμώ να τον αποκαλέσω ακόμα και Σκανδιναβό συνεχιστή του Αντριά και σίγουρα δεν είμαι η μόνη…

Τέλος, ο ζωντανός «θρύλος» Μισέλ Μπρα, που δεν βρίσκεται αφενός πλέον ενεργά στην κουζίνα αλλά έχει σημαντική επίδραση στον κόσμο της γαστρονομίας, τιμήθηκε με το αντίστοιχο βραβείο, το «The Best Chef Legend» ως ένδειξη της συνολικής προσφοράς του στο χώρο.

info
thebestchefawards.com

Φωτογραφίες:
Rene Redzepi: Jason Jukas
Bjorn Frantzen: William Faithful
Rasmus Munk: Jon Angelo
Τελετή απονομής TBC Βαρκελώνη: The Best Chef Awards

Δείτε επίσης
World’s 50 Best Restaurants 2019: Απολογισμός της διεθνούς γαστρονομικής γιορτής

The World Restaurant Awards: Το Olivemagazine.gr στα νέα Oscar της γαστρονομίας

The World Restaurant Awards: Οι διοργανωτές των νέων γαστρονομικών βραβείων στο Olivemagazine.gr