Μετά την επιτυχία του πρώτου διαγωνισμού, που ανέδειξε ως νικητή τον Ιρλανδό Mark Moriarty, το S.Pellegrino αναζητεί και φέτος τον νέο καλύτερο Young Chef στον κόσμο.

xl_10776_spyoungchef-2015-winner

Οι αιτήσεις συμμετοχής έχουν ξεκινήσει από την πρώτη κιόλας μέρα του χρόνου, ενώ το πάνελ των κριτών, που είναι υπεύθυνοι για την επιλογή των πιο ταλαντούχων σεφ του κόσμου αποτελείται από τους πιο διακεκριμένους σεφ στον κόσμο της γαστρονομίας, όπως τους David Higgs, Carlo Cracco, Gaggan Anand, Elena Arzak, Mauro Colagreco, Wylie Dufresne και Roberta Sudbrack. Στα ταλέντα του διαγωνισμού περιλαμβάνεται και ο περσινός νικητής, ο οποίος σχολίασε τη θετική του εμπειρία: «Ήταν τιμή να ανακηρυχτώ San Pellegrino Young Chef 2015. Το ταξίδι ήταν μία αξέχαστη και μοναδική εμπειρία την οποία δε θα ξεχάσω ποτέ. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού γνώρισα τόσους πολλούς καταπληκτικούς chefs κι ο τίτλος έχει κάνει τη διαφορά στην επαγγελματική μου ανάπτυξη».

Σημειώνεται ότι ο παγκόσμιος διαγωνισμός San Pellegrino Young Chef 2016 πραγματοποιείται σε διαφορετικές φάσεις, με σκοπό να αναδειχθούν αρχικά οι 20 φιναλίστ και, τέλος, ο καλύτερος Young Chef του κόσμου. Συγκεκριμένα, κατά την πρώτη φάση η οποία διαρκεί ως τις 31 Μαρτίου, νέοι chefs από όλο τον κόσμο έχουν την ευκαιρία να υποβάλλουν την αίτησή τους, μαζί με ένα πιάτο που φέρει την υπογραφή τους, στα Αγγλικά μέσω της διεύθυνσης www.finedininglovers.com -το ηλεκτρονικό περιοδικό που απευθύνεται στους λάτρεις του καλού φαγητού και υπογράφεται από τα S.Pellegrino και Acqua Panna. Σημειώνεται ότι η ηλικία όσων κάνουν αίτηση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30 έτη, ενώ είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν τουλάχιστον ένα χρόνο επαγγελματικής προϋπηρεσίας σε εστιατόριο ως chef, sous chef ή chef de partie.

SPYC_2016_HIGH-DEFINITION

Κατά τη δεύτερη φάση γίνεται η επιλογή της περιφερειακής λίστας και του περιφερειακού νική, με τους υποψηφίους να χωρίζονται σε 20 περιφέρειες σύμφωνα με τη γεωγραφική τους προέλευση και οι αιτήσεις αξιολογούνται από το ALMA, που θα επιλέξει τον Απρίλιο τους πρώτους 10 φιναλίστ για κάθε περιφέρεια, ακολουθώντας 5 Χρυσούς Κανόνες: συστατικά, ικανότητες, εφευρετικότητα, ομορφιά, και μήνυμα. Η τρίτη φάση πάλι πραγματοποιείται μεταξύ 1.5 έως 15.8 και περιλαμβάνει τους Τοπικούς Τελικούς που πραγματοποιούνται ζωντανά και κατά τους οποίους, οι 10 επιλεγμένοι φιναλίστ από τις 20 γεωγραφικές περιοχές ετοιμάζουν το πιάτο κατατεθέν τους για μια κριτική επιτροπή ανεξάρτητων και κορυφαίων chefs, που έχει συνταχθεί αποκλειστικά για την περιφέρεια και οι οποίοι δοκιμάζουν τα πιάτα και επιλέγουν το νικητή, ακολουθώντας πάλι τους πέντε Χρυσούς Κανόνες.

Όσον αφορά στις χώρες της Μεσογείου (που περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Κύπρος, η Τουρκία, το Ισραήλ και η Μάλτα) η περιφερειακή επιτροπή αποτελείται από σπουδαία ονόματα, όπως ο Olivier Campanhã από την Ελλάδα -consultant executive Chef, ιδιοκτήτης της συμβουλευτικής εταιρείας «All about food & wine» και ιδιοκτήτης του «Food & Wine», ο Meir Adoni από το Ισραήλ -chef μερικών από τα πιο γνωστά και πετυχημένα εστιατόρια (“Catit”, “Mizlala” και “Lumina”) και ο Aydın Demir από την Τουρκία.

xl_10775_finalist-spellegrino-young-chef-2015

Στο τέλος του Αυγούστου, οι 20 Best Regional Young Chefs από όλες τις περιφέρειες θα ανακοινωθούν ως οι επίσημοι φιναλίστ και σε κάθε έναν θα ανατεθεί και ένας “Chef Mentor”, ένα μέλος από την περιφερειακή επιτροπή κριτών δηλαδή, ο οποίος θα παρέχει στο νέο chef προτάσεις για να βελτιώσει το πιάτο που φέρει την υπογραφή του και θα τον βοηθήσει να προετοιμαστεί για την τελική φάση. Στις χώρες της Μεσογείου Mentor Chef θα είναι ο Meir Adoni.

Όσο για τον μεγάλο τελικό θα γίνει και φέτος στο Μιλάνο, με τους 20 φιναλίστ να συγκεντρώνονται στην πόλη στις 13 Οκτωβρίου για τον διήμερο διαγωνισμό που θα αναδείξει τον San Pellegrino Young Chef 2016.

info
San Pellegrino Young Chef 2016. Αιτήσεις συμμετοχής 1 Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου. Οι πλήρεις όροι του διαγωνισμού και η φόρμα αίτησης είναι διαθέσιμη στο www.finedininglovers.com