O Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας και ο Δήμος Νεμέας διοργανώνουν και φέτος τις Μεγάλες Μέρες της Νεμέας 2021. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα αγαπητό θεσμό που έχει ως κύριο στόχο να γνωρίσουμε καλύτερα το φημισμένο κρασί Αγιωργίτικο στον τόπο που γεννήθηκε.

Από την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, οι Μεγάλες Μέρες της Νεμέας και τα οινοποιεία της περιοχής υποδέχονται το κοινό σε ένα απολαυστικό ταξίδι γεμάτο εικόνες, γεύσεις και μυρωδιές.

 

Μεγάλες Μέρες της Νεμέας 2021: Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Η μεγάλη γιορτή του Αγιωργίτικου θα ξεκινήσει την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:30 με την καθιερωμένη τελετή έναρξης στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Νεμέας. Στη διάρκεια της βραδιάς θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από παρουσιάσεις και συζητήσεις σχετικά με το κρασί ΠΟΠ Νεμέας.

Οι φετινές Μεγάλες Μέρες της Νεμέας γίνονται επικίνδυνα «νόστιμες», αφού ο Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας (ΣΟΝ) ενώνει τις δυνάμεις του με τη Γαστρονομική Κοινότητα Νεμέας για να δημιουργήσουν μερικές άκρως απολαυστικές εμπειρίες που θα αναδείξουν τον γευστικό χαρακτήρα του Αγιωργίτικου.

Θεματικές γευσιγνωσίες με συνοδεία τοπικών μεζέδων και Live cooking από τοπικούς μάγειρες και μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Νεμέας θα πραγματοποιηθούν στο Εκθετήριο του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας στη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

11:00-13:00: Πετιμέζι, ένα αρχέγονο τρόφιμο
Οι άνθρωποι της “Σοφίας της φύσης” μαγειρεύουν με απλά υλικά. Τηγανόψωμα με πετιμέζι και φέτα, ψητό κατσικίσιο τυρί με βαλσαμική κρέμα, άγρια ρόκα με πετιμέζι και ντόπιο παξιμάδι αναδεικνύουν τη σημασία των απλών υλικών στην παραδοσιακή κουζίνα της Νεμέας

13:00-15:00: Μαγειρεύοντας με κρασί
Τοπικοί παραγωγοί συναντιούνται στην κουζίνα μας και δημιουργούν πιάτα βασισμένα στο κρασί. Μαζί τους ο Σωτήρης Σαϊσανάς που αφήνει για λίγο το κρεοπωλείο του και φέρνει στην κουζίνα μας τις σιτεμένες σπαλομπριζόλες του.

15:00-17:00: Τοπική κουζίνα
Ο Μένιος Τουρλότος, σεφ του εστιατορίου ΑΝΤΙΚΑ αναλαμβάνει να μας γνωρίσει τη… γουρουνοπούλα όπως δεν την έχουμε ξαναδεί! Burger γουρουνοπούλας λοιπόν σε φρέσκο τοπικό ψωμάκι μαζί με μια νόστιμη σάλτσα από Αγιωργίτικο.

17:00-19:00: Μυκηναϊκό συμπόσιο
Ο Πάνος Κοκκάλας, σεφ και εμπνευστής του Grecofood, μας ταξιδεύει στο χρόνο και μας μυεί στις διατροφικές συνήθειες της εποχής του Αγαμέμνονα.

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

11:00-13:00: «Έτνος, τάριχος, ματύλλη, γάρο»
Τι έτρωγαν στη Νεμέα 3.000 χρόνια πριν; Με τη βοήθεια των ανθρώπων της safranroutes ταξιδεύουμε στην Αρχαιότητα και καθόμαστε στο τραπέζι που έφαγε ο μυθικός Ηρακλής πριν παλέψει με το λιοντάρι της Νεμέας. Ένα πρόγραμμα για παιδιά και όχι μόνο! Μαζί τους μαγειρεύει ο σεφ Γιάννης Βενετσάνος του εστιατορίου LONDOU FISH TAVERN, εύκολα, ευφάνταστα πιάτα με ταπεινά ψαράκια για να συνοδέψουν τα λευκά της Νεμέας.

13:00-15:00: Γαστρονομική συνάντηση τοπικών παραγωγών
Τα μέλη της κοινότητας συζητούν μέσα από τη Μαγειρική. Μια συνάντηση γεύσεων και τοπικών προϊόντων με… άγνωστη εξέλιξη!

15:00-17:00: Τοπική κουζίνα
Ο Μένιος Τουρλότος, σεφ του εστιατορίου ΑΝΤΙΚΑ, μας δίνει μια ιδέα για το τι τρώνε στη Νεμέα. Σταφίδες, φρέσκα σταφύλια, χόρτα και ζυμαρικά συνδυάζονται με ντόπια κρέατα και απογειώνουν τις αισθήσεις.

17:00-19:00: Μυκηναϊκό συμπόσιο
Ο Πάνος Κοκκάλας, σεφ και εμπνευστής του Grecofood, μας ταξιδεύει στο χρόνο και μας μυεί στις διατροφικές συνήθειες της εποχής του Αγαμέμνονα.

Τα οινοποιεία της Νεμέας θα είναι ανοιχτά 
Τα οινοποιεία που συμμετέχουν στις Μεγάλες Μέρες της Νεμέας και υποδέχονται το κοινό το κοινό για επισκέψεις και οινογνωσίες είναι:
– Κτήμα Πυργάκη / Pyrgakis Estate
– Domaine Vassiliou – Nemeion Estate / Κτήμα Βασιλείου – Κτήμα Νέμειον
– Estate Raptis
– Lafkioti Winery
– Domaine Skouras
– Κτήμα Γκόφα / Estate Constantin Gofas
– Domaine Nikolaou
– Κτήμα Αναγέννηση
– Κτήμα Όψιμος
– Gaia Wines
– Semeli Estate
– Palivou Estate
– Lafazanis Winery

Tα περισσότερα οινοποιεία είναι ανοιχτά 10.00-19.00.

info
Παρασκευή 3 με Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021. Εκθετήριο Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας: ∆ερβενακίων 30, Νεμέα (τηλ. 2746 02248). Περισσότερα: https://www.facebook.com/NemeaWineLand/

Η ροή της γευσιγνωσίας στις Μεγάλες Μέρες Νεμέας 2021 θα είναι προσαρμοσμένη στη νομοθεσία και στις οδηγίες πρόληψης έναντι της πανδημίας του covid-19. Για τις γευσιγνωσίες στο Εκθετήριο του ΣΟΝ, οι επισκέπτες χρειάζεται να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που θα δοκιμάζουν ταυτόχρονα τα κρασιά της Νεμέας μέσα στην αίθουσα δεν θα ξεπερνά τα 8 με 10 άτομα. Στον εξωτερικό χώρο θα μπορεί οποιοσδήποτε και χωρίς την προσκόμιση κάποιου εγγράφου ή test να απολαύσει ένα ποτήρι κρασί παρακολουθώντας το event μαγειρικής που θα είναι σε εξέλιξη.

Δείτε επίσης:
6 κρασιά που επιλέξαμε για τον Αύγουστο

Με τι κρασί ταιριάζει το γραβιεράκι Τριπόλεως

Νάουσα: Πείραμα με παλαίωση κρασιού μέσα σε ποτάμι