Για τις αρχές Μαΐου μετατίθεται η διεξαγωγή του 6ου διεθνή διαγωνισμού ελαιολάδου Athena, που φέτος φιλοξενείται στη Λέσβο.

Σημειώνεται ότι οι αρχικές ημερομηνίες που είχαν ανακοινωθεί ήταν για τις 8-10 Απριλίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση της οργανώτριας εταιρείας Vinetum ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 10 με 12 Μαΐου.

Ο διαγωνισμός Athena οργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας. Το νησί της Λέσβου, το τρίτο μεγαλύτερο στην Ελλάδα, επιλέχθηκε λόγω της μακράς παράδοσης παραγωγής ελαιολάδου. Με περισσότερα από 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της συνολικής παραγωγής ελαιολάδου της χώρας, ενώ τα ελαιόλαδά του, από τις τοπικές ποικιλίες Κολοβή και Aδραμυτινή, θεωρούνται ανάμεσα στα καλύτερα της χώρας.

Η Λέσβος υπήρξε και πέρυσι η πρώτη επιλογή για τη διοργάνωση του 5ου διεθνή διαγωνισμού ελαιολάδου Athena. Λόγω των έκτακτων συνθηκών όμως που είχε δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού, ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τελικώς στον Πύργο Πετρέζα, στα Σπάτα.

Οι αξιολογήσεις των ελαιολάδων θα πραγματοποιηθούν στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας, στην Αγία Παρασκευή του Δήμου Δυτικής Λέσβου, που ανακαινίστηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς. Μάλιστα, παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία, ο Athena 2021 θα πραγματοποιηθεί με τη φυσική παρουσία κριτών και όχι εικονικά και εξ αποστάσεως με τη βοήθεια υπολογιστών.

Ειδικότερα, τη διεθνή κριτική επιτροπή των 25 ατόμων αποτελούν εμπειρογνώμονες από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Κροατία, την Ισπανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Ισραήλ, το Μαρόκο, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τυνησία και την Τουρκία. Οι γευσιγνώστες αναμένεται να αξιολογήσουν πάνω από 500 δείγματα έξτρα παρθένου ελαιολάδου απ΄ όλο τον κόσμο.

Δείτε επίσης:
Διαδικτυακή συνάντηση για τις γυναίκες και το κρασί

Difford’s Guide: Το σκωτσέζικο ουίσκι από τους ειδικούς

Διαδικτυακό εργαστήριο για τη συντήρηση τροφίμων στην κουζίνα του σπιτιού μας