Με αφορμή τον ετήσιο θεσμό «Ανοιχτές Πόρτες» των επισκέψιμων ελληνικών οινοποιείων, το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Μαΐου το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου στο Μαλαγάρι κρατά «ανοιχτές» τις πόρτες του με ελεύθερη είσοδο από τις 10 το πρωί ως και τις 5 το απόγευμα με στόχο να γνωρίσουν, όσοι το επιθυμούν, τη μακραίωνη διαδρομή του Μοσχάτου Σάμου.

ΕΚΘΕΤΗΡΙΟ

Οι επισκέπτες του Μουσείου Οίνου του ΕΟΣ Σάμου θα μπορέσουν να αντλήσουν ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία από τη μακραίωνη τέχνη της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης, να ανακαλύψουν τη γοητεία και τα αρώματα του «Άσπρου Μικρόρωγου Μοσχάτου Σάμου», αλλά και να γευτούν μερικά από τα καλύτερα κρασιά του Συνεταιρισμού. Κρασιά που κυκλοφορούν διεθνώς με πλήθος διακρίσεων και βραβεύσεων, ισάξιων της εκλεκτής ποιότητάς τους που τα κατατάσσει μεταξύ των καλύτερων παγκοσμίως.

Η παραδοσιακή οινοποίηση, τα εργαλεία, οι δεξαμενές, τα όργανα χημείου, η κατασκευή βαρελιών, «ζωντανεύουν» στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣΣ, μέσω εκθεμάτων που φτάνουν σε βάθος χρόνου ενός αιώνα και πλέον. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η φυσική αναπαράσταση της καλλιέργειας των αμπελιών σε πεζούλες ξερολιθιάς. Οι τεράστιες ξύλινες δεξαμενές, από τα πιο επιβλητικά εκθέματα, ήταν σε χρήση μέχρι και πριν από λίγες δεκαετίες.

Έτσι, εάν έχετε προγραμματίσει να βρεθείτε στη Σάμο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου, μη χάσετε τη μοναδική αυτή οινική εμπειρία. Εάν πάλι η Σάμος εντάσσεται στα καλοκαιρινά σας σχέδια, μη ξεχάσετε να επισκεφτείτε το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου, στο Μαλαγάρι. Σίγουρα η γνωριμία σας με την ιστορία και τις γεύσεις του Σαμιώτικου Κρασιού, θα σας μείνει αξέχαστη. Μπορείτε μάλιστα να το συνδυάσετε με μια εξόρμηση στην πρωτεύουσα του νησιού, μιας και σε κοντινή απόσταση βρίσκονται η πλατεία Πυθαγόρα, το Αρχαιολογικό μουσείο, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη αλλά και πολλά γραφικά νεοκλασικά κτίσματα.

Στο Μουσείο Οίνου λειτουργεί επίσης τμήμα πωλήσεων των εκλεκτών οίνων του ΕΟΣ Σάμου καθώς και επιλεγμένων τοπικών προϊόντων.

ΠΑΛΙΑ ΕΤΙΚΕΤΑ 1

Το Προφίλ του Συνεταιρισμού
Ο συνεταιρισμός της Σάμου ιδρύθηκε το 1934 και από τότε συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται το σύνολο της παραγωγής των αμπελουργών-μελών του.  Το Σαμιώτικο κρασί, ειδικά το γλυκό, αποτελεί έναν από τους κυριότερους πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό, με εξαγωγές σε χώρες όπως η Γαλλία – η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τον Συνεταιρισμό – και άλλες 25 χώρες.)

Η οινική παραγωγή της Σάμου, οι γλυκείς και οι ξηροί της οίνοι, είναι μοναδικοί στην γεύση και την ποιότητά τους, καθώς συγκεντρώνουν όλες τις γευστικές ιδιαιτερότητες που τους προσδίδει η καλλιέργειά τους σε υψομετρικές αναβαθμίδες. Τα ξηρά κρασιά του ΕΟΣ Σάμου, Ψηλές Κορφές, Golden Samena, Aegean Breeze (Αγέρι του Αιγαίου) και Samena, με το κρυστάλλινο χρώμα τους και τα έντονα φρουτώδη αρώματα, μας ταξιδεύουν σε έναν πρωτόγνωρο κόσμο γεύσεων. Παράλληλα, η παραδοσιακή και αγαπημένη γεύση του γλυκού σαμιώτικου κρασιού, τονίζεται μέσα από τους επιδόρπιους οίνους της, Samos Grand Cru, Samos Nectar, Samos Anthemis και Samos Vin Doux, που μας προδιαθέτουν για ταξίδια γεύσεων συνοδεύοντας ιδανικά διάφορα πιάτα μαγειρεμένα με φρούτα καθώς και επιδόρπια.

anoixtes portes eos 2

Τον Μάρτιο του 2016, ξεκίνησε η στρατηγική συμμαχία του ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ με την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων. Η συνεργασία αυτή, αποτελεί κομβικό σημείο για την περαιτέρω εμπορική ανάδειξη του πολυβραβευμένου Σαμιώτικου κρασιού και της ενίσχυσης της εμπορίας και εξαγωγής του στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

info
Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Μαΐου, 10.00 – 17.00
www.samoswine.gr
www.samiaampelos.gr