Η είδηση ότι η Τατιάνα Μπλάτνικ έγραψε βιβλίο με συνταγές από κάθε γωνιά της Ελλάδας είχε κάνει μεγάλη αίσθηση πριν από κάτι μήνες. Η αριστοκράτισα σύζυγος του πρίγκιπα Νικόλαου είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή της στο γαλλικό περιοδικό «Point de Vue» πως «Η γαστρονομία ανέκαθεν τη συγκινούσε. Από την εποχή που ζούσε στο Λονδίνο είχε την τάση να ψάχνει χώρους -ακόμη και όχι ιδιαίτερα διαφημισμένους- και να ανακαλύπτει σεφ και συνταγές. Κάθε φορά που επισκεπτόταν την Ελλάδα με τον σύζυγό της Νικόλαο πήγαιναν σε μέρη όπου εκείνη αναζητούσε γεύσεις λιγότερο γνώριμες, οι οποίες ωστόσο συνδέονταν με αυθεντικά ελληνικά προϊόντα».

tatiana-nikolaos

Με τον τρόπο αυτό ανακάλυπτε μυρωδικά, αλλά και πρώτες ύλες όπως τα χειροποίητα μακαρόνια, το πατέ από πιπεριά, η μαρμελάδα από κάππαρη, ελιά και παντζάρι χωρίς συντηρητικά, τα οποία ενίοτε χρησιμοποιούσε και η ίδια προβάλλοντας μέσα από τα social media τη χώρα μας και τα προϊόντα της. Όσα εντόπισε, λοιπόν, στις περιηγήσεις της συγκαταλέγονται στο βιβλίο της «Α Taste of Greece», το οποίο παρουσιάζεται αυτή την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου, στις 18.30, στο Yoleni’s.

tatiana-vivlio-mesa

Πρόκειται για ένα coffee table book από τον γερμανικό εκδοτικό οίκο teNeues, το οποίο έχει ήδη γίνει θέμα διεθνώς, καθώς στο εκδοτικό εγχείρημα της Τατιάνας συγκαταλέγονται 35 διακεκριμένες προσωπικότητες που έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα και λατρεύουν την κουζίνα της, από τις οποίες η Τατιάνα ζήτησε να προτείνουν μια συνταγή. Έτσι, η Tατιάνα Κασιράγκι φτιάχνει στραπατσάδα, η Νταιάν Φον Φίρστενμπεργκ αγοράζει φρέσκο χταπόδι από τους Ἐλληνες ψαράδες, ο Νίκος Αλιάγας βρίσκει τον ιδανικό ψαρομεζέ στην μακαρονάδα με αυγοτάραχο και η Βικτόρια Χίσλοπ φανερώνει την αγάπη της για τους κολοκυθοκεφτέδες με τζατζίκι.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα δοθούν στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Μπορούμε», ώστε να προσφέρει περισσότερα γεύματα σε οικογένειες, να καταπολεμήσει την σπατάλη φαγητού και να ενισχύσει το δίκτυο δωρητών τροφής σε όλη τη χώρα.

tatiana-vivlio

Το βιβλίο “A Taste of Greece” κυκλοφόρησε σε 3 γλώσσες και 72 χώρες από τον εκδοτικό οίκο teNeues τον Ιούνιο του 2016. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίλητος.