Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να γνωρίζει την παραδοσιακή μαστίχα της Χίου αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι η Χίος φημίζεται και για τα αρωματικά τριαντάφυλλά της που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενός από τα πιο ξακουστά λικέρ που κυκλοφορεί στη χώρα μας, το λικέρ Τριαντάφυλλο Κάστρο.

Το λικέρ Τριαντάφυλλο Κάστρο, η βελτιωμένη έκδοση του παραδοσιακού λικέρ της ελληνικής ποτοποιίας, ξεχώρισε στα βραβεία AFFA. Πιο συγκεκριμένα, απέσπασε δύο μεγάλα βραβεία στις κατηγορίες «Καλύτερο Ποτό» και «Νέο Προϊόν», δύο Αστέρια Ποιότητας και μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Athens Fine Food Awards (AFFA) by Expotrof».

Στον πρώτο πλήρη ψηφιακό διαγωνισμό αξιολόγησης στην Ελλάδα, που διεξήχθη με υψηλά, διεθνή πρότυπα αξιολόγησης και διαχείρισης των προϊόντων τροφίμων και ποτών, το λικέρ Τριαντάφυλλο Κάστρο ξεχώρισε ανάμεσα σε περισσότερα από 220 ποιοτικά, ελληνικά προϊόντα, με τη μέθοδο της τυφλής γευσιγνωσίας. Στη μέθοδο αξιολόγησης συμμετείχαν επαγγελματίες σεφ με αστέρια Michelin, σομελιέ, F&B managers και αναγνωρισμένοι γευσιγνώστες.

Το βραβευμένο προϊόν αποτελεί το μοναδικό λικέρ τριαντάφυλλο της αγοράς, που παράγεται αποκλειστικά από 100% φυσικά εκχυλίσματα ροδοπετάλων με παραδοσιακό τρόπο και χωρίς προσθήκη τεχνητών αρωμάτων, δηλαδή όπως ακριβώς παράγονται από παλιά τα σπιτικά λικέρ. Τα ροδοπέταλα -των αρωματικών τριαντάφυλλων από τον Άγιο Γεώργιο Συκούση της Χίου- συλλέγονται προσεκτικά με το χέρι και χρησιμοποιούνται αμέσως μετά τη συγκομιδή τους, ώστε να αξιοποιούνται όλα τα πολύτιμα συστατικά τους. Γι’ αυτό και το αποτέλεσμα είναι ένα ποιοτικό ηδύποτο με έντονο άρωμα και πλούσια γεύση, βασισμένο στην παλιά συνταγή της οικογένειας Χάχαλη, η οποία δραστηριοποιείται στην Πάτρα από το 1939, αλλά εξακολουθεί να αξιοποιεί τους «θησαυρούς» της χιακής γης, που είναι και ο τόπος καταγωγής της.

Μάλιστα, το νέο, βελτιωμένο προϊόν Τριαντάφυλλο Κάστρο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος «Ανάπτυξη νέων πικρών αλκοολούχων ποτών από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, Natubitters», το οποίο είναι ακόμα σε εξέλιξη. Κατά τη διάρκεια του εν λόγω Προγράμματος, η ποτοποιία Χάχαλη ερευνά και αξιοποιεί τις ευεργετικές ιδιότητες μεταξύ άλλων και του τριαντάφυλλου – κατεξοχήν αρωματικού φυτού – σε συνεργασία με τις Σχολές Φαρμακευτικής και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ, παράλληλα, συγχρηματοδοτεί το Πρόγραμμα μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020»).

Δείτε ακόμα:
Sunouzo: Μια εναλλακτική πρόταση ποτού

Aνοίγει και πάλι το Μουσείο Ούζου Πλωμαρίου

Μαστίχα και πολιτισμός σε ένα μουσείο