Στον “πυρετό” του κάστανου και του τσίπουρου θα βρεθεί αυτό τον Οκτώβριο η Άνω Χώρα Ναυπακτίας, που αναβιώνει την “Γιορτή Κάστανου & Τσίπουρου”, στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Τα κάστανα, οι μικροί και νόστιμοι αυτοί καρποί που συλλέγονται από τους καστανόλογγους που υπάρχουν διάσπαρτοι γύρω από την Άνω Χώρα, στηρίζουν την οικονομία του χωριού, ήδη από τα χρόνια του Βυζαντίου και γι αυτό, τα καστανομαζέματα μετατρέπονται σε γιορτή. Αλλά επειδή η Άνω Χώρα έχει παράδοση και στο τσίπουρο, το οποίο παράγεται από την απόσταξη της περίφημης μαλαγουζιάς, το καθιερωμένο έθιμο τα θέλει να τιμούνται μαζί, στην ετήσια “Γιορτή Κάστανου & Τσίπουρου”, που διοργανώνεται κάθε Οκτώβριο.

Τα καζάνια για την απόσταξη του τσίπουρου και οι φουφούδες για το ψήσιμο των κάστανων, θα στηθούν στο ύπαιθρο, μέσα στο μαγικό φυσικό τοπίο της Ορεινής Ναυπακτίας και η γιορτή θα ξεκινήσει, με τους επισκέπτες να δοκιμάζουν τσίπουρο, κάστανα ψητά στα κάρβουνα, γλυκές λιχουδιές όπως γλυκό κουταλιού κάστανο, αλλά και τοπικές πίτες και παραδοσιακά μαγειρευτά φαγητά, που ετοιμάζουν οι νοικοκυρές του χωριού. Αλλά επειδή γιορτή χωρίς μουσική δεν γίνεται, κάτοικοι και επισκέπτες μετατρέπονται σε μία μεγάλη παρέα που δεν σταματά τον χορό.
Οργανωθείτε από τώρα αν έχετε όρεξη να ζήσετε από κοντά τσιπουρέματα και καστανομαζέματα.

Μια εβδομάδα νωρίτερα και συγκεκριμένα το Σάββατο 11 Οκτωβρίου το ξενοδοχείο Crystal Mountain Hotel επέλεξε να γίνει η συγκομιδή της δικής τους σοδειάς στο ιδιόκτητο καστανόδασος, έκτασης 29 στρεμμάτων, που είναι γεμάτο από καστανιές του είδους Μαρόνια, εκλεκτά, βελούδινα και γνωστά για το μεγάλο μέγεθος τους γι’ αυτό κι έχει προγραμματίσει διάφορες εκδηλώσεις. Οι φιλοξενούμενοι θα επισκεφτούν το καστανόδασος και θα μαζέψουν όσα κάστανα θέλουν. Παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να παρευρεθούν στο μάθημα μαγειρικής από την μαγείρισσα του Crystal Mountain με θέμα το κάστανο, να δοκιμάσουν ζεστή καστανόσουπα, ψητά κάστανα καθώς και το τοπικό τσίπουρο που παράγεται από την απόσταξη της περίφημης “Μαλαγουζιάς”.
Σε υψόμετρο 1200 μ. θα έχετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε το δικό σας πικ νικ και να απολαύσετε μοναδικές στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης κάτω από την σκιά των τεράστιων καστανιών. Όσο για τους μικρούς μας φίλους, το ξενοδοχείο ετοιμάζει πολλές εκπλήξεις: βόλτες με άλογα στο καστανόδασος, εργαστήρι χειροτεχνίας και ένα ευχάριστο κυνήγι θησαυρού που θα καταπλήξει μικρούς και μεγάλους.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.crystalmountain.gr τηλ.: 26340 41555 και 210 5231083