Τετραήμερο αφιερωμένο στη Μεσσηνιακή Γαστρονομία διοργανώνεται για 7η συνεχή χρονιά στις εγκαταστάσεις της Costa Navarino, από τις 13 έως τις 16 Νοεμβρίου.

Τα «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας», τα οποία προσφέρονται δωρεάν, διοργανώνει για μία ακόμη φορά το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου», σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας και την υποστήριξη της ομάδας των επαγγελματιών του διατροφικού τομέα «Μπριγάδα».

Στόχος της Γιορτής είναι η ανάδειξη και καθιέρωση της γαστρονομικής παράδοσης της Μεσσηνίας, καθώς και η ενίσχυση της προβολής και χρήσης των τοπικών προϊόντων. Απευθύνεται δε, κυρίως σε επαγγελματίες μάγειρες, σεφ, ιδιοκτήτες εστιατορίων και ξενοδοχειακών μονάδων καθώς και εργαζόμενους πάσης φύσης σχετικά με τον κλάδο. Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα της Γιορτής Μεσσηνιακής Γαστρονομίας, τις 2 πρώτες ημέρες (13-14 Νοεμβρίου) περιλαμβάνει εισηγήσεις από επαγγελματίες της γαστρονομίας και του τουρισμού καθώς και «εργαστήρια μαγειρικής τέχνης – workshop – επίδειξη τεχνικών από καταξιωμένους Μεσσήνιους επαγγελματίες και γαστρονομική δοκιμή». Ειδικότερα, στις 13/11 ο Nico Bartalini θα παρουσιάσει το πετυχημένο παράδειγμα της Τοσκάνης και στη συνέχεια η ομάδα του «Tinos food path» θα εξηγήσει πως η προσπάθεια των επαγγελματιών του νησιού αλλάζει τον τουριστικό χάρτη, αναδεικνύοντας την τοπική γαστρονομία. Τέλος, ο Γιάννης Τζαβλόπουλος θα αναλύσει πως τα τοπικά προϊόντα αποτελούν την εμπορική ταυτότητα μιας περιοχής, ενώ μέλη της ομάδας «Meating Greece» θα πραγματοποιήσουν επίδειξη κοπής κρεάτων.

FB : www.facebook.com/kotsiaris

Στις 14/11, ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος θα μιλήσει για τη σημαντικότητα της χρήσης τοπικών προϊόντων στην κουζίνα και πως αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη του εστιατορίου. Στη συνέχεια, ο σεφ Δημήτρης Νίκολης θα κάνει μια ιστορική αναδρομή των μεσσηνιακών προϊόντων από την αρχαιότητα έως σήμερα, αναφερόμενος στην εξέλιξη της γαστρονομίας. Τέλος ο Θωμάς Δούζης, διευθύνων σύμβουλος του ΕΡΓΟΝ, θα αναλύσει το επιτυχημένο παράδειγμα της εταιρείας θεωρώντας την γαστρονομία ως τουριστικό προϊόν.

Στις 15/11 θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα μόνο για μαθητές και στις 16/11 στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται εισηγήσεις μόνο για επαγγελματίες της εστίασης. Συγκεκριμένα, ο Στράτος Κορνάς, καθηγητή Μαγειρικής Τέχνης θα κάνει εισήγηση με θέμα «Η εκπαίδευση στους χώρους εστίασης» και κατόπιν, ο Ντίνος Στεργίδης, δημοσιογράφος οίνου και οργανωτής της έκθεσης Οινόραμα, θα αναφερθεί στη σημασία της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης στο μάρκετινγκ του κρασιού. Τέλος, θα ακολουθήσει εισήγηση από την Αθηνά Πάνου, Food blogger/photographer & Social Media Manager με θέμα «Εστιατόρια και Social Media».

Πληροφορίες σχετικά με την εγγραφή και τη μεταφορά στις εγκαταστάσεις
* Η συμμετοχή στα σεμινάρια μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν προεγγραφής. Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Γεωργία Παλόγλου (Επιμελητήριο Μεσσηνίας) στο τηλ. 27210 62218 και ώρες 8:00-14:00 ή μέσω e-mail (g.paloglou@mcci.gr) γράφοντας ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, τηλ. επικοινωνίας και αριθμό κυκλοφορίας αυτοκινήτου. Για ώρες εκτός γραφείου μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. 6986 689093. Προθεσμία προεγγραφών: 11 Νοεμβρίου / θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

* Για όσους επιθυμούν να εξασφαλίσουν θέση με τα δρομολόγια λεωφορείων από την Καλαμάτα προς Costa Navarino, θα χρειαστεί να επικοινωνήσουν με την κυρία Γ. Παλόγλου στο τηλ. 27210 62218, διότι οι θέσεις είναι συγκεκριμένες και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

info
13-16 Νοεμβρίου, Γιορτή Μεσσηνιακής Γαστρονομίας, Costa Navarino, Μεσσηνία.