Στην Κρήτη βρέθηκαν πρόσφατα 22 μέλη του Ινστιτούτου των Masters of Wine (MW), από διάφορα μέρη του κόσμου, προκειμένου να γνωρίσουν την Κρήτη και το κρητικό κρασί.

Κατά την παραμονή τους στο νησί, οι MW δοκίμασαν πάνω από 80 κρασιά από 17 οινοποιεία που συμμετείχαν στη δράση, επισκέφθηκαν αμπελώνες στην περιοχή ΠΟΠ Δαφνές, ενώ το Wines of Crete διοργάνωσε επίσης παρουσίαση της Κρητικής Τσικουδιάς. Επιπλέον, οι επισκέπτες γνώρισαν την εξέλιξη του κρητικού αμπελώνα, ενώ έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό στις τοπικές ποικιλίες.

Οι 22 Masters of Wine είχαν όμως και μια συνολική εμπειρία για την κουλτούρα και τον πολιτισμό της Κρήτης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν και για την δικτύωση του κλάδου, την ιστορία του νησιού (η επίσκεψή τους περιλάμβανε και ξεναγήσεις στην Κνωσό και στο Μινωικό πατητήρι που υπάρχει στο Βαθύπετρο), τον οινοτουρισμό και φυσικά για την πλούσια γαστρονομία του νησιού.

Ο πρώτος Έλληνας MW, Κωνσταντίνος Λαζαράκης, μέλος της αποστολής, δήλωσε: «Η επίσκεψη του Ινστιτούτου των Masters of Wine αποτελεί σημαντικό γεγονός για τον κρητικό αμπελώνα. Οι συμμετέχοντες στην αποστολή είναι διεθνείς προσωπικότητες με επιρροή και το να αποκομίσουν μία καλή εντύπωση από τα κρασιά του νησιού είναι σημαντικό. Όμως, μέσα από μία εξαιρετικά καλή διοργάνωση της επίσκεψης, είμαι σίγουρος ότι έφυγαν ενθουσιασμένοι όχι μόνο από τον κρητικό αμπελώνα αλλά και από την γαστρονομία, την κουλτούρα, την φυσική ομορφιά και πάνω απ’ όλα τους ανθρώπους της Κρήτης».

Στην αποστολή συμμετείχε και ο έτερος Έλληνας MW, Γιάννης Καρακάσης, ο οποίος ανέφερε: «Ήταν ένα εξαιρετικό διήμερο που έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα της αναγέννησης του Κρητικού κρασιού σε όλους τους συμμετέχοντες. Η Κρήτη διαθέτει τον αξεπέραστο συνδυασμό ιστορίας, φυσικών ομορφιών, γαστρονομίας και οινικής κουλτούρας που την καθιστά ισχυρό πρεσβευτή του ελληνικού κρασιού». Τέλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου Οινοποιών Ν. Ηρακλείου, Νίκος Δουλουφάκης, ανέφερε: «Η επιλογή να έρθουν οι Masters of Wine στην Κρήτη, είναι πολύ κομβικό γεγονός για την Κρήτη και είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια από όλους. Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν και όσους βοήθησαν αυτή την αποστολή να πετύχει. Κάθε άνθρωπος που αγαπάει το κρασί και την γαστρονομία θα βρίσκει τα οινοποιεία μας ανοικτά».