Μια βραδιά γεμάτη «Food, Family and Filotimo», όπως έλεγε χαρακτηριστικά η πρόσκληση, είχαμε τη χαρά να ζήσουμε όσοι παραβρεθήκαμε στην κατοικία της Πρέσβειρας της Αυστραλίας, κας Kate Logan, την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου. Το αξέχαστο δείπνο, το οποίο ετοίμασε ο φημισμένος Ελληνοαυστραλός σεφ που ζει και διαπρέπει στην Αυστραλία, David Tsirekas, διανθίστηκε από όμορφες εξιστορήσεις του ιδίου, που περιέγραφαν τη ζωή των Ελλήνων μεταναστών στη μακρινή ήπειρο.

Με τη βοήθεια του Noel Roche και μιας μπριγάδας εκλεκτών σεφ, ο David δημιούργησε δημιουργικά πιάτα, που βασίζονταν σε ελληνικά στοιχεία (ονόματα, υλικά ή τεχνικές) παντρεύοντάς τα με αξιόλογα κρασιά από την Αυστραλία.

Το δείπνο ξεκίνησε με ψάρι, Μαγιάτικο με σχινόπρασο πάνω σε τραγανή καπνιστή μελιτζάνα με ζελεδάκια τσίπουρου, ενώ συνέχισε με μια άλλου τύπου «Χωριάτικη» από ψητά ντοματίνια Σάμου με μους αγγουριού, marshmallows φέτας και πούδρα ελιάς και με μια επίσης διαφορετική -και αποδομημένη- «Χορτόπιτα», που αποτελούνταν από τραγανές πιτούλες ρότι, χόρτα, τζίντζερ και σος στρειδιών.

Για κυρίως μας σέρβιραν έναν εκπληκτικό και πρωτότυπο Μπακλαβά πανσέτας – Pork belly baklava- και στη συνέχεια ένα μοναδικό Σαγανάκι θαλασσινών με κόκκινο κάρι, που έκρυβε κάτω από τα χτένια, τον αστακό και τις γαρίδες ένα ελληνικότατο σπανακόρυζο! Το ένα πιάτο ήταν καλύτερο από το άλλο, ενώ, αν έπρεπε να διαλέξω, θα ήμουν ανάμεσα στον Μπακλαβά πανσέτας για την πρωτοτυπία του και τη μοναδική νοστιμιά του και στο γλυκό, το οποίο ήταν μεν Λάμινγκτον (κλασικό αυστραλέζικο γλυκό) αλλά με γεύση ραβανί και συνοδευόταν από ένα πεντανόστιμο και πικάντικο παγωτό από κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης!

Οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον David και να ανταλλάξουν ενδιαφέρουσες απόψεις για το φαγητό και τη ζωή των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίσαμε τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ με τη σύζυγό του, τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη, τον Διπλωματικό Σύμβουλο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Αλεξανδρή, τους μάγειρες Ηλία Μαμαλάκη (Μπουκιά & Συγχώριο) και Γκίκα Ξενάκη (Aleria), τους κριτικούς γεύσης Σίμο Γεωργόπουλο, Δημήτρη Αντωνόπουλο και Πάνο Δεληγιάννη και πολλούς άλλους από το χώρο της γεύσης, του οίνου και της επιχειρηματικότητας.

Δες παρακάτω το βίντεο από τη βραδιά και τον σεφ να κάνει μια ιστορική αναδρομή στο ρόλο που έπαιξε η ελληνική κουζίνα και οι Έλληνες μετανάστες στην αυστραλιανή βιομηχανία τροφίμων από το 1878 μέχρι σήμερα.

info
Oι φωτογραφίες και τα βίντεο έχουν παραχωρηθεί από την Πρεσβεία της Αυστραλίας. Credits: Άγγελος Γιωτόπουλος.
Περισσότερα: www.greece.embassy.gov.au
www.facebook.com/AustraliainGreece