Δύο ημέρες αφιερωμένες στην ιστορία και στο μέλλον της αμπελουργίας και της ελαιουργίας διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στις 23 και στις 28 Απριλίου.

Η πρώτη εκδήλωση επικεντρώνεται στα αμπέλια και στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Η ιστορία της αμπέλου ταυτίζεται με την ιστορία της λεκάνης της Μεσογείου. Παρόλ’ αυτά, οι επιστημονικές μελέτες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος επισημαίνουν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη ίσως ξεπεράσει τους 4°C έως το τέλος του αιώνα. Έλληνες και Γάλλοι εμπειρογνώμονες αντιπαραβάλλουν τις έρευνές τους σχετικά με τις επιπτώσεις που επιφέρει η αλλαγή του κλίματος στην οινοπαραγωγή στη Μεσόγειο και με το μέλλον της καλλιέργειας. Μετά τη συζήτηση, ο προβληματισμός για το μέλλον της αμπελουργίας παραχωρεί τη θέση του στην απόλαυση και την οινογνωσία, καθώς η βραδιά συνεχίζει με ένα ταξίδι γεύσεων που θα συνδυαστούν με γαλλικά και ελληνικά κρασιά υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Χατζηνικολάου.

eliaedited

Όσο για την ερχόμενη Τρίτη, το ενδιαφέρον στρέφεται στο μέλλον της μυθικής ελιάς. Σύμβολο μακροζωίας και αφθονίας, η ελιά αντιπροσωπεύει σήμερα έναν αξιόλογο οικονομικό τομέα: η καλλιέργειά της σήμερα σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα καλύπτει το 95% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου. Οι παγκόσμιες όμως κλιματικές μεταβολές και η αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας, θα αναγκάσουν την ελαιοκομία να αλλάξει τις πρακτικές της. Διάφορες μελέτες επιχειρούν να δείξουν ότι ενίοτε η περίοδος ανθοφορίας της ελληνικής ελιάς μετατίθεται περίπου είκοσι μέρες νωρίτερα. Κλιματολόγοι, αγρονόμοι, ιστορικοί, οικονομολόγοι αλλά και ειδικοί της μεσογειακής διατροφής συζητούν και αντιπαραθέτουν τις απόψεις τους. Η βραδιά θα συνεχίσει με γευσιγνωσία ελαιολάδου υπό την καθοδήγηση του ειδικού Γιάννη Καρβέλα, που θα διδάξει στο κοινό πώς να ξεχωρίζει τα παρθένα ελαιόλαδα και τις ποικιλίες τους από τα άλλα λάδια.

info
Πέμπτη 23 Απριλίου 2015, ώρα 18.30 και Τρίτη 28 Απριλίου 2015, ώρα 18.00, Γαλλικό Ινστινούτο Αθηνών – Auditorium Theo Angelopoulos. Είσοδος ελεύθερη. Η είσοδος για τη γευσιγνωσία της 23ης Απριλίου ανέρχεται στα 5 ευρώ, ενώ υπάρχει περιορισμός στα άτομα (μόνο 120 θέσεις) και στις δύο γευσιγνωσίες. Για το λόγο αυτό θα δίνονται δελτία προτεραιότητας από την έναρξη της εκδήλωσης (στις 6 το απόγευμα της κάθε ημέρας).