Μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες εκδηλώσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος, το φεστιβάλ Les Etoiles De Mougin, για πρώτη φορά στην ιστορία του πραγματοποιήθηκε καλοκαίρι- αντί για Σεπτέμβριο όπως συνηθίζεται-με δυνατές συμμετοχές βραβευμένων σεφ, ανάμεσα στις οποίες υπήρχαν και δύο ελληνικές, της Ντίνας Νικολάου και του Αστέριου Κουστούδη.

Vertige_Photo_Mougins

Μια γιορτή αφιερωμένη στις 5 αισθήσεις
Η μικρή μεσαιωνική γαλλική κωμόπόλη Mougin, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μεταμορφώθηκε σε παγκόσμιο γαστρονομικό λίκνο με 130 σεφ απ’ όλο τον κόσμο να δίνουν το «παρών». Η 11η βερσιόν λοιπόν πραγματοποιήθηκε στην αρχή της καλοκαιρινής σεζόν (10-12 Ιουνίου) με θεματική που εστίασε στους τρόπους που μπορούμε να αντιληφθούμε την τροφή εμπλέκοντας και τις πέντε αισθήσεις. Σημείο αναφοράς, μεταξύ άλλων, αποτέλεσε και φέτος το λεγόμενο Live Bistrot, μια ειδικά διαμορφωμένη περιοχή συνάντησης με 8 food trucks που προσέφεραν από street food μέχρι παραδοσιακές και γκουρμέ σπεσιαλιτέ. Την τιμητική του ωστόσο είχε και ο κόσμος του bartending με τους μετρ του είδους να κάνουν μια καλή εισαγωγή στο κοινό με σεμινάρια food και cocktail pairing αλλά και των δημοφιλέστερων τάσεων του χώρου.

A_EXPOSANT_SMALL-960x638

Το εν λόγω φεστιβάλ αποτελεί κομβικό σημείο συνάντησης μερικών από τις σημαντικότερες μορφές του χώρου που, σε εορταστικό κλίμα, παρουσιάζουν κάθε χρόνο στους επισκέπτες τα πολλά πρόσωπα της γαστρονομίας, καθένας με τη δική του οπτική. Επιδείξεις από σεφ, γευσιγνωσίες, σεμινάρια μαγειρικής, συνέδρια, εκθέσεις, διαγωνισμοί κ.ά είναι ένα κομμάτι μόνο από όσα περιλαμβάνει ετησίως το πλούσιο τριήμερο ενώ κάθε χρόνο ένας διακεκριμένος σεφ ανακηρύσσεται τιμώμενο πρόσωπο του φεστιβάλ. Οι Anne Sophie Pic, Eric Frechon, Frédéric Anton κ.ά είναι μερικά από τα πρόσωπα στα οποία αφιερώθηκαν προηγούμενες διοργανώσεις ενώ φέτος ήταν σειρά ενός σεφ που είναι επίσης ένα μεγάλο κεφάλαιο της γαλλικής γαστρονομίας, του Thierry Marx.

13435389_1352155141478435_8580263271117336818_n

«Τι κάνουν δυο Έλληνες στο μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ γαστρονομίας;»
Δίνουν μια σαφή εικόνα δημιουργικής αξιοποίησης των αγαθών της ελληνικής γης, θα απαντήσουμε εδώ δεδομένου του ότι οι παρουσιάσεις και των δύο ήταν γεμάτες ελληνικά αρώματα. Ο Αστέριος Κουστούδης, που βρέθηκε στο φεστιβάλ για δεύτερη χρονιά, επέλεξε να μυήσει τους επισκέπτες στη μαγειρική του φιλοσοφία μαγειρεύοντας γιουβέτσι με την τεχνική του ριζότο, με γαρίδες, σαλάμι Λευκάδας και λαχανικά, ένα πιάτο που παρουσίασε σε 50 άτομα αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Στη δεύτερη επίδειξη, επέλεξε να μαγειρέψει μαζί με 12 άτομα ένα χαρακτηριστικό ορεκτικό της ελληνικής κουζίνας, τους ντοματοκεφτέδες, δίνοντάς τους όμως μια μοντέρνα πινελιά, συνοδεύοντάς τους με ένα μίγμα από γιαούρτι και φέτα σε μορφή αφρού. Φεύγοντας, οι συμμετέχοντες πήραν bonus ελληνικά μυρωδικά όπως ρίγανη και θυμάρι, που ο σεφ αγαπά πολύ.

13415514_10208203530797567_4555589030949378319_o

Κοντά στο φινάλε του φεστιβάλ, προωθώντας τη φιλοσοφία της αξιοποίησης των τροφίμων που περισσεύουν, οι σεφ έφτιαξαν διάφορα αυτοσχέδια πιάτα που στη συνέχεια πρόσφεραν στο κοινό. Ο Αστέριος λοιπόν εκεί παρουσίασε έναν τύπο χωριάτικης σαλάτας, εστιάζοντας στο υγιεινό προφίλ της διατροφής. «Η μεσογειακή και γενικότερα η υγιεινή διατροφή εξελίσσονται σε τάση και τα υλικά που εμείς έχουμε δεδομένα, τώρα γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό πρέπει να βρούμε τρόπο να το εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας», μάς λέει.«Είμαστε εδώ για να δείξουμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλύτερα, δηλαδή να προσφέρουμε την όμορφη εμπειρία της αυθεντικής ελληνικής γεύσης. Έχουμε ξεπεράσει πλέον το στερεότυπο σουβλάκι-μουσακά και οι προσπάθειες που γίνονται ανά τόπους έχει φανεί. Αισθάνομαι πολύ τυχερός που συμμετείχα σε μια τέτοια εκδήλωση και θα ήθελα να ξαναπάω για να συνεχίσω να δίνω όσο το δυνατόν περισσότερα προς τα έξω αναφορικά με την ελληνική κουζίνα. Είμαι αισιόδοξος παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και αυτό το μεταφέρω με κάθε ευκαιρία», συμπληρώνει.

13502911_10207097959749793_8481125065378226631_o

Στο φεστιβάλ συμμετείχε και η αγαπημένη μας Ντίνα Νικολάου, χωρίς να είναι όμως η «παρθενική» της συμμετοχή αφού έχει βρεθεί στο Mougins στο παρελθόν και ως προσκελημένη αλλά και ως επισκέπτης. «Είναι μαχητής και είμαι πολύ χαρούμενος που βρέθηκα εκεί μαζί της», επισημαίνει μάλιστα ο Αστέριος. Συμπτωματικά, ένα από τα πιάτα που παρουσίασε η σεφ περιείχε επίσης κριθαράκι που εξάλλου είναι από τα πιο γνωστά ελληνικά ζυμαρικά. Το κριθαρότο με γαρίδες, κρόκο Κοζάνης, μάραθο Σύρου και πετιμέζι ενθουσίασε γευστικά όσους παρακολούθησαν την επίδειξη, ενώ, επεξηγώντας αναλυτικά τα υλικά που χρησιμοποίησε, διευκρίνισε ότι επέλεξε να ετοιμάσει στις παρουσιάσεις της πιάτα που δεν ήθελε να ξεπερνούν τα 30-35 λεπτά μαγειρέματος, η προετοιμασία τους να είναι απλή και να παρουσιάζεται όλη η διαδικασία ζωντανά βήμα βήμα. «Ήθελα αυτό που θα δείχνω στους συμμετέχοντες να είναι ελληνικό, να το καταλάβουν και να μπορούν να επαναλάβουν τη συνταγή και μόνοι τους. Αυτός είναι και ο σκοπός της επίδειξης».

13432305_1127301050625354_2305129696591250620_n

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και το «atelier», όπως μάς είπε, όπου η Ντίνα μαγείρεψε από κοινού χαλβά με κόκκινα φρούτα με τα 12 άτομα του σεμιναρίου, συμπληρώνοντας στη συνταγή κορινθιακή σταφίδα, κανέλα, αμύγδαλο ή φιστίκι Αιγίνης σε διάφορες μερίδες. Αποκορύφωμα ωστόσο ήταν η «μαγειρική μονομαχία» της με δύο σεφ, από Ρωσία και Μαρόκο κατά την οποία επέλεξαν επί τόπου υλικά για να φτιάξουν σε συγκεκριμένο χρόνο μικρά κεράσματα για τους 80-100 επισκέπτες που παρακολουθούσαν. Τα «ντολμαδάκια» μελιτζάνας με σολομό, κολοκυθάκι και δυόσμο και το ταρτάρ τόνου με κολοκυθάκια, ελαιόλαδο και λάιμ ήταν ένας συνδυασμός που απέσπασε θετικά σχόλια.

Exposant_07-751x1024

«Ένα ολόκληρο χωριό μπαίνει σε ένα γαστρονομικό πυρετό αυτές τις μέρες», μάς λέει σκιαγραφώντας τη γενικότερη εικόνα των εκδηλώσεων που ενώνουν επισκέπτες και επαγγελματίες σε μια γιορτή όπως μια παρέα. «Πρόκειται ουσιαστικά για μία ουσιαστική πρωτοβουλία που προσελκύει την παγκόσμια προσοχή αφού μέσω της γαστρονομίας καταφέρνουν να συγκεντρώσουν παράλληλα και επισκέπτες απ’ όλο το κόσμο», συμπληρώνει.

13423788_10207016409831096_6250943377048502515_n

Μιλώντας για τη γενικότερη εικόνα της ελληνικής κουζίνας η σεφ επισημαίνει ότι παραμένει ως αυτή των διακοπών, αφού οι περισσότεροι την έχουν στη συνείδησή τους ως αυτή που δοκίμασαν στις ανέμελες καλοκαιρινές τους διακοπές ή που θα δοκιμάσουν όταν κάποια στιγμή επισκεφτούν την Ελλάδα. «Ωστόσο δεν είναι για τους Γάλλους κάτι εξωτικό αφού τα αγαθά της Νότιας Γαλλίας μοιάζουν πολύ με τα ελληνικά», λέει ολοκληρώνοντας.