Τα διαλεχτά προϊόντα της ελληνικής γης κάθε χρόνο έχουν την τιμητική τους στους τόπους παραγωγής τους σε μια προσπάθεια ανάδειξης του τοπικού γαστρονομικού πλούτου.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας είναι αμέτρητες, οπότε εμείς ξεχωρίσαμε μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές, που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού και λίγο πιο μετά…

Σταφύλι-Κρασί-Αμπέλι-600x330

Μεγάλες Μέρες της Νεμέας 2015
Όλο τον Αύγουστο, Νεμέα
O Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας και ο Δήμος Νεμέας διοργανώνουν και φέτος για 11η χρονιά, μια μεγάλη γιορτή για το κρασί, με στόχο την προβολή του κρασιού ΠΟΠ Νεμέα, που βασίζεται στην ποικιλία Αγιωργίτικο, μια από τις πιο δυναμικές και φημισμένες ποικιλίες στον κόσμο. Φέτος για πρώτη φορά και στο πλαίσιο της προσπάθειας για ανάπτυξη οινικού τουρισμού στην περιοχή, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν όλο τον Αύγουστο. Επίσης, από φέτος στο κέντρο της Νεμέας σε έναν πολυχώρο γευσιγνωσίας και πληροφόρησης του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας, οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν όλα τα κρασιά συνολικά των οινοποιείων της ζώνης Νεμέας και να παίρνουν πληροφορίες για ό,τι αφορά στην περιοχή, στο Αγιωργίτικο και στα Οινοποιεία. Στις φετινές εκδηλώσεις, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας, θα τιμηθεί ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο οποίος θα ανακηρυχτεί και πρεσβευτής του κρασιού της Νεμέας. Δες το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ

Γιορτή μουσταλευριάς
1ο δεκαπενθήμερο Αυγούστου, Κεφαλονιά, Τρωϊανάτα
Μεγάλη γιορτή με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και παραδοσιακούς κεφαλονίτικους χορούς. Τα νέα παιδιά του χωριού αναβιώνουν το έθιμο του πατήματος των σταφυλιών και οι παρευρισκόμενοι δοκιμάζουν πεντανόστιμες μουσταλευριές.

meli

Γιορτή μελιού και Σούμας, Ρόδος
8 Αυγούστου, Σιάννα
Στα Σιάννα με άφθονα γλυκά με μέλι, λουκουμάδες, ξεροτήγανα, χαλβά με μέλι και μελεκούνι, ενώ τους επισκέπτες τους περιμένει και ένα παραδοσιακό καζάνι γεμάτο σούμα!

Γιορτή σαμιώτικου κρασιού
8 Αυγούστου, Σάμος
Στην πλατεία του Πλάτανου της Σάμου με σπιτικά εδέσματα, καλή μουσική και φυσικά άφθονο κρασί.

Γιορτή του ξεροτήγανου
8 Αυγούστου, Κρήτη, Συρίλι Πλατανιά Χανίων
Το απόλυτο παραδοσιακό χειροποίητο γλύκισμα της Κρήτης για τους γάμους τηγανισμένο σε ελαιόλαδο με μέλι θυμαρίσιο, κανέλα και σουσάμι δίνει και παίρνει!

souma

Γιορτή Σούμας
8 Αυγούστου, Χίος
Στον Αγ. Γιώργη Συκούσης στήνεται τρικούβερτο γλέντι με σούμα και όχι μόνο…

sardeles

Γιορτή της σαρδέλας
9 Αυγούστου, Βελημάχι Γορτυνίας
1ο δεκαήμερο Αυγούστου, Κέρκυρα, Μπενίτσα
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας από την αρχή του καλοκαιριού γιορτάζουν το μικρό και ταπεινό αυτό ψαράκι.

Γιορτή κρασιού
10 Αυγούστου, Μεσσηνία, Πετρίτσι
Με καλό κρασί από ντόπιους παραγωγούς, μουσική από ορχήστρα και παραδοσιακό γουρουνόπουλο.

patates

Γιορτή πατάτας
13 Αυγούστου, Άνω Ασέα Αρκαδίας (στο προαύλιο του σχολείου)
Αρχές Σεπτέμβρη, Λεκάνη Καβάλας
Με ποικιλία από σπεσιαλιτέ που έχουν βάση την πατάτα να σερβίρεται δωρεάν στους επισκέπτες και φυσικά γουρουνοπούλα για να τη… συνοδεύεις!

Γιορτή του Αρχανιώτικου σταφυλιού
Ανήμερα της Παναγίας, Κρήτη, Αρχάνες Ηρακλείου
Στις Αρχάνες γιορτάζουν και πατούν το σταφύλι, καλομελετώντας τον τρύγο που έρχεται.

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΥΚΟ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

Γιορτή του σύκου
18 Αυγούστου, Μεσσηνία, Συκική Πολύλοφου
Παραδοσιακές γεύσεις με άρωμα σύκου στον τόπο παραγωγής του συνοδεία πάντα μουσικής και χορού με παραδοσιακές ενδυμασίες των χορευτών.

Γιορτάζουμε το κατίκι
22 Αυγούστου, Δομοκός
Σε μια βραδιά γευσιγνωσίας και διασκέδασης τοπικοί παραγωγοί και έμποροι παρουσιάζουν προϊόντα και τις συνεταιριστικές και οικογενειακές επιχειρήσεις τους στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου Δομοκού.

Γιορτή μελιού
22 Αυγούστου, Kως, Αντιμάχεια
Η Κως γιορτάζει το μέλι, το οποίο απολαμβάνει με χίλιους δυο τρόπους.

Γιορτή του δαμάσκηνου
Τέλη Αυγούστου, Σκόπελος
Ένα μεγάλο μεγάλο πανηγύρι που διαρκεί μια εβδομάδα με οργανοπαίκτες ντόπιους και από την Αλόννησο. Την τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων προσφέρονται ψημένα δαμάσκηνα και κρασί.

krasi_118203739

Γιορτή κρασιού
28 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου, Ρόδος
Στον Έμπωνα της Ρόδου με χορευτικές παραστάσεις και παραδοσιακά δρώμενα.

Βραδιά Παραδοσιακού Φαγητού
29 Αυγούστου, Ρόδος, Σάλακος (Πάρκο Αγίου Γεωργίου)
Κατά τη διάρκεια της γιορτής, οι επισκέπτες απολαμβάνουν Σαλακενά γιαπράκια, που μαγειρεύουν οι γυναίκες της Σαλάκου. Η γιορτή πλαισιώνεται από παραδοσιακή ορχήστρα του νησιού και χορευτικά συγκροτήματα.

Γιορτή της τσακώνικης μελιτζάνας
29 Αυγούστου, Λεωνίδειο (Πλάκα) Πελοποννήσου
Εκδηλώσεις προς τιμήν της τσακώνικης μελιτζάνας με φαγητά, γλυκά και εδέσματα με βάση την τσακώνικη μελιτζάνα, τσακώνικα τραγούδια και χορούς από τοπικά συγκροτήµατα. Ο διαγωνισµός της µελιτζάνας που ακολουθεί δίνει την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να απολαύσουν ένα νόστιμο πιάτο µελιτζάνας φτιαγµένο από τις γυναίκες της περιοχής, ενώ ακολουθεί βράβευση του καλύτερου πιάτου.

stafida

Γιορτή της σταφίδας
Τέλη Αυγούστου, Κρήτη, Πέραμα Ρεθύμνου
Δωρεάν σταφίδα και μεγάλο γλέντι, έτσι όπως μόνο οι Κρητικοί ξέρουν να κάνουν!

Βραδιά αχλαδιού
Τέλη Αυγούστου, Μηλιές Μαγνησίας
Τι κι αν λέγονται Μηλιές; Το αχλάδι γιορτάζουν! Με πολύ παραδοσιακή μουσική, χορό, άφθονο κρασί και τσίπουρο και φυσικά μπόλικα αχλάδια που μοιράζονται σε όσους παραβρεθούν.

Γιορτή του φασολιού και τσιρονιού
3 Σεπτεμβρίου, Λαιμός Πρεσπών (Δημαρχείο)
Πλούσια εδέσματα τοπικής κουζίνας με φασόλια και τσιρόνια φυσικά υπό τη συνοδεία παραδοσιακών χορών και τραγουδιών.

Γιορτή της πιπεριάς Φλωρίνης
Σεπτέμβριος, Αετός Φλώρινας,
Οι γυναίκες του χωριού ετοιμάζουν πεντανόστιμα πιάτα με βάση τις ξακουστές παραδοσιακές πιπεριές, ενώ συγκροτήματα από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας αναλαμβάνουν να διασκεδάσουν τους επισκέπτες.

fistikia_186769310

Γιορτή της φιστικιάς
17- 20 Σεπτεμβρίου, Αίγινα
Μια μεγάλη γκάμα πολιτιστικών δράσεων, εκθέσεων, ομιλιών, θεατρικών δρώμενων κλπ., που τιμά το φιστίκι. Ξεχωρίζει η μεγάλη εμπορική έκθεση όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν φιστίκια ή άλλα παρασκευάσματα που έχουν σαν βάση το φιστίκι Αιγίνης.

Γιορτή του Ψαριού (ή της Τράτας)
3 Οκτωβρίου, Kως, Καμάρι Κεφάλου
Η παραδοσιακή αλιεία στο νησί παραμένει ζωντανή με αποκορύφωμα την ετήσια Γιορτή Ψαριού στο λιμάνι Κεφάλου που συνοδεύεται από φαγοπότι και ούζο.