Η μέρα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου. Έτσι, αυτή την Κυριακή πολλά οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας ανοίγουν τις πόρτες τους και πραγματοποιούν εκδηλώσεις.

Η εξωστρέφεια των ελληνικών οινοποιητικών επιχειρήσεων που έχει αναπτυχθεί σε διάφορα επίπεδα τις τελευταίες δύο δεκαετίες έφερε τους φίλους του κρασιού κοντά στους Έλληνες παραγωγούς και στα προϊόντα τους. Τα πολλά και αξιόλογα επισκέψιμα οινοποιεία έχουν πλέον ανοιχτές τις πόρτες τους και οι ευκαιρίες για μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις και απόκτηση καλύτερων γνώσεων, περισσότερων εμπειριών φαίνεται ότι πληθαίνουν για τους φίλους του κρασιού.

Αυτή την Κυριακή, 9 Νοεμβρίου, μια τέτοια καλή ευκαιρία αναδεικνύεται για τους οινόφιλους στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς η ένωση οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» συμμετέχει φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού, με το δίκτυο επισκέψιμων οινοποιείων «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος».


tatsi_21Κατά τη διάρκεια της ημέρας (11:00 – 17:00), 17 επισκέψιμα οινοποιεία από τις 8 διαδρομές του κρασιού του οινοτουριστικού δικτύου «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» θα είναι ανοιχτά και θα περιμένουν τους οινόφιλους μαζί με πολλά άλλα οινοποιεία στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού πραγματοποιείται και εορτάζεται από το 2009 με τη συμμετοχή οινοποιείων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων του Κρασιού (recevin) ή σε οινοτουριστικά δίκτυα. Η Ένωση των Οίνων Βορείου Ελλάδος φιλοδοξεί να θεσμοθετήσει αυτή την ημέρα και στην Ελλάδα, όπως έχει ήδη πραγματοποιήσει με την αντίστοιχη εορταστική δημοφιλή εκδήλωση στα οινοποιεία, τις «Ανοιχτές Πόρτες».

Τα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού και περιμένουν τους οινόφιλους για γευσιγνωστικές δοκιμές και φιλοξενία είναι:


έντυπο_ΕΗΟ_2η_όψη_χάρτης (1)

-Από τη Διαδρομή του Κρασιού των θεών Ολύμπου, το Κτήμα Κατσαρού στα Κρανιά Ολύμπου.
-Από τη Διαδρομή του Κρασιού της Ηπείρου το Κτήμα Γκλίναβου στο Μοναστήρι της περιοχής Ζίτσα Ιωαννίνων και το Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο Ιωαννίνων.
-Από τη Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών το Κτήμα Βογιατζή, Βελβεντό Κοζάνης, το Κτήμα Δύο Φίλοι στα Σιάτιστα Κοζάνης, το Κτήμα Στεργίου στη Μεταμόρφωση Καστοριάς και το Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιον Φλώρινας.
-Από τη Διαδρομή του Κρασιού της Νάουσας το Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας και το Κτήμα Φουντή στη Νέα Στράντζα Ημαθίας.
-Από τη Διαδρομή του Κρασιού Πέλλας-Γουμένισσας το Κτήμα Χατζηβαρύτη και το Κτήμα Τάτση στη Γουμένισσα του Κιλκίς.
-Από τη Διαδρομή του Κρασιού της Θεσσαλονίκης το Κτήμα Στέλιος Κεχρής στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, το Κτήμα Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου στην Όσσα Λαγκαδά και το Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή.
-Από τη Διαδρομή του Κρασιού της Χαλκιδικής το Κτήμα Πόρτο Καρράς στη Σιθωνία (ανοιχτά: 11.00 – 16.00).
-Από τη Διαδρομή του Κρασιού του Διονύσου το Κτήμα Βιβλία Χώρα, Κοκκινοχώρι Καβάλας το Κτήμα Βουρβουκέλη στα Άβδηρα Ξάνθης.

Ειδικές εκδηλώσεις θα οργανώσουν την Κυριακή του Κτήμα Τάτση με κάθετη γευστική δοκιμή της ετικέτας «Γουμένισσα» εσοδειών 2007-1998 και το Κτήμα Κεχρή με τη θεατρική παράσταση «Το δέντρο που έδινε» του Σελ Σιλβερστάιν από την ομάδα Theatre Reactor. Η παράσταση απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείων και πρώτων τάξεων δημοτικών σχολείων. Ώρες παραστάσεων: 12:00 και 16:00 Διάρκεια παράστασης: 30΄. Το οινοποιείο θα είναι ανοικτό από τις 11:00 έως τις 18:00. Πληροφορίες: τηλ. 2310 751283, www.facebook.com/stelioskechrisdomainewww.kechris.gr

info
Η είσοδος σε όλα τα οινοποιεία θα είναι δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία της ένωσης οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος»: τηλ. 2310 281617 & 2310 281632, www.wineroads.gr