Μπορεί τα περισσότερα γαστρονομικά events να έχουν παγώσει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο η παγκόσμια ημέρα ντίσκο σούπας (World Disco Soup Day) έρχεται και φέτος να ενώσει τις κουζίνες όλου του κόσμου σε ένα μεγάλο μαγειρικό πάρτι, με ένα σπουδαίο μήνυμα.

Το δίκτυο νέων του κινήματος Slow Food (Slow Food Youth Network – SFYN) μας καλεί να μαγειρέψουμε και να… χορέψουμε, μόνοι μας στο σπίτι ή με την παρέα μας, λαμβάνοντας μέρος στην ημέρα ντίσκο σούπας το Σάββατο 24 Απριλίου, περνώντας το δικό μας μήνυμα κατά της σπατάλης τροφίμων. Το καλύτερο; Το event είναι διαδικτυακό, άρα μπορούν να λάβουν μέρος όλοι, όπου και αν βρίσκονται.

Τι είναι όμως η ημέρα ντίσκο σούπας;
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συλλογική προσπάθεια με στόχο την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων και της κλιματικής αλλαγής. Είναι η μέρα που οι ομάδες SFYN οργανώνουν πάρτι και μετατρέπουν τρόφιμα που μπορεί να κατέληγαν στα σκουπίδια σε ντίσκο σούπα. Είναι με άλλα λόγια, μια εκδήλωση με μαγείρεμα, φαγητό και χορό μαζί και είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος όχι μόνο να εξοικονομήσουμε φαγητό, αλλά και να σκεφτούμε σοβαρά τις ποσότητες τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια επειδή απλά δεν μας αρέσει η όψη τους, αλλά και τις διαθέσιμες λύσεις που έχουμε ώστε να το διορθώσουμε.

Έτσι, όπως πέρυσι και παρά τους αποκλεισμούς και τις καραντίνες σε όλο τον κόσμο, συνεχίζεται σταθερά η προβολή αυτού του σημαντικού ζητήματος, με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων.

Σκεφτείτε ότι σε προηγούμενες εκδηλώσεις, η SFYN είχε καταφέρει να μετατρέψει 50.000 κιλά τροφίμων σε χιλιάδες νόστιμα γεύματα, με τη συμμετοχή χιλιάδων ακτιβιστών και στις πέντε ηπείρους. Γιατί λοιπόν, να μην βοηθήσουμε όλοι, ώστε να γίνει κάτι ανάλογο και φέτος, έστω και διαδικτυακά;

Τι περιλαμβάνουν οι φετινές εκδηλώσεις
Η ημέρα ντίσκο σούπας 2021 θα έρθει απευθείας στις κουζίνες μας, με τη διεθνή πρόκληση για «μηδενική σπατάλη τροφίμων». Το ολοήμερο διαδικτυακό πρόγραμμα της 24ης Απριλίου περιλαμβάνει workshops, παρεμβάσεις από ειδικούς, μαθήματα μαγειρικής και έναν μεγάλο διαγωνισμό μαγειρικής.

Μάλιστα, στον διαγωνισμό μαγειρικής μπορεί να λάβει μέρος όποιος θέλει μόνος του ή να λάβει μέρος μία ολόκληρη κοινότητα, δείχνοντας τις δημιουργικές και βιώσιμες συνταγές τους, που ακολουθούν τη λογική της μηδενικής σπατάλης. Οι νικητές θα ανακοινωθούν στο τέλος της ημέρας, ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται διαδικτυακά. Δηλώστε συμμετοχή ΕΔΩ.

Πέρα από τις δραστηριότητες των διοργανωτών, οι τοπικές κοινότητες και οι υποστηρικτές της ημέρας από όλο τον κόσμο, μπορούν επίσης να προσθέσουν τις δικές τους δραστηριότητες για το παγκόσμιο δίκτυο. Απλά ενημερώνουμε τους διοργανωτές εάν θέλουμε να οργανώσουμε κάτι κατά την εγγραφή μας.

Disco Soup Cookbook
Μπορούμε να βρούμε νόστιμες ιδέες για συνταγές που δεν αφήνουν τίποτα να πάει χαμένο και μέσω του βιβλίου μαγειρικής «Disco Soup Cookbook», που πωλείται διαδικτυακά και περιλαμβάνει περίπου 100 συνταγές από όλο τον κόσμο, που συγκεντρώθηκαν κατά την διοργάνωση του 2020. Οι περισσότερες είναι παραδοσιακές συνταγές, πιάτα που έκαναν και οι γιαγιάδες μας πριν καν γνωρίζουν τι ήταν η «σπατάλη τροφίμων». Είναι ένα βιβλίο που μας εμπνέει να μαγειρεύουμε με απλό και διασκεδαστικό τρόπο, επαναχρησιμοποιώντας τρόφιμα και μαθαίνοντας για μαγειρικές παραδόσεις και μεθόδους συντήρησης τροφίμων από όλο τον κόσμο.

info
Περισσότερες πληροφορίες στα social media της διοργάνωσης (@worlddiscosoupday) ή μέσω του newsletter του Slow Food.

Φωτογραφία ανοίγματος: World Disco Soup Day / Instagram (@worlddiscosoupday)

Δείτε επίσης:
Η Σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη μιλάει για την «ψυχολογία της γαστρονομίας» στο Harvard

Δωρεάν σεμινάρια για την ανάδειξη του αγροδιατροφικού πλούτου από το Επιμελητήριο Κυκλάδων

Τι θα σερβίρουν τα εστιατόρια μετά την πανδημία;