Η Κυριακή 13 Νοεμβρίου είναι Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού και εκατοντάδες οινοποιεία από όλη την Ευρώπη το γιορτάζουν, ανοίγοντας τις πόρτες τους και δίνοντας την ευκαιρία στο οινόφιλο κοινό να τα επισκεφθούν και να απολαύσουν τα εκλεκτά κρασιά τους.

Αλλά επειδή είναι μάλλον απίθανο να βρεθούμε εκτός Ελλάδος αυτή τη μέρα, μπορούμε να βάλουμε στο πρόγραμμα μια εκδρομούλα σε κάποιο από τα 18 επισκέψιμα οινοποιεία του δικτύου “Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος”, που συμμετέχουν στην Ημέρα Οινοτουρισμού και παραμένουν ανοιχτά για το κοινό, με δωρεάν είσοδο. Ξεναγήσεις, δοκιμές νέων και παλαιότερων κρασιών και γνωριμία με τους οινοποιούς μπαίνουν στο πρόγραμμα, υποσχόμενα μια υπέροχη εμπειρία.

ampelwnes

Δεν λείπουν βέβαια και τα events, με το Κτήμα Κυρ-Γιάννη (Γιαννακοχώρι Νάουσας) να οργανώνει σε συνεργασία τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γιαννακοχωρίου εκδήλωση για το ξινόμαυρο: “Το Ξινόμαυρο συναντά την Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, σε ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων, με οδηγό την ποντιακή, βλάχικη και μακεδονίτικη κουλτούρα” (τηλ. 23320 51100).

Το οινοποιείο Κεχρής (Καλοχώρι Θεσσαλονίκης) πάλι οργανώνει Masterclass, μυώντας το κοινό στα μυστικά της παραγωγής και της απόλαυσης του ποιοτικού κρασιού μέσα από ένα διαδραστικό πρόγραμμα διάρκειας 2,5 ωρών. Σημειώνεται ότι υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων, γι’ αυτό η κράτηση είναι απαραίτητη (τηλ. 2310 751283).

KirYianni3

Τα 18 οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού είναι τα παρακάτω:

* Κτήμα Κατσαρού, Κρανιά Ολύμπου
* Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο Ιωαννίνων
* Κτήμα Γκλίναβος, Μοναστήρι, Ζίτσα Ιωαννίνων
* Οινοποιείο Ζοίνος, Ζίτσα Ιωαννίνων
* Κτήμα Βογιατζή, Βελβεντό Κοζάνης
* Κτήμα Δύο Φίλοι, Σιάτιστα Κοζάνης
* Κτήμα Στεργίου, Μεταμόρφωση Καστοριάς
* Κτήμα Άλφα, Αμύνταιον Φλώρινας
* Μπουτάρη, Στενήμαχος Ημαθίας
* Κυρ-Γιάννη, Γιαννακοχώρι Ημαθίας
* Κτήμα Φουντή, Νέα Στράντζα Ημαθίας
* Βαένι Νάουσα, Επισκοπή Ημαθίας
* Κτήμα Χατζηβαρύτη, Γουμένισσα Κιλκίς
* Κεχρής, Καλοχώρι Θεσσαλονίκης
* Κτήμα Γεροβασιλείου, Επανομή Θεσσαλονίκης
* Κτήμα Πόρτο Καρράς, Πόρτο Καρράς, Σιθωνία Χαλκιδικής
* Κτήμα Βιβλία Χώρα, Κοκκινοχώρι Καβάλας
* Κτήμα Παυλίδη, Κοκκινόγεια Δράμας

Poster_EDWT_2016