Οι φίλοι του κρασιού θα έχουν σήμερα την ευκαιρία να γνωρίσουν αξιόλογα κρασιά από 20 μικρά οινοποιεία -με παραγωγή που δεν υπερβαίνει τις 50.000 φιάλες το καθένα- που ενδεχομένως να τους είναι άγνωστα. Αρκεί να επισκεφτούν την έκθεση «Οινικές Αποκαλύψεις».

Η έκθεση διοργανώνεται από τη Vinetum και όπως λένε οι διοργανωτές της στοχεύει στα πολύ µικρά οινοποιεία της χώρας, που χρήζουν «ανακάλυψης» από καταναλωτές και επαγγελματίες και «αποκάλυψης» από τους ίδιους τους οινοποιούς.

Από τα 600 και πλέον οινοποιεία, που εμφιαλώνουν κρασί και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, δεν είναι περισσότερα από 150 εκείνα που συστηµατικά συµµετέχουν στις µεγάλες εκθέσεις κρασιού, όπως το Οινόραµα. Τα υπόλοιπα, πολύ µικρά ως επί το πλείστον, δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στις τοπικές τους αγορές και τα κρασιά τους είναι γενικώς άγνωστα στην Αθήνα.

shutterstock_216343237

Όπως αναφέρει ο Ντίνος Στεργίδης της οργανώτριας εταιρείας Vinetum, «από το 1994, όταν δηµιουργήσαµε το Οινόραµα, ο κόσµος του κρασιού στην Ελλάδα έχει αλλάξει δραµατικά. Ο αριθµός των οινοποιείων έχει πενταπλασιαστεί, το κρασί έχει µπει δυνατά σε όλους τους σοβαρούς χώρους εστίασης και όχι µόνο, οι δε καταναλωτές- Φίλοι του Κρασιού µετρούνται πλέον σε χιλιάδες. Εκείνο που, δυστυχώς, δεν έχει αλλάξει τόσο πολύ είναι ο τρόπος εµπορίας και διάθεσης του ελληνικού κρασιού: περισσότερο από ποτέ, τα εµπόδια που ορθώνονται µπροστά στον µικρό παραγωγό, που θέλει να προσεγγίσει την αγορά της Αθήνας, τη µεγαλύτερη της Ελλάδας, είναι τεράστια, παρά την ευεργετική ανάπτυξη των ηλεκτρονικών καταστηµάτων. Aυτός είναι και ο κύριος στόχος της έκθεσης Οινικές Αποκαλύψεις, να δώσει τη δυνατότητα και στα πιο µικρά οινοποιεία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στην αγορά της Αθήνας, απευθείας στους εστιάτορες, τους εµπόρους, τους γευσιγνώστες και δευτερευόντως στους καταναλωτές».

Είναι αλήθεια πως ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τόσο µεγάλο ενδιαφέρον για τα κρασιά πολύ µικρής παραγωγής. Οι ενηµερωµένοι, οι «ψαγµένοι» καταναλωτές, κυριολεκτικά διψούν για κρασιά «άγνωστα», για κρασιά «top obscure», όπως λένε οι οινοχόοι, οι δε επαγγελµατίες της εστίασης βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση νέων τρόπων διαφοροποίησής τους από τον ανταγωνισµό.

Ως «πολύ µικρό οινοποιείο» οι οργανωτές εννοούν τα οινοποιεία εκείνα η παραγωγή των οποίων (σε εµφιαλωµένο κρασί) δεν ξεπερνά τις 50.000 φιάλες. Από τη στιγµή που τα «µικρά» οινοποιεία διαφοροποιήθηκαν από τα «µεγάλα» τη δεκαετία του ’90 (και συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται ως µικρά, παρότι έχουν µεγαλώσει -ωστόσο όχι τόσο ώστε να γίνουν «µεγάλα»!), η νέα κατηγορία των ακόµα πιο µικρών οινοποιείων έχει καθιερωθεί στην καθοµιλουµένη ως «πολύ µικρά οινοποιεία». Είναι µία έννοια ξεκάθαρη αν και δεν υπάρχει φυσικά κάποιος επίσηµος ορισµός του «πολύ µικρού οινοποιείου». Στις πρώτες Οινικές Αποκαλύψεις συµµετέχουν 20 οινοποιεία από διάφορα σηµεία της χώρας, όπως: Ξάνθη, Ζάκυνθος, Λειψοί, Αµύνταιο και Γουµένισσα. Πρόκειται, ως επί το πλείστον για οινοποιεία που για πρώτη φορά εκθέτουν τα κρασιά τους στην Αθήνα.

Info
Δευτέρα 10 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Ballroom του ξενοδοχείου King George II, Πλατεία Συντάγµατος (ώρες λειτουργίας 12:00 -16:00 για τους επαγγελµατίες και 16:00 – 20:00 για τους καταναλωτές). Η είσοδος είναι ελεύθερη. Πληροφορίες: τηλ. 210 7660560.