Με τοπικά προϊόντα αγροτοδιατροφής, με το ξεχωριστό και πολυταξιδεμένο κρασί του ΕΟΣ Σάμου, με τη γνώση της γαστρονομικής τέχνης και τις μικρασιατικές καταβολές που έχουν επηρεάσει την «ταυτότητα» της ελληνικής κουζίνας, η συμμετοχή της Σάμου στο Best Cook Festival Ismir 2018 στέφθηκε με επιτυχία!

Στο γαστρονομικό αυτό φεστιβάλ που διοργανώθηκε στη Σμύρνη το διήμερο 6 και 7 Οκτωβρίου 2018 και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όχι μόνο Τούρκων αλλά και διεθνών εκπροσώπων του επιχειρηματικού και τουριστικού κόσμου, η Σάμος έδωσε δυναμικά το παρόν με τον executive chef Ασλάνη Παντερλή. Παρουσίασε μία συνταγή που περιλάμβανε στοιχεία δημιουργικής κουζίνας με έμπνευση και αφορμή την πατροπαράδοτη για τη Σάμο χρήση του «μοσχάτου» κρασιού στο μαγείρεμα: Αρνί παϊδάκι γαλλικής κοπής σιγομαγειρεμένο σε Samos Vin Doux, συνοδευόμενο από κροκέτα μουσακά, πανακότα από σαμιώτικο τυρί και ζελέ από παντζάρι.

Η σαμιακή συμμετοχή στο φεστιβάλ γαστρονομίας της Σμύρνης ήταν η μοναδική από την Ελλάδα και κέντρισε το ενδιαφέρον των chef που συμμετείχαν αλλά και του πολυάριθμου κοινού. Τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου, με την αδιαμφισβήτητη αξία, είναι ιδιαιτέρως αγαπητά καθώς συνοδεύουν απολαυστικά όλα τα πιάτα της ελληνικής, μικρασιατικής αλλά και διεθνούς κουζίνας, ενώ τα γλυκά κρασιά συνταιριάζουν μοναδικά με δημιουργίες της ζαχαροπλαστικής τέχνης.

Οι γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες της Μικράς Ασίας, τα τοπικά προϊόντα, οι επιρροές που δέχθηκαν οι Έλληνες της Σμύρνης από εθνότητες με τις οποίες έρχονταν σε επαφή αλλά και η ευρηματικότητα της Μικρασιάτισσας νοικοκυράς διαμόρφωσαν τον ξεχωριστό χαρακτήρα της «Σμυρνέικης κουζίνας» που αποτέλεσε τον κοινό γνώμονα σε αυτό το φεστιβάλ.