Το πολιτιστικό φεστιβάλ blueFest Crete | Culture & Beyond του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη, που ενώνει τη γαστρονομία με τον πολιτισμό, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Κρήτη, το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιουλίου.

Σε ένα άριστα οργανωμένο διήμερο, το φεστιβάλ ανέδειξε το έργο Ελλήνων δημιουργών και παραγωγών, ενισχύοντας παράλληλα τους δεσμούς του τουρισμού με τον πολιτισμό και την καινοτομία. Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη στην τέχνη και η δεύτερη στην προβολή του πλούτου της κρητικής γης και γαστρονομίας, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους βρέθηκαν στο Minos Beach art hotel, στον Άγιο Νικόλαο, να απολαύσουν τις εικαστικές δράσεις και να γευτούν ποικίλες νοστιμιές.

Ειδικότερα, το Σάββατο 13 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Come with the Wind», όπου παρουσιάστηκε η δημιουργία του εικαστικού Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου και του αρχιτέκτονα Γιώργου Ρυμενίδη, με την οποία κατάφεραν να κερδίζουν το Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη – Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας 2019. Το έργο θα παραμείνει στη μόνιμη συλλογή του ιδρύματος στο ανοιχτό μουσείο του ξενοδοχείου. Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση του κοινού και στην εικαστική έκθεση «Blue Nights», της οποίας την επιμέλεια είχε ο κ. Σωτήρης Μπαχτσετζής, ιστορικός τέχνης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη. Πρόκειται για μια έκθεση με τα έργα video art των Αλέξανδρου Κακλαμάνου (Full Circle), James Lane (Ονειρομαντείο) και Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου (Η Αγία Θέα / The Holy View), που άντλησε έμπνευση από την παράδοση των θερινών σινεμά και κατάφερε να μαγέψει τους επισκέπτες, γεμίζοντάς τους με νοσταλγία, μέσα από τις προβολές. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτωβρίου. Οι δράσεις του Σαββάτου ολοκληρώθηκαν μελωδικά, μέσα από την μουσική παράσταση «Ραδιοθεραπεία» από τον συνθέτη και μόνιμο κάτοικο Αγίου Νικολάου, Νίκο Ξυνό.

Η τρίτη θεματική παρουσίαση του φετινού φεστιβάλ, αφορούσε τη Γαστρονομία. Την Κυριακή 14 Ιουλίου λοιπόν, σε απόλυτη σύμπραξη με τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη που έχει αναλάβει τη θέση του consultant chef της bluegr Hotels & Resorts, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση επιλεγμένων προϊόντων και παραγωγών από την Κρήτη. Έτσι, το κρητικό ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τα βουνά της Κρήτης, τα εκλεκτά αρτοποιήματα και τα τοπικής παραγωγής ζυμαρικά βρέθηκαν να αποτελούν τους πρωταγωνιστές της παράστασης που πραγματοποιήθηκε στο Minos Beach art hotel. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ανατολή με τα 160 και πλέον μέλη παραγωγών, τα οικογενειακά αναψυκτικά Γεράνι, τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά Καλογεράκη, τα αλλαντικά της οικογένειας Κασσάκη, το Κτήμα Βασιλάκη, τα “μεζεδάκια” της οικογένειας Κυριακάκη, τα αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα του Σαβοϊδάκη, τα εδέσματα της φάρμας Αλεξανδράκη και τα προϊόντα της φάρμας Καραλάκη, η πρωτοποριακή BioAroma, τα Αγνά Προϊόντα Κρήτης Αφοί Ζερβού με το τυρί Γαλένι, τα παραδοσιακά προϊόντα Physis of Crete, αλλά και τα προϊόντα από χαρούπι της Creta Carob, παρουσιάστηκαν και αναδείχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.