Επιστρέφει και φέτος ο θεσμός Οινοξένεια, από τις 16 Αυγούστου, με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν την τοπική γαστρονομία και τα εκλεκτά κρασιά της Αιγιαλείας, καθώς και τα τοπία και τα αμπελοτόπια της.

Πρωταγωνιστές στα Οινοξένεια 2018 τα οινοποιεία της περιοχής: Αμπελώνες ΡΙΡΑ, ΚΑΒΙΝΟ, Οινοποιείο Κανακάρης, Οινοποιείο Καρανικόλας, Οινοποιείο Κροκιδάς, Οινοποιείο Τετράμυθος, ενώ μία σειρά επιχειρήσεων εστίασης, κατάλυσης και αρτοποιίας/ζαχαροπλαστικής συμπληρώνει το Δίκτυο Οινοξένεια, προτείνοντας και προσφέροντας συνδυασμούς γεύσεων και εμπειριών. Στόχος η ανάδειξη της περιοχής ως ένας εναλλακτικός οινοτουριστικός, γαστρονομικός και πολιτιστικός προορισμός, για όλο τον χρόνο.

Σημειώνεται ότι φέτος τα Οινοξένεια έχουν τιμηθεί με το Σήμα του «Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018» και με αφορμή την πρόσφατη ένταξη της καλλιέργειας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, τιμούν τη σταφίδα. Η Αιγιάλεια άλλωστε παράγει τη μοναδική Μαύρη Κορινθιακή Σταφίδα ΠΟΠ «ΒΟΣΤΙΤΣΑ», και γι αυτό τιμά το προϊόν που της προσέφερε επιβίωση και πλούτο από τον 19ο αιώνα ως και σήμερα.

Σε συνεργασία με την Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ) λοιπόν, θα προσπαθήσουν να φωτίσουν πλευρές της ιστορίας και του πολιτισμού της σταφίδας, θα αναδείξουν παλιές αποθήκες στο λιμάνι, θα στολίσουν την παραλιακή ζώνη και θα θυμηθούν τα Πριμαρόλια, τη γιορτή της πόλης όταν έφευγε το καράβι για την Αγγλία, φορτωμένο με το πρώτο πολύτιμο φορτίο σταφίδας της χρονιάς.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά την Πέμπτη 16 Αυγούστου, με μια μεγάλη γιορτή στο παλιό και στο νέο λιμάνι του Αιγίου. Ανάμεσα στις σταφιδαποθήκες και τις παλιές γραμμές του τραίνου, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν στιγμές του παρελθόντος μέσα από έκθεση φωτογραφίας, θα κάνουν γευστική δοκιμή των εκλεκτών κρασιών των οινοποιείων του Δικτύου Οινοξένεια, θα δοκιμάσουν σταφιδολιχουδιές, θα εξερευνήσουν τη διαδρομή ως το παλιό λιμάνι και θα φτάσουν στο νέο λιμάνι, εκεί όπου η Ελεονώρα Ζουγανέλη θα συμμετάσχει στη γιορτή με μια μεγάλη συναυλία.

Κατά τη διάρκεια του εορταστικού δεκαημέρου τα οινοποιεία που συμμετέχουν παίρνουν τα ηνία και παρουσιάζουν τους οίνους τους σε ειδικές εκδηλώσεις με γευσιγνωσία, παρουσίαση κρασιών των οινοποιείων στα εστιατόρια, δράσεις στα ορεινά, σε πανέμορφα σημεία μέσα στους αμπελώνες και τα οινοποιεία αλλά και στην παραλιακή ζώνη.

Τα Οινοξένεια ολοκληρώνονται την Κυριακή 26 Αυγούστου, με την παραδοσιακή τελετή λήξης στο Υπαίθριο Θέατρο «Γεώργιος Παππάς» με την «ΑριστοφΟινιάδα», μια πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση των Οινοξενείων, που διατρέχει τα έργα του Αριστοφάνη που έχουν αναφορές στο κρασί, πλέκοντας λόγο, μουσική και τραγούδια στο βασικό μήνυμα της ζωής: το γέλιο και η χαρά. Στην παράσταση συμμετέχουν πολλές καλλιτεχνικές ομάδες της πόλης, ενώ τα τραγούδια θα ερμηνεύσει η Λιζέτα Καλημέρη.