Στη διαπίστωση ότι ο κλάδος της Ελληνικής επιτραπέζιας βρώσιμης ελιάς έχει ισχυρή δυναμική και μπορεί να διεκδικήσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς, κατέληξαν –μεταξύ άλλων- οι συμμετέχοντες στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του Κέντρου Ελιάς «Κρίνος» – Perrotis College, το οποίο πραγματοποιήθηκε 24 – 26 Μαΐου στο campus της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Τίτλος του ήταν «Επιτραπέζια ελιά: αναζητώντας την καινοτομία – ανακαλύπτοντας νέες τάσεις».

kanellis-georgoudis-garrido-georgiadis

Ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο πρόεδρος της εταιρίας Krinos Foods Canada και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Αλέξανδρος Γεωργιάδης υπογράμμισε: «Η Ελληνική επιτραπέζια βρώσιμη ελιά βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στις διεθνείς αγορές. Η ποικιλία ‘Καλαμών’ θεωρείται η κορυφαία επιτραπέζια ελιάς στον κόσμο, ενώ η «Χαλκιδικής» τα τελευταία δέκα χρόνια ακολουθεί την ίδια πορεία καθώς οι εξαγωγές της έχουν αυξηθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό».

elia 1

Περισσότεροι από 250 παραγωγοί, επιστήμονες και επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, οι οποίοι αντιπροσώπευαν κάθε στάδιο της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και να μάθουν από τους ειδικούς. Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκαν κάτω από την «κοινή σκέπη» ενός Συνεδρίου και αξίωσαν την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για την προώθηση της Ελληνικής επιτραπέζιας βρώσιμης ελιάς. Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι οι εξελίξεις στις γονιδιωματικές τεχνολογίες θα συμβάλλουν τόσο στη βελτίωση όσο και ανάδειξη της ποιότητας της ελιάς, ενώ νέα και καινοτομικά προϊόντα θα ενισχύσουν την κατανάλωση της, η οποία στην Ελλάδα παραμένει –συγκριτικά- σε χαμηλά επίπεδα. Στάθηκαν ιδιαίτερα στην κλιματική αλλαγή, η οποία τα επόμενα χρόνια θα επιβάλλει νέες διαχειριστικές πρακτικές, ζήτησαν να συνεχιστούν οι προσπάθειες καταπολέμησης του δάκου και υπογράμμισαν την αναγκαιότητα δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς να παρακολουθούν στενά τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις στον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς.
Όπως υπογράμμισε ο διευθυντής πωλήσεων της Interoliva SA, José Manuel Ruíz τα τελευταία 35 χρόνια η παγκόσμια παραγωγής της επιτραπέζιας ελιάς έχει υπερτριπλασιαστεί, γεγονός που αποδεικνύει τη δυναμική της. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα σε εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς, πίσω από την Ισπανία, την Αίγυπτο και το Μαρόκο. Η πλειονότητα των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται στις Η.Π.Α., τη Γερμανία και την Αυστραλία. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς, Νέλος Γεωργούδης, οι εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς αγγίζουν σε αξία τα 450 εκατομμύρια ευρώ και ξεπερνούν το 80% της συνολικής παραγωγής που φτάνει τους 250.000 τόνους.

elia

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα κοινής έρευνας του Αμερικανικού πανεπιστημίου WPI και του Perrotis College για την ενίσχυση του μεριδίου της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής στην αγορά των Η.Π.Α. Ο ακαδημαϊκός διευθυντής Προπτυχιακών Προγραμμάτων του Perrotis College, Δρ. Κωνσταντίνος Ρότσιος ανέπτυξε τη μεθοδολογία της έρευνας και υπογράμμισε πως λιγότερο από το 1% αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα γνώριζε την ποικιλία της Χαλκιδικής. Αντίθετα, ένας στους δύο (ποσοστό 52%) ήξερε την ελιά Καλαμάτας. «Αυτό αποδεικνύει ότι η Χαλκιδικής δεν είναι γνωστό είδος ελιάς στις Η.Π.Α. Επί του παρόντος, ορισμένες εταιρείες πωλούν ελιές Χαλκιδικής στις Ηνωμένες Πολιτείες ως απλές γενικές πράσινες ελιές. Έτσι, σε περίπτωση ποιοτικής διακύμανσης των ελιών της Χαλκιδικής μπορούν να επεξεργαστούν και να πουλήσουν άλλες ποικιλίες πράσινης ελιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με δεδομένη τη μεγάλη και διαχρονική συμβολή στην εκπαίδευση και την έρευνα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College στον αγροδιατροφικό τομέα, η διάχυση των πληροφοριών του Συνεδρίου σε παραγωγούς και τους υπόλοιπους φορείς μέσω επικαιροποιημένης εκπαίδευσης, σεμιναρίων και άλλων ενημερωτικών δραστηριοτήτων και δημοσιεύσεων, θεωρείται επιτακτική.

elia2-kanellis

Στο 1ο Διεθνές Συνέδριο συμμετείχαν σημαντικοί ομιλητές από όλο τον κόσμο και ειδικοί στον κλάδο της ελιάς τόσο από τον ακαδημαϊκό, όσο κι από τον επιχειρηματικό τομέα. Οι εργασίες του επικεντρώθηκαν στην πρακτική παραγωγής και διαχείρισης της επιτραπέζιας ελιάς, την επεξεργασία, τη διατροφή και τις παγκόσμιες αγορές. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του τιμήθηκε για την πολύχρονη και σημαντική προσφορά του στον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς, ο ομότιμος ερευνητής του Ινστιτούτου de la Grasa της Σεβίλλης, Dr. Antonio Garrido Fernandez. Την ικανοποίησή του για την μεγάλη επιτυχία του Συνεδρίου εξέφρασε ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College Δρ. Πάνος Κανέλλης, ο οποίος ανανέωσε το ραντεβού με τους παραγωγούς, τους επιχειρηματίες και την επιστημονική κοινότητα του κλάδου της ελιάς για το 2ο Διεθνές Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το 2020.

Δείτε ακόμα:
1o διεθνές συνέδριο για την επιτραπέζια ελιά
1ο Διεθνές Συνέδριο Επιτραπέζιας Ελιάς: Η θεματολογία (μέρος 2ο)