Με απόλυτη επιτυχία, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, η διεξαγωγή του διαγωνιστικού σκέλους του πρώτου 50 Great Greek Wines (50GGW) με τη συμμετοχή 140 οινοποιείων και 420 κρασιών.

Στην υψηλού κύρους και παγκόσμιας εμβέλειας επιτροπή αξιολόγησης συμμετείχαν οι Terry Kandylis, Lenka Sedlackova Master of Wine, Stefan Neumann Master Sommelier, Wojciech Bońkowski, ενώ τη χώρα μας χώρα μας εκπροσώπησαν οι Γρηγόρης Μιχαήλος, Στάθης Σάλτας, Ευάγγελος Ψωφίδης και Ελευθέριος Χανιαλίδης. Ο ιδρυτής του 50GGW Γιάννης Καρακάσης MW και ορισμένα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης δήλωσαν:

Lenka Sedlackova Master of Wine: «Η προσπάθεια εύρεσης μόλις 50 υπέροχων ελληνικών κρασιών είναι πράγματι δύσκολη. Αυτό γιατί υπάρχουν τόσα πολλά μεγάλα κρασιά που παράγονται σήμερα στην Ελλάδα! Από φρέσκα, ζωηρά και ορυκτά λευκά κρασιά έως κομψά και εκπληκτικά ερυθρά είναι οι αυτόχθονες ποικιλίες που οδηγούν την κούρσα. Είναι όμως ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε ότι οι ποικιλίες του Ροδανού ιδιαιτέρως παρουσιάζουν μεγάλες δυνατότητες και στην Ελλάδα.»

Stefan Neumann, Master Sommelier (Wine Director at Dinner by Heston Blumental): «Τα 50 Great Greek Wines δεν αφορούν μόνο την ανακάλυψη της ιστορίας, τη δοκιμή και την αξιολόγηση των καλύτερων κρασιών Ελλάδας. Η προσεκτικά επιμελημένη δομή του γράφει ήδη ιστορία!»

Wojciech Bońkowski, Συγγραφέας οίνου και εκδότης του Winicjatywa: «Πέρασα μερικές συναρπαστικές μέρες, κρίνοντας την αφρόκρεμα των ελληνικών κρασιών στο 50GGW. Επιβεβαιώσαμε το υψηλό επίπεδο του Ασύρτικου, της Ρομπόλας, του Ξινόμαυρου αλλά και την άνοδο πολλών ακόμα ποικιλιών. Ποτέ δεν υπήρξε καλύτερη στιγμή για το ελληνικό κρασί, αλλά τώρα αισθάνομαι ότι είναι μόνο η αρχή!».

Terry Kandylis, Καλύτερος Sommelier UK 2016 και Ελλάδα 2015: «Οι 50 νικητές ευελπιστούμε να αποτελέσουν το σημείο αναφοράς σχετικά με τα οινική δρώμενα στη χώρα μας που ολοένα και περισσότερο μαγεύει τους οινόφιλους παγκοσμίως. Η αλήθεια είναι πως το επίπεδο έχει ανέβει ψηλά την τελευταία δεκαετία, με κάποια κρασιά να μπορούμε όχι μόνο εμείς αλλά και οι διεθνείς κριτές να τα χαρακτηρίσουμε World Class».

Γρηγόρης Μιχαήλος Dip WSET, Σύμβουλος και Εκπαιδευτής Οίνου: «Η ολοκλήρωση του διαγωνιστικού μέρους του 50GGW με βρίσκει ιδιαιτέρως χαρούμενο και ανυπόμονο για την επόμενη μέρα. Από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε να το σχεδιάζουμε είχαμε στο μυαλό μας μόνο το Ελληνικό Κρασί. Η επόμενη μέρα του μας βρίσκει με πολύ όρεξη και έτοιμους να δουλέψουμε σκληρά για όλα αυτά που έχουμε θέσει στο μυαλό μας ως στόχους. Τώρα ξεκινάει πραγματικά η ουσία του 50GGW».

Γιάννης Καρακάσης ΜW, Ιδρυτής του 50 Great Greek Wines και www.karakasis.mw: «Συνεχίζουμε με μεράκι και ενθουσιασμό κάτι καινούργιο για το ελληνικό κρασί στοχεύοντας στην περαιτέρω ανάδειξή του. Σας περιμένουμε όλους στο phygital event της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων στις 29/9.»
Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, μέσω ενός phygital event, με την παρουσία των νικητών παραγωγών και των χορηγών, λόγω συνθηκών COVID, θα ανακοινωθούν οι 50 νικητές, τα κορυφαία 50 ελληνικά κρασιά που θα αποτελέσουν τους εκπροσώπους της χώρας ώστε να τοποθετηθεί το ελληνικό κρασί στην κορυφή της παγκόσμιας οινικής σκηνής.

Το επόμενο χρονικό διάστημα και μετά την απονομή, θα ακολουθήσουν προωθητικές δραστηριότητες σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και η έκδοση digital book των 50 βραβευμένων κρασιών που θα είναι διαθέσιμο σε όλους μέσω του greatgreekwines.com.

info
greatgreekwines.com

Διαβάστε επίσης:
Μy Aperitivo: 203 μπαρ σε όλη την Ελλάδα μας καλούν για απεριτίφ

6 σεφ σε συνάντηση κορυφής στο Thama στην Τήνο

Vegan Awards: Τα πρώτα βραβεία για τις vegan ελληνικές επιχειρήσεις