«Ως ουδέν γλύκιον ης πατρίδος ουδέ τοκήων γίνεται» δηλαδή «Τίποτε γλυκύτερο δεν υπάρχει από την πατρίδα και από τους γονείς», πιστεύει ακράδαντα και μας μεταφέρει μέσω της Οδύσσειάς του ο Όμηρος και με αυτό ακριβώς το απόφθεγμα ξεκίνησε τον χαιρετισμό της η Άννα Κλαδιά, Πρόεδρος του Συλλόγου Διατήρησης και Προώθησης του Φυσικού και Πολιτιστικού Πλούτου της Χίου «Η Μυρωδάτη Χίος», κατά την έναρξη του 2ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας Χίου 2021, με θέμα «Ομηρικά Συμπόσια», που διοργανώθηκε κατά το διήμερο 3 & 4 Σεπτεμβρίου.


«Ομηρικά Συμπόσια» εν εξελίξει

Η Χίος διαχρονικά τίμησε τον Όμηρο στήνοντας βωμό προς τιμήν του στην περιοχή της Δασκαλόπετρας, κόβοντας νομίσματα με τη μορφή του, στολίζοντας με αγάλματά του την επικράτειά της -πήλινη κεφαλή του Ομήρου σώζεται και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού-, αφιερώνοντάς του το Ομήρειο Γυμνάσιο κατά τους ιστορικούς χρόνους και το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο στην σύγχρονη εποχή και επιτρέποντας στις Ομηρίδες -απογόνους του ποιητή που διέμεναν στην αρχαία πόλη της Χίου– να έχουν το αποκλειστικό προνόμιο απαγγελίας των ομηρικών επών. Και βέβαια, αγώνες και γιορτές διοργανώνονταν διαχρονικά προς τιμήν του τυφλού ποιητή, διάδοχο και συνέχεια των οποίων αποτελούν τα σημερινά «Ομηρικά Συμπόσια», με την σφραγίδα του Συλλόγου Διατήρησης και Προώθησης του Φυσικού και Πολιτιστικού Πλούτου της Χίου “Η Μυρωδάτη Χίος”.

Το απόγευμα της Παρασκευής 3 Σεπτεμβρίου, την κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ, εκτός του πολυπληθούς κοινού, τίμησαν επίσης με την παρουσία τους εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και Φορέων, μεταξύ των οποίων ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Μεταφορών και Επικοινωνιών Νίκος Νύκτας, ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χίου Σίμος Βενέτος, ο Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Χίου Αυγουστής Νεαμονίτης αλλά και μέλη του Φορέα, ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου Κωνσταντίνος Βεζέρης, καθώς και η Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Σάγια Τσαουσίδου. Κανένας από τους παρευρεθέντες επισήμους προσκεκλημένους δεν απηύθυνε χαιρετισμό, λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους για τον θάνατο του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Αναπαράσταση Αρχαιοελληνικού Συμποσίου από την θεατρική ομάδα «Παρασκήνιο 18»

Το πρόγραμμα της κεντρικής εκδήλωσης, που φιλοξενήθηκε στην πλατεία Ν. Πλαστήρα (Βουνακίου), με φόντο το εντυπωσιακό συντριβάνι, περιελάμβανε:
-Θεατρικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους με τους «Θεατρεργάτες» του Κοφινά
-Αναπαράσταση Αρχαιοελληνικού Συμποσίου από την θεατρική ομάδα «Παρασκήνιο 18»
-Ζωντανή παρουσίαση παρασκευής συνταγών Αρχαιοελληνικής κουζίνας (live cooking) από γνωστούς chef – γευσιγνώστες: Μάνος Βοζικάκης, Νεκταρία Κοκκινάκη, Κωστής Κωστάκης, Γιάννης Λεμονής και Βάνα Μάστορη. Μαζί τους οι Χιώτες chef: Γιώργος Καραγιώργης, Ειρήνη Καμπανέλα και Τάσος Ζωτίδης. Tην παρουσίαση έκανε η Ταμίας και Υπεύθυνη Γαστρονομίας του Συλλόγου «Η Μυρωδάτη Χίος» Άννα Καρυστιανού
-Γευσιγνωσία με παραδοσιακές συνταγές από τα Πολιτιστικά Σωματεία: Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πιτυούς «Ο Μάκελλος», Διεθνής Ένωση Αστυνομικών / Τοπική Διοίκηση Χίου,  Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Οινουσσών «Οινόεσσα», Πολιτιστικός Σύλλογος Βολισσού «Ο Όμηρος», την παρουσίαση των οποίων ανέλαβε η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Η Μυρωδάτη Χίος» Ειρήνη Καρυστιανού
-Παρουσίαση παραδοσιακού αργαλειού από τον Γυναικείο Σύνδεσμο «Οι φίλοι του Χιώτικου χωριού»
-Παράλληλες δράσεις δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, με θέμα «Ο Μικρός Τουρίστας – Μια βαλίτσα ταξιδεύει …στα χρόνια του Ομήρου και παίζει παιχνίδια από την Αρχαία Αθήνα», με τις αδελφές Ελευθερία και Ευαγγελία Γκρίμπα και την Πόπη Ποριώτη
-Ομιλία από την Ιστορικό – Αρχαιολόγο Έλενα Ράπτη, Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, με θέμα «Ο ρόλος του κρασιού στην εποχή του Ομήρου» και
-Συναυλία με το μουσικό σύνολο «Λύραυλος», που μας ταξίδεψε με «Αρχαία όργανα – Νέα μουσική», γεφυρώνοντας το σήμερα με το χθες, υπό την αιγίδα και την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η περίφημη Δασκαλόπετρα είναι ένας μονοκόμματος βράχος σε μορφή καθίσματος, στoν οποίo, σύμφωνα με τοπικό θρύλο, καθόταν ο επικός ποιητής Όμηρος διδάσκοντας.

Το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιελάμβανε περιήγηση στα «Μονοπάτια του Ομήρου», με την συμμετοχή του Συλλόγου «Περιπατείν», που ξενάγησε τους συμμετέχοντες στην Δασκαλόπετρα και το Πιτυός.

Δείτε επίσης:

Φάρμα Παφυλίδα: Αγνά αβγά Χίου

Σαμουσάδες: Ο βυζαντινός μπακλαβάς του Κάστρου

Ιστορία της γεύσης: Οι σαλάτες που γίνονται αλοιφή!