Άρωμα Ελλάδας θα πλημμυρίσει στις αρχές Ιουνίου η πόλη Βύβλος (ή Τζουμπάιλ) του Λιβάνου, που θα φιλοξενήσει ένα μεγάλο υπαίθριο ελληνικό φεστιβάλ, «Ο Δίας συναντά τον Αχιράμ».

Από τις 7 Ιουνίου και για τρεις ημέρες, το φαγητό, η μουσική και ο χορός θα έχουν «χρώμα» ελληνικό στη Βύβλο, που οποία έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.

«Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται ένα τέτοιο φεστιβάλ καθώς στο παρελθόν, πριν από τον (εμφύλιο) πόλεμο του 1975, είχαμε ένα μικρό φολκλορικό φεστιβάλ, συνήθως σε κάποιο κλειστό χώρο ή κάποια αίθουσα ξενοδοχείου, αλλά ποτέ ένα μεγάλο υπαίθριο φεστιβάλ», είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο George Eid, ο άνθρωπος που είχε την ιδέα για την υλοποίησή του και διευθύνει την όλη προσπάθεια. Κι όλα αυτά, όπως τονίζει, με την πολύτιμη αρωγή του Έλληνα πρέσβη στον Λίβανο Φραγκίσκου Βέρρου, ο οποίος συμβάλλει τα μέγιστα για την επιτυχή διοργάνωση του φεστιβάλ.

«Επιμένω σε μια ολιστική προσέγγιση της Ελλάδας μέσα από αυτό το φεστιβάλ», σημειώνει ο George Eid, που είναι και δημιουργός του ντοκιμαντέρ «KalimeraMenBeirut» (Καλημέρα από Βηρυτό), που αφηγείται την ιστορία της ελληνικής κοινότητας του Λιβάνου. Με τις ρίζες του οικογενειακού του δέντρου να φτάνουν ως τη Σάμο αλλά και ως τη… Σμύρνη, ένα ασίγαστο πάθος για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στον Λίβανο, αλλά και με στόχο να διατηρήσει ζωντανή, όπως λέει, την εκεί ελληνική κοινότητα, ο Τζορτζ Ιντ αποφάσισε να δώσει «σάρκα και οστά» στο όνειρό του για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ. Αρωγό στην προσπάθειά του, εκτός του Έλληνα πρέσβη στον Λίβανο, βρήκε και το υπουργείο Τουρισμού του Λιβάνου, το οποίο αποφάσισε να θέσει το Ελληνικό Φεστιβάλ της Βύβλου υπό την αιγίδα του.

«Θα φέρουμε στο φεστιβάλ τους δύο εναπομείναντες Ελληνο-λιβανέζους μουσικούς, στον Λίβανο, να τραγουδήσουν ελληνικά και αραβικά τραγούδια, θα προσφέρουμε δωρεάν μαθήματα χορού σε όλους τους επισκέπτες και θα προβάλλουμε τρεις ελληνικές ταινίες, με αγγλικούς υπότιτλους, σε ένα υπαίθριο σινεμά που θα στήσουμε», ανέφερε. Παράλληλα, δήλωσε ότι είναι σε επαφή με επιχειρήσεις και δήμους από την Ελλάδα, που θα θελήσουν να προωθήσουν τουριστικά τις περιοχές τους.