Ο τουρισμός συναντά και πάλι φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, την αυθεντική τοπική παραγωγή της Σάμου σε ένα τριήμερο υπαίθριων εκδηλώσεων και ξεχωριστών παρουσιάσεων, το οποίο συνδιοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου με το Επιμελητήριο.

Την Παρασκευή 10, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Αυγούστου στην παραλιακή ζώνη της πρωτεύουσας  της Σάμου παραγωγοί και τυποποιητές του πρωτογενούς τομέα θα παρουσιάσουν τα ξεχωριστά και άκρως ποιοτικά προϊόντα της Σαμιακής γης, όπως το φημισμένο σαμιώτικο κρασί, το λάδι και το μέλι, το ούζο, τα αρωματικά φυτά και βότανα, τα γαλακτοκομικά, τα βιολογικά κηπευτικά και τα βιολογικά καλλυντικά.

Την 1η μέρα η πολιτιστική και λαογραφική αξία του σαμιώτικου κρασιού και της αμπελοκαλλιέργειας προάγεται σε μια βιωματική «Γιορτή Τρύγου και Μουσταλευριάς». Το πατροπαράδοτο «πάτημα» των εκλεκτών μοσχάτων σταφυλιών αναβιώνει σε ένα τεράστιο υπαίθριο πατητήρι, με τη βοήθεια  του «Ενιαίου  Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού  Σάμου» και των πολιτιστικών συλλόγων «Καπετάν Λαχανάς» και «ΧΟΡ.Ο.Σ». Στη διαδικασία μπορούν να συμμετέχουν ενήλικες, επισκέπτες αλλά και ντόπιοι, ενώ Σαμιώτισσες νοικοκυρές με μούστο από το πατητήρι θα παρασκευάζουν την ονομαστή μουσταλευριά σε ένα πρωτότυπο και απολαυστικό κέρασμα.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, καθώς θα τιμήσουν τη Σάμο με την παρουσία τους ο executive chef και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος κ. Μίλτος Καρούμπας και ο executive pastry chef, πρόεδρος του Chef’s Club Greece κ. Τάσος Πρωτοψάλτης. Θα παρουσιαστούν επί σκηνής, για πρώτη φορά στο πανελλήνιο και σε ένα ιδιαίτερο Master class δύο διαφορετικές συνταγές, με έμπνευση από το σαμιώτικο μοσχάτο σταφύλι και τη δυναμική του μούστου:

Ο executive chef, κριτής γαστρονομίας WorldChefs και υπεύθυνος του παραρτήματος της Λέσχης Αρχιμαγείρων στη Σάμο Βαγγέλης Μπιλιμπάς θα παρουσιάσει χταπόδι sous vide σε ώσμωση με μούστο, σβησμένο με κρασί Samos Nectar, βυθισμένο σε σάλτσα από πετιμέζι, καπνισμένο με ξύλο άγριας κερασιάς και σερβιρισμένο με πέρλες μούστου, παλαιωμένου ξυδιού και μελιού.

Ο  executive chef και καθηγητής  γαστρονομίας στο ΔΙΕΚ Σάμου Ασλάνης Παντερλής θα παρουσιάσει ένα δημιουργικό ραβανί, αρωματισμένο με αρμπαρόριζα και τζίντζερ και εμπλουτισμένο με λευκή κρέμα μούστου, αφρό γλυκού κρασιού Samos Anthemis και φιλέ αμυγδάλου.

Την 2η μέρα θα παρουσιαστούν συνταγές για ένα ξεχωριστό Σαμιώτικο πρωινό από το νικητή του Master Chef 2017, Λάμπρο Βακιάρο, με ντόπια ποιοτικά προϊόντα και μόνο. Ο γνωστός Σαμιώτης chef, θα παρουσιάσει αναλυτικά ένα πρωινό γεμάτο έμπνευση και στοιχεία σαμιώτικης παράδοσης, προκειμένου αυτό να καθιερωθεί σε ξενοδοχεία και χώρους εστίασης του νησιού μας. Η 3η μέρα θα αφιερωθεί σε παρασκευές από λαχταριστά σαμιώτικα μπουρέκια και σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό για τη μεγαλύτερη κολοκύθα.

Οι εκδηλώσεις θα πλαισιώνονται από τα υπαίθρια περίπτερα με εκθέματα των ντόπιων παραγωγών, κεράσματα και καινοτοτομίες, καθώς η εύφορη γη της Σάμου έχει για μια ακόμη χρονιά «κοινό τόπο συνάντησης» με τον τουρισμό, μέσω tour operators και εκπροσώπων διεθνών τουριστικών γραφείων που θα παρευρεθούν.