Ο Μάνος Μακρυγιαννάκης, σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Philema στις Βρυξέλλες, σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό Ελένη Κατόπη, διοργανώνουν ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για τους μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης στο Αμιγές Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο Βρυξελλών.

Με βάση τους άθλους και το μύθο του Ηρακλή, οι μαθητές ανακαλύπτουν τη φιλοσοφία, την ηθική, τη διατροφή και γενικότερα το κώδικα ζωής των αρχαίων Ελλήνων ως πολιτιστική κληρονομιά.

Το πρόγραμμα, που τρέχει τη σχολική χρονιά 2018-2019, στηρίζεται στον αποσυμβολισμό του Ηρακλή. Ο μυθικός ήρωας θεωρείται μαθητής που επιδίωκε την εσωτερική του ολοκληρωση ωστόσο, έπρεπε να παλέψει με τα θηρία που έκρυβε μέσα του. Αντιμετωπίζεται ως ο άνθρωπος που από την άγνοια πέρασε στην ηθική γνώση, επιτυγχάνοντας την πνευματική εξέλιξή του και την ψυχική του κάθαρση, που τον οδήγησαν στη λύτρωση και τελικά στη θέωσή του. Με βάση τον αποσυμβολισμό των άθλων, οι μαθητές δημιουργούν τις δικές τους συνταγές ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα και την μετεξελιξή τους μέσα στο χρόνο.

Αθλητισμός, διατροφή και πνεύμα
Η γυμναστική κι η σωματική άσκηση ήταν πολύ σημαντική στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Ο Ηρακλής θεωρείται ο ιδρυτής των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι μαθητές λοιπόν ερευνούν και ανακαλύπτουν το πρόγραμμα άσκησης των αθλητών στην αρχαιότητα και τη διατροφή που ακολουθούσαν. Ταυτόχρονα, διδάσκονται το ήθος και τα ιδεώδη των Αγώνων.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο Ελληνικό Τμήμα του EEBIV ενώ θα δημιουργηθεί και βιβλίο με τις συνταγές και τις δραστηριότητες των μαθητών.