Πουθενά η ελιά δεν λατρεύτηκε τόσο πολύ όσο στην Ελλάδα, την πατρίδα της. Η πρώτη μορία ελαία που φύτεψε η Αθηνά στον βράχο της Ακρόπολης και η καλλιστέφανος αγριελιά που προσέφερε ο Ηρακλής στην Ολυμπία είναι ζωντανοί μύθοι που μιλούν βαθιά στην ψυχή αυτού του τόπου.

5165159336_dc9cfc4a4e_o

Ωστόσο, όπως οι μεγάλοι ηθοποιοί ονειρεύονται μια μέρα να παίξουν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και οι δρομείς να τρέξουν στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου, έτσι και οι πραγματικοί λάτρεις της ελιάς και του ελαιολάδου σε όλο τον κόσμο έχουν ως όνειρο ζωής να διαγωνιστούν εκεί όπου όλα ξεκίνησαν.

Το όνειρο της διεξαγωγής ενός διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου στην Ελλάδα έγινε πραγματικότητα το 2016, με τη διοργάνωση του πρώτου Αthena International Olive Oil Competition (ATHIOOC) στην Αθήνα, τη γενέτειρα του ελαϊκού πολιτισμού. Ο ετήσιος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου Athena αναδεικνύει τη συμβολική σημασία της συμμετοχής και την αξία της νίκης εδώ στην Ελλάδα, τη χώρα που όχι μόνο είναι η γενέτειρα της ελιάς, αλλά και η πατρίδα της ευγενούς άμιλλας και του ολυμπιακού ιδεώδους. Σήμερα, είμαστε η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο -πρώτη στην παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου- και μακράν πρώτη στην κατά κεφαλήν κατανάλωση, ακολουθούμενη από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

ATHIOOC_TASTING_GLASS

Μετά την επιτυχία των δύο προηγούμενων διοργανώσεων, ο ετήσιος διεθνής διαγωνισμός Athena καθιερώνεται ως θεσμός.

Το 2018, ο AΤΗIOOC θα φιλοξενηθεί στους Δελφούς, μια περιοχή παγκόσμιας εμβέλειας τόσο ιστορικά όσο και πολιτισμικά, αλλά σχετικά άγνωστη για τη μακρά και επίσης σημαντική παράδοση στην ελαιοκαλλιέργεια. Παρότι, μάλιστα, ο ελαιώνας της, ως μέρος του δελφικού περιβάλλοντος, προστατεύεται από την UNESCO. Θα είμαστε εκεί, γιατί το ελαιόλαδο είναι η κληρονομιά μας.

Σημειώνεται ότι στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 20 κριτές διεθνούς εμβέλειας, από 12 χώρες, με τις συμμετοχές να αναμένεται να ξεπεράσουν τα 300 δείγματα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 2 Μαρτίου.

photo: Panos Smirniotis

photo: Panos Smirniotis

info
Δελφοί, Φωκίδα, 26-28 Μαρτίου 2018, πληροφορίες: www.athenaoliveoil.gr

Δείτε επίσης:
Μαρία Κατσούλη: Η Ms. Athena ξέρει από καλό ελαιόλαδο