Οι Ανοιχτές Πόρτες επιστρέφουν και φέτος τον Μάιο και τα οινοποιεία-μέλη των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» μας προσκαλούν να τα γνωρίσουμε από κοντά το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου.

Το συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο, οι οινοπαραγωγοί-μέλη της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» που ανήκουν στο οινοτουριστικό δίκτυο περιμένουν τους φίλους του κρασιού στα επισκέψιμα οινοποιεία τους, από τις 11 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, για ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και προτάσεων.

Οι «Ανοιχτές Πόρτες» πραγματοποιούνται φέτος για 15η συνεχή χρονιά στα οινοποιεία-μέλη των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος». Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε χρόνο, αυτό το διήμερο περνούν τις πόρτες των οινοποιείων περισσότεροι από 11.000 επισκέπτες, ενώ το κάθε οινοποιείο που συμμετέχει στην εορταστική αυτή ανοιξιάτικη οινοτουριστική πρόταση, διοργανώνει τις δικές του εκδηλώσεις με σκοπό να προσελκύσει παλιούς και νέους φίλους του κρασιού, κάθε ηλικίας. Η είσοδος στα οινοποιεία είναι δωρεάν.

Διαδρομή του Κρασιού των θεών του Ολύμπου
– Κτήμα Κατσαρού (Κρανιά Ολύμπου)

Διαδρομή του Κρασιού της Ηπείρου
– Κατώγι Αβέρωφ (Μέτσοβο)
– Κτήμα Γκλίναβος (Μοναστήρι Ζίτσας)
– Zoinos Winery (Ζίτσα)

Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών
– Κτήμα Βογιατζή (Βελβεντός)
– Κτήμα Δύο Φίλοι (Σιάτιστα)
– Κτήμα Στεργίου (Μεταμόρφωση Καστοριάς)
– Κτήμα Άλφα (Αμύνταιον)

Διαδρομή του Κρασιού της Νάουσας
– Μπουτάρη (Στενήμαχος)
– Κυρ-Γιάννη (Γιαννακοχώρι)
– Κτήμα Φουντή (Νέα Στράντζα)
– ΑΑΟΣ Βαένι Νάουσα (Επισκοπή)

Διαδρομή του Κρασιού Πέλλας-Γουμένισσας
– Κτήμα Χατζηβαρύτη (Φιλιριά, Γουμένισσα Κιλκίς)

Διαδρομή του Κρασιού της Θεσσαλονίκης
– Οινοποιείο Κεχρή (Καλοχώρι)
– Κτήμα Φλόριαν (Τρίλοφος)
– Κτήμα Γεροβασιλείου (Επανομή)

Διαδρομή του Κρασιού της Χαλκιδικής
– Κτήμα Πόρτο Καρράς (Πόρτο Καρράς, Σιθωνία)
– Μυλοπόταμος – Οίνοι Αγίου Όρους (Ιερό Κελί Αγίου Ευσταθίου)
– Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη (Αρναία)

Διαδρομή του Κρασιού του Διονύσου
– Κτήμα Βιβλία Χώρα (Κοκκινοχώρι Καβάλας)
– Κτήμα Τέχνη Οίνου (Μικροχώρι Δράμας)
– Κτήμα Παυλίδης (Κοκκινόγεια Δράμας)

Σε όλα τα οινοποιεία πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες ενώ από τα περισσότερα προτείνεται ξεχωριστό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, καθώς και ωράριο εκδηλώσεων, προτάσεις για φαγητό και πολλά ακόμη, κυρίως όμως με ειδικές γευστικές δοκιμές, κάθετες και οριζόντιες, φρέσκων και παλαιωμένων οίνων, καινούργιες και πειραματικές ετικέτες, masterclasses και πωλήσεις σε ειδικές τιμές.

Ενημερωθείτε για όλες τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στα οινοποιεία, από τις ιστοσελίδες www.winesofnorthgreece.gr και www.wineroads.gr και από τη σελίδα στο facebook: winesofnorthgreece

Κοινές δραστηριότητες και προτάσεις όλων των οινοποιείων στο δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος:

Διαγωνισμός φωτογραφίας

Πάρτε μέρος στον διαγωνισμό φωτογραφίας «Ανοιχτές Πόρτες στους Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» που διοργανώνουμε για το σαββατοκύριακο 18 & 19 Μαΐου και κερδίστε εκλεκτούς Οίνους Βορείου Ελλάδος!

Κατά τη διάρκεια του διημέρου 18 & 19 Μαΐου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ανοιχτές Πόρτες» μπορείτε να απαθανατίσετε και να μοιραστείτε μαζί μας ξεχωριστές στιγμές από την επίσκεψή σας σε οινοποιεία του οινοτουριστικού δικτύου «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος».

Οι 6 πρώτοι νικητές που θα συγκεντρώσουν τα περισσότερα LIKES θα αποκτήσουν ως έπαθλο εκλεκτούς Οίνους Βορείου Ελλάδος! Οι τρεις πρώτοι από 6 φιάλες ενώ οι τρεις επόμενοι από 3 φιάλες.

Για περισσότερες πληροφορίες και για τους όρους συμμετοχής στο Διαγωνισμό Φωτογραφίας επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.winesofnorthgreece.gr και www.wineroads.gr καθώς και τη σελίδα www.facebook.com/winesofnorthgreece

Κλήρωση δώρων – 20 τυχεροί κερδίζουν!

Δηλώστε τη συμμετοχή σας στα οινοποιεία που θα επισκεφθείτε για να συμπεριληφθείτε στην κλήρωση δώρων που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία μας τη Δευτέρα 3 Ιουνίου.

10 τυχεροί/ές κερδίσουν από 1 κιβώτιο των 6 φιαλών με κρασιά των μελών της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».

10 τυχεροί/ές κερδίζουν από δύο βιβλία εκδόσεων της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος»:
«Συνταγές από την Ήπειρο έως τη Θράκη με τοπικά υλικά» της Νταϊάνα Κόχυλα και
«5 Ιστορικοί Οινοπαραγωγικοί Φορείς» της Σταυρούλας Κουράκου-Δραγώνα.

Εκδηλώσεις Οινοποιείων:
* Κατώγι Αβέρωφ (Μέτσοβο Ιωαννίνων, τηλ. 26560 31490)
Wine & Music Pairing: Ξεναγήσεις στα κελάρια του οινοποιείου με γευσιγνωσία οίνων συνοδευόμενοι από τοπικά τυριά και εδέσματα, υπό τους ήχους ευφάνταστης μουσικής.

* Κτήμα Γκλίναβος (Μοναστήρι, Ζίτσα Ιωαννίνων, τηλ. 26580 22212)
Κυριακή 19/5: Το Κτήμα Γκλίναβος φιλοξενεί ηπειρώτες σεφ της Ένωσης Γαστρονομίας Ελλάδας που θα ετοιμάσουν για τους επισκέπτες του τοπικά μεζεδάκια (finger foods).

* Zoinos Winery (Ζίτσα Ιωαννίνων, τηλ. 26580 22297)
Η ξενάγηση στους επισκέψιμους χώρους του οινοποιείου θα ολοκληρωθεί με γευσιγνωσία οίνων και αποσταγμάτων, συνοδεία τοπικών εδεσμάτων και ακουσμάτων.
Κυριακή 19/5: Εγκαίνια του νέου επισκέψιμου αποσταγματοποιείου. Δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους / 13:00 Sparkling wine and cocktail bar.

* Κτήμα Βογιατζή (Βελβεντός Κοζάνης, τηλ. 24640 32283)
Σάββατο 18/5
-15:00-17:00 Εκπαιδευτικό σεμινάριο «Βασικές αρχές γευσιγνωσίας οίνων» με τον Γιάννη Κουλελή. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο email pr.ktimavoyatzi@gmail.com ή στο τηλέφωνο 24640 32283. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
-Μετά τις 20:00 Spring Wine & Cocktails Party. Το Κτήμα Βογιατζή φιλοξενεί το «CALDERA/Freud bar» και σας προσκαλεί να γιορτάσετε παρέα το πιο ανοιξιάτικο και εορταστικό Σαββατοκύριακο, αφιερωμένο στον οινοτουρισμό. Απολαύστε τα κρασιά του κτήματος και τα cocktails που θα επιμεληθεί για εσάς ο bartender μας. Food pairing, πυροτεχνήματα, αερόστατα και άλλες εκπλήξεις κατά την διάρκεια της βραδιάς. Κρατήσεις στο τηλέφωνο 24640 32283.
Κυριακή 19/05
-13:00-15:00 «Δεκαπέντε χρόνια Τσαπουρνάκος». Κάθετη γευστική δοκιμή για τους λάτρεις της ποικιλίας στην κάβα του οινοποιείου μας, με φιάλες από τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του έως σήμερα. Δοκιμάστε και αξιολογείστε την εξέλιξη του, στο πέρασμα του χρόνου. Εισηγητές : Γιάννης Βογιατζής και Γιάννης Κουλελής. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν παλαιές σοδειές από τις φιάλες που θα δοκιμάσουν στη γευσιγνωσία.

* Κτήμα Δύο Φίλοι (Σιάτιστα Κοζάνης, τηλ. 24650 22224)
Ξενάγηση στο ιστορικό Κελάρι του Ταπνού, αντιπροσωπευτικό χαρακτηριστικό «σιατιστινό κατώγι» 200 ετών. Γευστικές δοκιμές συνοδεία τοπικών εδεσμάτων. Πωλήσεις οίνων σε ζωγραφιστές συλλεκτικές φιάλες δια χειρός της οινοποιού Γεωργίας Γκουτζιαμάνη.

* Κτήμα Στεργίου (Μεταμόρφωση Καστοριάς, τηλ. 24670 72508)
«Ισορροπία ανάμεσα στη φύση και τον άνθρωπο», βασική φιλοσοφία και μία από τις «πράσινες» δράσεις του οινοποιείου που καλεί τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του σε ζωγραφική με επαναχρησιμοποιήσιμες υφασμάτινες σακούλες, παίρνοντας θέματα από το αμπέλι, το σταφύλι, το κρασί και τα παράγωγά τους.
Σάββατο 18/05
-20:00 Θέατρο στο αμπέλι. Το Politheatro | performing arts παρουσιάζει το έργο του Nikolai Gogol «Το Πάλτο» σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Θοδωρή Γκόγκου.
Κυριακή 19/05
-12:00 Dharma Yoga στο αμπέλι. Ανακαλύπτουμε την σημασία του μικροκλίματος και του οικοσυστήματος του γενέθλιου τόπου του σταφυλιού μέσα από ασκήσεις ενδυνάμωσης του σώματος και του μυαλού με την καθοδήγηση της Φωτεινής Λιάπη.
-17:00 Κυνηγώντας τον ιδανικό συνδυασμό. Παντρεύουμε κρασιά του Κτήματός μας με τυριά της Φάρμας Μόσχου.

* Μπουτάρη Οινοποιείο Νάουσσας (Στενήμαχος, τηλ. 23320 59700)
Γευστική δοκιμή τρεχουσών σοδειών και των επιλεγμένων παλαιωμένων κρασιών 18 ετών: ΝΑΟΥΣΑ 2001 – ΚΑΒΑ 2001- ΦΙΛΙΡΙΑ 2001, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι παλαιώνουν πολλά χρόνια!

* Κυρ-Γιάννη (Γιαννακοχώρι, Νάουσα, τηλ. 23320 51100)
Ξενάγηση και γευσιγνωσία. Finger – wine Food.
18:00 Πεζοπορία στους αμπελώνες. Κυνήγι θησαυρού & διαγωνισμός φωτογραφίας. Παιδική γωνιά και φύτευση λουλουδιών σε βαρέλι. Πολλές δραστηριότητες και άλλες εκπλήξεις. Dj – wine music.

* Κτήμα Φουντή (Νέα Στράντζα, Νάουσα, τηλ. 23320 48255)
Γευστική δοκιμή και άνοιγμα 3lt φιάλης με συνοδεία τοπικών εδεσμάτων.

* ΑΑΟΣ Βαένι Νάουσα (Επισκοπή, Νάουσα, τηλ. 23320 44597)
Κυριακή 19/05
Καλλιτεχνική γωνιά για παιδιά. Χορευτικό από Σύλλογο. Προαιρετικά 5€ το άτομο για συνοδευτικό πιάτο που θα περιέχει πίτα, λουκάνικα, τυριά, αλλαντικά και κριτσίνια.

* Κτήμα Χατζηβαρύτη (6ο χλμ Επαρχιακής οδού Γουμένισσας Γιαννιτσών Φυλιριά, Γουμένισσα Κιλκίς, τηλ. 6976699031)
Ξενάγηση στο οινοποιείο και στον αμπελώνα. Δραστηριότητες για παιδιά
Σάββατο 18/05
-11:00 – 13:00 Natural Wine Workshop. Οι θέσεις είναι αυστηρά 25 και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κρατήστε τη θέση σας στέλνοντας ένα email στη διεύθυνση c.chatzivariti@gmail.com
Κυριακή 19/05
Γευσιγνωσία με κρασιά από παλιές σοδειές.

* Κτήμα Φλόριαν (Τρίλοφος, Θεσσαλονίκης, τηλ. 23920 64978, 6986 309594)
Άνοιγμα παλιών φιαλών από το 2013 και μετά. Κάθετη δοκιμή Sauvignon Blanc KTHMA FLORIAN 2015-2016-2017, η απόδειξη της ωρίμανσης του κρασιού και στη φιάλη!
“Αποκαλυπτήρια” εντός του Κτήματος των:
-Symphony Rose 2018
-Syrah Rose 2018
-Κουκουνάρι 2018 (ρετσίνα)

* Κτήμα Γεροβασιλείου (Επανομή Θεσσαλονίκης, τηλ. 23920 44567)
Όλο το διήμερο: Ξεναγήσεις στον αμπελώνα, στο οινοποιείο και στο μουσείο οίνου και γευστικές δοκιμές. Bazaar βιβλίων και αντικειμένων για το αμπέλι και το κρασί.
Σάββατο 18/05
-11.00 «Τα γλυπτά του Αμπελώνα». Ξενάγηση στην υπαίθρια συλλογή των έργων του Μουσείου Οίνου Γεροβασιλείου.
– 12.00 «Από Στόμα σε Στόμα: Τραγουδιστά. Η ηχογράφηση του ’69». Παρουσίαση της νέας έκδοσης για τη μουσική παράδοση της Επανομής και της ιστορικής ηχογράφησης τους ’69.
Κυριακή 19/05
-11.00 «Τα γλυπτά του Αμπελώνα»
– 12.00 «Πες μου τ’όνομα σου», του Φοίβου Δεληβοριά. Ο Φοίβος Δεληβοριάς και τα παιδικά του τραγούδια έρχονται για να συναντήσουν όλα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα!

* Κτήμα Πόρτο Καρράς (Πόρτο Καρράς, Σιθωνία Χαλκιδικής, τηλ. 23750 77437)
Σάββατο 18/05
-11.30 Full Wine Tour (Κρατήσεις απαραίτητες – τηλ. 210-9977200).
-13.30 Κάθετη Chateau Porto Carras με την Οινολόγο του Κτήματος Ευφροσύνη Δρόσου.
-14.30 Full Wine Tour (Κρατήσεις απαραίτητες – τηλ. 2109977200).
-15.00 Παρουσίαση Wine Cocktail και διαγωνισμός.
Κυριακή 19/05
-11.30 Full Wine Tour (Κρατήσεις απαραίτητες – τηλ. 210-9977200).
-12.30 Κάθετη Chateau Porto Carras με την Οινολόγο του Κτήματος Ευφροσύνη Δρόσου.
-13.30 Full Wine Tour (Κρατήσεις απαραίτητες – τηλ. 2109977200).
-14.00 Live Cooking με τον Σεφ Ανδρέα Κλαυδιανό.
-15.00 Κλήρωση Magnum φιαλών!
*Στην Αίθουσα Μελισσάνθη θα πραγματοποιούνται γευσιγνωσίες και θα υπάρχει ειδικός τιμοκατάλογος για τα προϊόντα του Κτήματος, αποκλειστικά για τις ημέρες των Ανοιχτών Πορτών.

* Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη (Αρναία Χαλκιδικής, τηλ. 23720 23120)
Σάββατο 18/05: 12:00 Κάθετη γευσιγνωσία παλαιών εσοδειών.
Κυριακή 19/05: 12:00 Χορευτικό Συγκρότημα.

* Κτήμα Τέχνη Οίνου (Μικροχώρι Δράμας, τηλ. 25210 83626)
Σάββατο 18/05: «100 χρόνια αγαπημένα ελληνικά τραγούδια» με τη Σοφία Νεοχωρίτου στο τραγούδι, τον Σωτήρη Μπέη στο πιάνο και τον Θανάση Κουλεντιανό στο κανονάκι.
Κυριακή 19/05: «Trio Guitarra Lapino» (world music) με τους κιθαρίστες: Δημήτρη Λάππα, Μάριο Μακρή και Γιώργο Ντινάκο.

* Κτήμα Παυλίδη (Κοκκινόγεια Δράμας, τηλ. 25210 58300)
Σάββατο 18/05
– 12:00-13:00 Masterclass με το δημοσιογράφο οίνου Στέφανο Κόγια DipWSET. Περιορισμένος αριθμός θέσεων
– 18:00-20:00 Μουσική εκδήλωση.
Κυριακή 19/05
– 12:00-14:00 Παιδικές δραστηριότητες με εποπτεία παιδαγωγού

Bring Your Own Bottle
Με άλλα λόγια, αγοράστε το κρασί σας από το οινοποιείο ή τα οινοποιεία που αναφέρονται παρακάτω και συνοδεύστε το γεύμα σας στα εστιατόρια που σας προτείνουν (απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίδειξη στο εστιατόριο της απόδειξης αγοράς του κρασιού από το οινοποιείο):

* Το Κτήμα Γκλίναβος προτείνει στη Ζίτσα τις ταβέρνες της περιοχής.
* Το Zoinos Winery προτείνει τα εστιατόρια, στα Ιωάννινα: Πρεσβεία (τ. 26510 79366), Χρύσανθος (τ. 26510 81892), Φρόντζου Πολιτεία (τ. 26510 21011), Γάστρα (τ. 26510 61530) και Πάρκο Ναυτικού Ομίλου (τ. 26510 77721) και στη Βίτσα στο κεντρικό Ζαγόρι: Κανέλα & Γαρύφαλλο (τ. 26530 71671).
* Το Κτήμα Βογιατζή προτείνει στο Βελβεντό τις ταβέρνες Εν Βελβεντώ, (τ. 24640 32636) και Ρέμβη (τ. 24640 31473) και στη Νεράιδα Κοζάνης το εστιατόριο Ανεμοχάδι (τ. 24640 24333).
* Το Κτήμα Στεργίου προτείνει στην Καστοριά, την ταβέρνα Το στέκι της παρέας (τ. 24670 82397), το Βοροινό (τ. 24670 22440) και το καφεποτείον Εν καιρώ (τ. 24670 27247) και στο Ντολτσό, το παραδοσιακό εστιατόριο Παλιά Πόλη (τ. 24670 21401) και το δημοτικό Αναψυκτήριο (τ. 24670 27810).
* Το Κτήμα Άλφα προτείνει τα εστιατόρια: Κοντοσώρος στο Ξινό Νερό Φλώρινας (τ. 23860 81256), Ο Θωμάς στο Σκλήθρο Φλώρινας (τ. 23860 31206), Ναουμίδης στον Άγιο Παντελεήμονα, στην περιοχή Αμυνταίου (τ. 23860 61238), Tramonto στο Αμύνταιο (τ. 23865 01049).
* Το Κτήμα Φλόριαν προτείνει το steak house «Το Στέκι» στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης με κουπόνι 10% επί της αξίας του φαγητού, για όσους παίρνουν το κρασί από το οινοποιείο και το ανοίγουν εκεί.
* Το Κτήμα Γεροβασιλείου προτείνει τις ταβέρνες της Επανομής.
* Το Κτήμα Πόρτο Καρράς προτείνει τα εστιατόρια στον Νέο Μαρμαρά, στη Σιθωνία Χαλκιδικής: Ώκύαλος (τ. 2375 072244) και Τα Κύματα (τ. 2375 071371).