Η γαστρονομική ατζέντα του πρώτου μήνα του φθινοπώρου περιλαμβάνει εκδηλώσεις και φεστιβάλ φαγητού και ποτού που θα πραγματοποιηθούν ανά την Ελλάδα και αναμένεται να προσελκύσουν χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Από την Αθήνα μέχρι την Πάρο, τη Νάξο, την Κέρκυρα, τη Σίφνο και τη Βουρβουρού οι διοργανώσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος- αλλά και αυτές που σχετίζονται με το χώρο του αλκοόλ- μάς δίνουν σημαντικούς λόγους για να τις εντάξουμε στο πρόγραμμά μας.

Athens Beer Festival
Το Athens Beer Festival, η αφιερωμένη στην μπίρα φιέστα που επί 18 συναπτά έτη προάγει την κουλτούρα της μπίρας, πραγματοποιείται φέτος στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στο Γκάζι από 30/8 έως και 9/9.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι εμπλουτισμένο με happenings, διαγωνισμούς, δώρα, συναυλίες από γνωστά μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες ενώ οι επισκέπτες του φεστιβάλ και λάτρεις της μπίρας θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μια μεγάλη γκάμα από ελληνικές και εισαγόμενες μπίρες, μερικές από τις οποίες εισάγονται στη χώρα μας για πρώτη φορά.

Πού: Αμαξοστάσιο ΟΣΥ, Γκάζι, Αθήνα
Πότε: 30/8- 9/9, Δευτέρα-Σάββατο- 18.00 -02.00 Κυριακές 12.00-02.00
info: athensbeerfestival.gr

«Oινικές διαδρομές Παρίων»
O Σύλλογος Γυναικών Νάουσας Πάρου σε συνεργασία με τους σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρήγου και Πάνο Ιωαννίδη, τους Νίκη Μηταρέα και Ηλία Μαμαλάκη, τα Οινοποιεία: του «Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου», της εταιρείας «Ε. Θ. ΜΩΡΑΪΤΗΣ Α.Ε.», «Ανουσάκη» του Παντελή Ανουσάκη, «Λουρίδη» του Νίκου Λουρίδη, «AΣΤΕΡΑΣ» του Κων/νου Ρούσσου και Nαουσαίους μικροοινοπαραγωγούς, διοργανώνει το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018 διημερίδα με τον τίτλο: «Oινικές διαδρομές Παρίων». Η διημερίδα αποτελεί μια προσπάθεια προβολής της οινικής ιστορίας της Πάρου, ανάδειξης της τωρινής οινοπαραγωγής και ενίσχυσης της μελλοντικής πορείας της παραγωγής κρασιού. Αλλά παράλληλα και μια προσπάθεια προώθησης και ενίσχυσης του «οινικού τουρισμού».

Πού: Πάρος
Πότε: 1-2/9
info: Δηλώσεις συμμετοχής στο syllogosgynaikwnnaoussasparou@gmail.com και στα τηλέφωνα: 2284052555, 6974092618 κυρία Μαρία Τριπολιτσιώτου-Τσουνάκη και 2284051402, 6945533328 κυρία Ελευθερία Μπαρμπαρίγου.

9ο Φεστιβάλ πατάτας Νάξου
Το ρεκόρ Guinness για τη μεγαλύτερη μερίδα με τηγανητές πατάτες αναμένεται να καταρρίψει το μεγαλύτερο αγροτικό φεστιβάλ των Κυκλάδων, το 9ο Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου, που πραγματοποιεί η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Αρσενίου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υπό την αιγίδα της UNESCO. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Αρσενίου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υπό την αιγίδα της UNESCO, πραγματοποιεί το 9o Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου, το μεγαλύτερο αγροτικό φεστιβάλ των Κυκλάδων και καταρρίπτει το ρεκόρ Guinness για την μεγαλύτερη μερίδα με τηγανητές πατάτες Νάξου.

Πού: Νάξος, Αγία Άννα, Θέση Κάπαρες
Πότε:1/9

12ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»
Το γευστικό τριήμερο που τιμά την κυκλαδίτικη κουζίνα διοργανώνεται φέτος το τριήμερο 6-8 Σεπτεμβρίου στον Αρτεμώνα Σίφνου για 12η χρονιά. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, ο Δήμος Σίφνου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Σύλλογοι και φορείς από διάφορα νησιά και από όλες τις συμμετέχουσες περιοχές στρώνουν μαζί, με την ίδια αγάπη για την παράδοση και τον πολιτισμό, ένα ακόμα γιορτινό τραπέζι προσκαλώντας μας να γνωρίσουμε την τοπική μας παράδοση. Στη φετινή διοργάνωση, όπως και στις προηγούμενες, θα δώσουν το «παρών» καλεσμένοι από όλα τα κυκλαδονήσια και από πολλές ακόμα περιοχές καθώς και καταξιωμένοι σεφ από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, που καλούν το κοινό να συμμετάσχει σε νέες δράσεις και εκδηλώσεις.

Πού: Αρτεμώνας Σίφνου
Πότε: 6-8/9

3o Cooking for charity
Οι γαστρονομικές βραδιές «Cooking for charity» πραγματοποιούνται για τρίτη συνεχή χρονιά στο βραβευμένο εστιατόριο «Treehouse» του «Ekies All Senses Resort» με τρεις αξιόλογους Έλληνες σεφ να δίνουν το «παρών» μαγειρεύοντας για καλό σκοπό. Φέτος, η δράση επαναλαμβάνεται εστιάζοντας σε πρόσωπα της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 Ιουνίου με τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη, σεφ του ξενοδοχείου «Istoria» και ιδιοκτήτη του εστιατορίου «CTC». Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Γιάννης Κιόρογλου (στις 21 και 22 Ιουλίου), σεφ των εστιατορίων «La Guérite» και «Shellona» (Κάννες, Καραϊβική, Σεν Τροπέ, Τουρκία), Medusa (Κάννες) και «Victoria» (Παρίσι) ενώ η δράση κλείνει με τον σεφ Έκτορα Μποτρίνι (Botrini’s, Etrusco) στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου.

Πού: Ekies All Senses Resort Βουρβουρού
Πότε: 8-9/9
info: ekies.gr

Burger Fest 2018
Μετά το Burger Fest ’18 στη Θεσσαλονίκη, η μεγάλη γιορτή του burger επιστρέφει και φέτος τo τριήμερο 14, 15 και 16 Σεπτεμβρίου. Το φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι, όπου έχουν με επιτυχία διοργανωθεί στο παρελθόν ανάλογες γαστρονομικές εκδηλώσεις με προσέλευση χιλιάδων επισκεπτών. Σ’ ένα ζουμερό και γευστικό τριήμερο μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια και burger houses της Αθήνας, θα σερβίρουν τις δικές τους γευστικές προτάσεις. Ακόμα, όπως σε κάθε γιορτή, δεν θα λείψουν και οι παράλληλες δράσεις με live cooking, happenings, dj set, διαγωνισμούς και πολλές εκπλήξεις με μουσικό πρόγραμμα στο κλείσιμο κάθε ημέρας.

Πού: Αμαξοστάσιο ΟΣΥ, Γκάζι
Πότε: 14-16/9
info: burgerfest.gr

Street Food and Tunes by Debop στο Big Kahuna
Στις 20 Σεπτεμβρίου το πάρτι του Debop σηκώνει «Μεγάλο Κύμα» και μάς ξεβράζει στον Κεραμεικό. Λαχταριστά burger και υπερ-καυτερά Caribbean fried rice με θαρραλέες δόσεις Carolina Reaper σάλτσας θα κάνουν και τους λιγότερο ντροπαλούς να κοκκινίσουν! Exotic, tropical & groovy μουσικές από τον djChron μπλέκονται με τα «ζωντανά» chan chan των athens cuban all stars, Hierbabuena.

Πού: Big Kahuna, Σαλαμίνος 42, Κεραμεικός
Πότε: 20/9

Athens Rum & Whisky Festival
Το φεστιβάλ αφιερωμένο στο ρούμι και το ουίσκι φέτος πραγματοποιείται στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Hilton. Στόχος είναι να προσεγγίσει με πρωτοποριακό τρόπο την έννοια του «φεστιβάλ», να φέρει τα cocktail με ρούμι και ουίσκι στα σπίτια των καταναλωτών, να συνδεθεί με κορυφαία bar και ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να εκπαιδεύσει με εξειδικευμένα σεμινάρια και ξεχωριστές προσεγγίσεις για καταναλωτές και bartenders, να μυήσει τους ήδη μυημένους με tasting premium αποσταγμάτων και να οριοθετήσει το socializing και το having fun, μέσα από την γευσιγνωσία και την εκπαίδευση.

Πού: Hilton, Αθήνα
Πότε: 22 -23/9
info: athensrumfestival.com/

Corfu Beer Festival
Το φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2013, φέτος θα ανοίξει τις πόρτες του στις 26 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 του μήνα. Δεν πρόκειται απλά για ένα φεστιβάλ μπίρας, αλλά και για μια μεγάλη συνάντηση ανάμεσα σε ανθρώπους, κουλτούρες και προϊόντα και μια γιορτή πολιτισμού και γαστρονομίας. Τις πέντε μέρες, που διαρκεί το φεστιβάλ, πολλά δρώμενα λαμβάνουν χώρα. Τοπικοί παραγωγοί προβάλουν τα προϊόντα τους, ενώ οι επισκέπτες δοκιμάζουν γεύσεις του νησιού και αγοράζουν τα αγαπημένα τους προϊόντα. Θα πραγματοποιηθούν επίσης και εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Πού: Αρίλλας, Κέρκυρα
Πότε: 26-30/9
info: corfubeer-festival.com/el

Taste of Athens
Το Taste of Athens από 27-30/9 ενώνει τα καλύτερα εστιατόρια και τις κορυφαίες μάρκες τροφίμων και ποτών της πόλης και καλεί τους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από κοντά μέσα από εξαιρετικές διαδραστικές εμπειρίες. Από μαθήματα μαγειρικής υπό την καθοδήγηση διάσημων σεφ μέχρι γευσιγνωσίες κρασιού και σεμινάρια παρασκευής κοκτέιλ, θα προσφέρει στο κοινό μια πλήρη γκάμα εμπειριών που εμπνέουν, εκπαιδεύουν και ενθουσιάζουν. Το υψηλών προδιαγραφών φεστιβάλ επιμελείται η εταιρεία Toposophy που διοργανώνει μεγάλες γαστρονομικές εκδηλώσεις και εξειδικεύεται στο γαστρονομικό marketing. Σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία υπογράφει εδώ και τρία χρόνια το πετυχημένο «Dine Athens».

Πού: Κέντρο Πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Πότε: 27-30/9
info: athens.tastefestivals.com/el/