Η Αιγιάλεια υποδέχεται τα Οινοξένεια 2021 την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021 παρέα με εκλεκτούς καλεσμένους, ξεχωριστούς τοπικούς οίνους και παραδοσιακά εδέσματα της τοπικής κουζίνας.

Ένα απολαυστικό γαστρονομικό τριήμερο γεμάτο εκδηλώσεις, εμπειρίες και γεύσεις.

Μια πολιτιστική και γαστρονομική διαδρομή στα τοπία και τις γεύσεις της περιοχής, όπου η αμπελοοινική παράδοση χιλιετιών και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον συναντούν τη γαστρονομική ιδιαιτερότητα, τον πολιτισμό και τη φιλοξενία της περιοχής.

Πρόκειται για έναν καινοτόμο θεσμό της Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας- ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. που περιλαμβάνει μια πλειάδα εκδηλώσεων υψηλής αισθητικής αξίας σε ιδιαίτερα σημεία και σε επισκέψιμα οινοποιεία καθώς και γαστρονομικές εμπειρίες και γευστικά ταιριάσματα σε επιλεγμένα σημεία εστίασης.

Τα φετινά Οινοξένεια θα πραγματοποιηθούν από την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου μέχρι την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου και θα είναι αφιερωμένα στην «ηρωική αμπελουργία».

Με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση θα γνωρίσουμε τον αμπελώνα της Αιγιάλειας, θα τιμήσουμε τις ιστορικές στιγμές της Βοστίτσας και της Αιγιάλειας και θα απολαύσουμε γεύσεις και τοπικούς οίνους με τον chef Λευτέρη Λαζάρου, τον Master of wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη και το πρόγραμμα Μοριάς 21.

Οινοξένεια 2021: Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου
20:00: Καλωσόρισμα, χαιρετισμοί, παρουσιάσεις
Τόπος: εστιατόριο Λιόπετρο, Φωνησκαριά Αιγίου
Συμμετέχουν: Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Επιτροπή Ελλάδα 2021, Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας

20:30: Γεύσεις του ’21 (α΄μέρος)
Ενημερωτική-εκπαιδευτική παρουσίαση: «Οι παραδοσιακές γεύσεις στην σύγχρονη γαστρονομία». Παρουσίαση των γεύσεων του ‘21 από τον chef Λευτέρη Λαζάρου. Γευστικό ταίριασμα με τους τοπικούς οίνους από τον οινολόγο Τάσο Δροσιάδη. Δείπνο και γευστική απόλαυση γεύσεων του ’21.

21:00: Αφιέρωμα στο ’21
Το συγκρότημα POLIS Ensemble παρουσιάζει μια ανθολογία παραδοσιακής και δημοτικής μουσικής με αφορμή το 1821 και τον εορτασμό της επετείου.

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου
16:00: Σεμινάριο οινογνωσίας
Τόπος: εστιατόριο-wine bar Κύβος, παραλία Αιγίου
Σεμινάριο για επαγγελματίες της εστίασης και της φιλοξενίας αλλά και για οινόφιλους, από τον Master of wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη (σε συνεργασία με το PatrasWineClub και το Wine2wine). Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσης στο τηλ. 26910 22250 και ηλεκτρονικά στο dhkepaigaleias@gmail.com

18:00: Ξενάγηση στη Μονή Ταξιαρχών Αίγιου
Επίσκεψη και ξενάγηση στη Μονή Ταξιαρχών, την εκκλησία, το κρυφό σχολείο και το βαγεναριό με τα μεγάλα βαρέλια κρασιού. Παρακολούθηση του Εσπερινού (18:00). Επίσκεψη στην σκήτη Λεοντίου.

20:00: Γεύσεις του ’21 (β΄μέρος)
Ενημερωτική-εκπαιδευτική παρουσίαση: «Τοπικά προϊόντα, γεύσεις και κρασιά στο γαστρονομικό και τουριστικό προϊόν». Παρουσίαση τοπικών/γηγενών ποικιλιών και ταίριασμα με τις γεύσεις του ’21, από τον Master of wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη. Παρουσίαση γεύσεων του ’21 από τον chef Λευτέρη Λαζάρου. Απόλαυση γεύσεων και τοπικών οίνων.

20:30: «Τον ταμπουρά μου πότισα γλυκό κρασί και μέλι»
Ένας ύμνος στην ελληνική φύση. Παραδοσιακά μουσικά όργανα φτιαγμένα από τα ξύλα των δέντρων της, υμνούν τους καρπούς και τα άνθη της που γίνονται σύμβολα ιδεών και συναισθημάτων. Το Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου παρουσιάζει μια ανθολογία τραγουδιών και ποιημάτων της ελληνικής παράδοσης, με αυθεντικά μουσικά όργανα από τον Σάκη Παπαδημητρίου και ερμηνεία από την Δώρα Πετρίδη.

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου
13:00: Γευστικά ταιριάσματα
Τόπος: εστιατόριο Altro mezzo, παραλία Ακράτας
Ταιριάσματα τοπικών πιάτων με τοπικούς οίνους. Συμμετέχουν και παρουσιάζουν τα κρασιά τους το Οινοποιείο Κροκιδά και η Εδανός Οινοποιητική. Μουσική από την Ιόνια Ορχήστρα.

info
Οινοξένεια 2021 – Τοπία και γεύσεις της Αιγιάλειας
Παρασκευή 10/09 – Κυριακή 12/09, Αιγιάλεια
www.oinoxeneia.gr

Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής και κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 26910 22250 και ηλεκτρονικά στο dhkepaigaleias@gmail.com

 

Δείτε επίσης:
Η γαστρονομία φέρνει τουρίστες στη Χαλκιδική

Τοπικά και Επώνυμα»: Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος στηρίζει το έργο Γαστρονομίας της ΠΟΞ

Σε θέλω να μου χαμογελάς