Ένα τριήμερο αφιερωμένο στην πατάτα Νάξου ζήσαμε όσοι ταξιδέψαμε στη Νάξο στις 6 Σεπτεμβρίου για να γιορτάσουμε μαζί με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και άλλους καλεσμένους το 10ο Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου!


Από αριστερά προς τα δεξιά: Κώστας Φραγκολιάς, Χρήστος Νέζος και Φανή Χαλκιά φυτεύουν πατάτες

Δημοσιογράφοι, αθλητές, παρουσιαστές και συνεργάτες της Ένωσης συναντηθήκαμε για 3 μέρες στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων και γνωρίσαμε την ξακουστή πατάτα Νάξου από όλες της τις πλευρές. Όχι μόνο σε πεντανόστιμες συνταγές, που δοκιμάσαμε σε εκλεκτά εστιατόρια του νησιού (Santana, Γοργόνα, Τα 3 αδέλφια και 1926), αλλά και στο ίδιο το χωράφι, αφού, το Σάββατο 7/9 το πρωί, γίναμε όλοι αγρότες για λίγο και για καλό σκοπό! Τι κάναμε; Φυτέψαμε πατάτες σε κανονικό πατατοχώραφο, η σοδειά του οποίου, μαζί με την εξαιρετική Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. και ντόπια αμνοερίφια προσφέρθηκαν από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου στο Πρότυπο Νηπιοτροφείο Καλλιθέας, που παρέχει μια στοργική αγκαλιά σε παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στο ενδοοικογενειακό τους περιβάλλον και στερούνται την απαραίτητη φροντίδα και προστασία.


Ο Χρήστος Νέζος (αριστερά) με τον Πρόεδρο της Ε.Α.Σ. Νάξου Δημήτρη Καπούνη 


Βράβευση της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου. Αριστερά ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Νάξου, Βαγγέλης Κατσαράς

Το Φεστιβάλ κορυφώθηκε με την κεντρική εκδήλωση, που έγινε το βράδυ του Σαββάτου στην Αγία Άννα και την οποία παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι, Χρήστος Νέζος και Μπάγια Αντωνοπούλου. Εκεί, οι προσκεκλημένοι της Ε.Α.Σ. Νάξου, οι κάτοικοι του νησιού αλλά και πολλοί επισκέπτες δοκίμασαν ντόπιες συνταγές με πρωταγωνίστρια, τι άλλο, την πατάτα: πατατολουκουμάδες, πίτσα με πατάτα, σουφλέ πατάτας είναι μόνο μερικά από όλα όσα μαγείρεψαν ο Ναξιώτης σεφ Στέλιος Κορρές και παραδοσιακές ταβέρνες της Νάξου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου τίμησε πρόσωπα από το νησί, που έχουν διακριθεί με τις δραστηριότητες και τη δουλειά τους. Αυτή τη φορά τιμήθηκαν το ζευγάρι αγροτών, Βαγγέλης Ζαχαράτος και Νικολέτα Σέργη, για την επιλογή τους να στηρίξουν την Πατάτα Νάξου και τον πρωτογενή τομέα, η Κατερίνα Ανδριέλου για την προώθηση της ναξιώτικης γαστρονομίας και των προϊόντων της Νάξου μέσα από τα μαθήματα μαγειρικής που κάνει σε τουρίστες, η Ένωση Ξενοδόχων Νάξου και η Blue Star Ferries για την τεράστια προσφορά τους στον τουρισμό της Νάξου, ο Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Φιλοτίου «Ο Ζευς» για τη δουλειά του στην προώθηση του πολιτισμού και του αθλητισμού στη Νάξο και ο νομικός και οικονομολόγος Βασίλης Φραγκουλόπουλος για τη συμβολή του στην επίτευξη των στόχων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.


Η Ολυμπιονίκης Φανή Χαλκιά με τους δύο παρουσιαστές της εκδήλωσης Χρήστο Νέζο και Μπάγια Αντωνοπούλου

Το «παρών» στην κεντρική εκδήλωση έδωσαν επίσης ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Παύλος Σατολιάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Γιώργος Γκούφας, η χρυσή Ολυμπιονίκης Φανή Χαλκιά, οι δημοσιογράφοι Πέτρος Κουμπλής, Σοφία Κωνσταντινίδου και Κώστας Φραγκολιάς και άλλοι, ενώ για τη διασκέδαση των παρευρισκόμενων φρόντισαν η Ελένη Λεγάκη στο τραγούδι, ο Μανώλης Μπαρμπεράκης στο βιολί και το συγκρότημά τους με νησιώτικη μουσική.

Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Αρσενίου και τον Aegean Voice 107,5.

Δείτε πιο κάτω το βίντεο που γυρίστηκε με παιδιά της Νάξου, που φύτεψαν πατάτες για καλό σκοπό!