Το Provence deli έχει μία ενδιαφέρουσα πρόταση για τις Τετάρτες του Ιουνίου και του Ιουλίου, που περιλαμβάνει γευστικές δοκιμές τυριών και κρασιών.

Με αρχή την Τετάρτη 12 Ιουνίου, το Provence ανοίγει τον κήπο του και μας καλεί να καθίσουμε γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι, να γευτούμε τυριά από κάθε γωνιά της Ευρώπης παρέα με εκλεκτά, να ταξιδέψουμε, να μοιραστούμε και γενικά να χαλαρώσουμε από την πίεση της καθημερινότητας.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της εταιρείας ΟΙΝΟΚΟΣΜΟΣ και η λίστα των κρασιών είναι:
* CHATEAU ROUBINE La vie en rose BRUT Rose Sparkling 2018. Αφρώδες ροζέ από την Προβηγκία, με αρώματα φράουλας και κερασιού, έντονη φρεσκάδα χάρη στην οξύτητα αλλά και τις φυσαλίδες.

* Μαντινεία, Κτήμα Τσέλεπου. Αχυροκίτρινο στην όψη, λεπτά αρώματα μεγάλης έντασης με κύρια χαρακτηριστικά το περγαμόντο και λεμονανθούς. Κύριο χαρακτηριστικό του η φρεσκάδα και η έντονη οξύτητα στο στόμα.

* Ροές Chardonnay, Κτήμα Oinotropai 2017. Πλούσιο και ισορροπημένο Chardonnay από τη Μεσσηνία με όμορφη οξύτητα και μετριασμένη λιπαρότητα. Ένας όμορφος συνδυασμός αρωμάτων βανίλιας, καπνού, ξηρών καρπών με τα φρουτώδη αρώματα ανανά, πεπονιού και εσπεριδοειδών.

* NOVITA, Κλήμα Γράμψα 2018. Από την σπάνια Ζακυνθινή ποικιλία Γουστολίδι, χρώμα αχυρόξανθο, με αρώματα γιασεμιού, λεμονανθού και λίτσι, σαγηνεύει μέσα από την γευστική ισορροπία και την αρωματική κομψότητά του.

* DOMAINE WEINBACH, Riesling Cuvee Theo 2017. Ολόφρεσκο λευκό από Riesling της Αλσατίας και μάλιστα από έναν από τους ονομαστούς οίκους της περιοχής, με έντονα αρώματα και δυνατή οξύτητα.

* CHATEAU ROUBINE Lion and Dragon Cru Classe 2017. Μια premium εκδοχή των ροζέ κρασιών της Προβηγκίας, σε εντυπωσιακή ανάγλυφη φιάλη. Τριανταφυλλί χρώμα και πολύπλοκη μύτη όπου κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα του δάσους, τα άνθη και το βερίκοκο.

Όσο για τα τυριά, οι επιλογές στη γευσιγνωσία είναι:
* Valencay, μικρό σε σχήμα πυραμίδας, από φρέσκο κατσικίσιο γάλα, καλυμμένο με στάχτη. Αρώματα κρέμας, βουτύρου και βελούδινες οξύτητες.

* Crottin Fleurie, απαλό με προσιτά αρώματα στην αρχή της ωρίμανσης του, πλούσιο σώμα με νότες οξύτητας όσο ωριμάζει. Παράγεται από κατσικίσιο γάλα της περιοχής Indre στο Centre της Γαλλίας, περιοχή που φημίζεται για το εξαιρετικής ποιότητας κατσικίσιο γάλα.

* Saint Maure, από τα πιο δημοφιλή κατσικίσια τυριά, προερχόμενο από την ομώνυμη κωμόπολη. Για την παρασκευή του χρησιμοποιείται αποκλειστικά φρέσκο κατσικίσιο γάλα της περιοχής που ωριμάζει από 10 έως 40 ημέρες και εν συνεχεία καλύπτεται από στάχτη.

* Banon Traditionelle, προερχόμενο από τον τοπικό συνεταιρισμό της Προβηγκίας είναι ένα υπέροχο μαλακό κατσικίσιο τυρί με φυτικά αρώματα που δανείζεται από την συνύπαρξή του με το φύλλο καστανιάς.

* Petit Basque, από 100% πρόβειο απαστερίωτο γάλα της φυλής Basco Bearnaise, ωριμάζει για 3 μήνες και είναι σκληρό στην υφή. Η γεύση του διακρίνεται από τις ήπιες οξύτητες, με νότες καρυδιού και ευδιάκριτα αρώματα κρέμας και φρυγανιάς.

* Ossau Iraty, ένα τυρί που έχει διακριθεί 2 φορές ως το καλύτερο του κόσμου στον αναγνωρισμένο διεθνή διαγωνισμό World cheese Awards. Διαθέτει μια ιδιαίτερα ισορροπημένη και μακρά επίγευση.

* Pecorino di Pienza, αν και pecorino, μικρή σχέση έχει με τα υπόλοιπα της Ιταλίας. Δεν έχει πικάντικες νότες και οξύτητες από αλάτι, αλλά αρώματα κρέμας, βουτύρου και βελούδινες οξύτητες.

* Caciottona al Fieno, αποκλειστικά από κατσικίσιο γάλα από τα βοσκοτόπια του Valdobiadene, ωριμάζει μαζί με χόρτα και βότανα της περιοχής που του δίνουν αρώματα γης και πράσινων φρέσκων μυρωδικών.

* Pecorino di Farindola, εξαιρετικά σπάνιο pecorino με γάλα πρόβειο από την υπό εξαφάνιση φυλή προβάτου Pagliaroli Appenninica και παραγωγή λίγων κτηνοτρόφων από το ομώνυμο χωριό και την γύρω περιοχή της Πεσκάρα. Ρουστίκ αρώματα που του χαρίζει η ζωική πυτιά.

* Vezzena di Malga, προερχόμενο από τις αλπικές περιοχές της Ιταλίας και με επιρροές στον τρόπο τυροκόμησης από την Ελβετία. Διαθέτει αρώματα από ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, ενώ βγάζει νότες από ντομάτα που σπανίως συναντάμε στην γευστική παλέτα των τυριών.

info
Cheese & Wine Wednesdays at PROVENCE Garden, Θεοφάνους 12, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 8981435. contact@provence.gr. Απαραίτητη η επικοινωνία πριν.
Διάρκεια: 18:30 – 21.30. Κόστος: 29€ + ΦΠΑ / άτομο.