Τις συνδέει αρχικά η θέση τους στα νότια του χάρτη, αλλά οι χώρες του Νότου φαίνεται ότι μπορεί να έχουν και άλλα κοινά μεταξύ τους, από τη γαστρονομία μέχρι τον πολιτισμό και αυτά προσπαθεί να ανακαλύψει το νέο Escaping South Festival.

Το ολοκαίνουργιο αυτό φεστιβάλ, που ξεκινά στη Ρόδο, έχει στόχο να τιμήσει την ιδιαίτερη κουλτούρα των Νότων του κόσμου. Με άξονα τη γαστρονομία και την τέχνη σε όλες τις εκφράσεις της, το φεστιβάλ -που αποτελεί πρωτοβουλία του ξενοδοχείου Lindian Village (στη Νότια Ρόδο)- φιλοδοξεί να αποτελέσει παγκόσμιο πρεσβευτή αυτών των χωρών.

Για 6 μέρες λοιπόν, από τις 7 έως τις 12 Οκτωβρίου, το Escaping South Festival διευρύνει την έννοια της εντοπιότητας και επιχειρεί να παρουσιάσει σημειολογικά την ένωση των νοτίων περιοχών, όπως αυτή εκφράζεται στην καθημερινότητα των κατοίκων. Η δομή του φεστιβάλ θα αποτελείται από 3 τιμώμενους νότους διαφορετικών χωρών κάθε φορά, με την αρχή να γίνεται με τη Ρόδο, την Ιταλία και τη Γαλλία, στους οποίους θα αφιερώνονται οι εκδηλώσεις. Τι περιλαμβάνουν αυτές; Γαστρονομία, εικαστικά, μουσικά και θεατρικά δρώμενα, happenings κ.α. που αναδεικνύουν τα ήθη και τα έθιμα τους.

Καλεσμένοι σεφ, καλλιτέχνες και μουσικοί αναλαμβάνουν να μαγέψουν τους επισκέπτες με τις δημιουργίες τους, τις οποίες μπορούν να απολαύσουν όχι μόνο οι πελάτες του ξενοδοχείου αλλά και εξωτερικοί επισκέπτες. Ανυπομονούμε!

Το πρόγραμμα γαστρονομικών εκδηλώσεων:

7-8/10, Νότια Ρόδος
* Δείπνο: Γαστρονομικό ταξίδι με τον Έλληνα chef Θάνο Φέσκο, Assistant Head Chef στο βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin Geranium Restaurant. Στο δείπνο του θα παρουσιάσει την παράδοση τον πολιτισμό και την εξέλιξη της νότιας Ρόδου σε ένα μοναδικό γαστρονομικό αφήγημα. Από την ατμοσφαιρική Λίνδο, μέχρι το Κιοτάρι και τον παραμυθένιο οικισμό του Ασκληπιού και ως τις απάτητες παραλίες στις νότιες γειτονιές του νησιού.

* Εργαστήρι μαγειρικής: Εργαστήρι μαγειρικής με παραδοσιακές συνταγές της Νότιας Ρόδου, μαθήματα παρασκευής ελληνικού λουκουμιού και τοπικού λικέρ, γευσιγνωσία, οινογνωσία.

9-10/10, Νότια Ιταλία
* Δείπνο: Γαστρονομικό ταξίδι με την ιταλίδα chef Alessandra Russo, Research & Development Chef στον όμιλο εστιατορίων του Simon Rogan καθώς και στο νέο εστιατόριο Αulis στο Λονδίνο, του ίδιου ομίλου. Η Αlessandra περπατώντας στους αρωματικούς κήπους του Lindian Village, θα ετοιμάσει ένα μενού που θα συνδυάσει τα αρώματα και της γεύσεις της νότιας Ιταλίας! Αλμύρα θαλασσινή από τις ακτές του Κάπρι και του Αμάλφι και νότες μυθικές από την χαμένη Πομπηία, στο πιάτο.

* Εργαστήρι μαγειρικής: Tα βότανα & η χρήση τους στη μαγειρική. Μάθημα παρασκευής Βερμούτ από την ομάδα του βραβευμένου Odori Vermuteria Di Athene, με επικεφαλής τον Μανώλη Λυκιαρδόπουλο.

11-12/10, Νότια Γαλλία
* Δείπνο: Γαστρονομικό ταξίδι με τον Γάλλο chef Paul Burgalières, Head Chef του L’enclume, βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εστιατόρια της Μεγάλης Βρετανίας. Για τον Paul οι αναμνήσεις του φαγητού είναι πολύ πιο ευαίσθητες σε σχέση με άλλες αναμνήσεις γιατί εμπεριέχουν και τις πέντε αισθήσεις… Στο μενού του θα κλέψει μνήμες από τον αιώνια κοσμοπολίτικο γαλλικό νότο των Καννών και του Σαιν Τροπέ, για να τις μπλέξει με την ενδοχώρα της Αβινιόν και το βουητό της Μασσαλίας.

* Εργαστήρι μαγειρικής: H τέχνη της αρτοποιείας από τον chef Θανάση Σταμούδη, Pastry-Baker του εστιατορίου «Σπονδή» της Αθήνας, βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin.