Η εξέλιξη του Chardonnay στην Ελλάδα είναι το θέμα της συνάντησης του Wine Club THESSALONIKI’96 την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014 στο Excelsior Hotel όπου με οδηγό την χημικό-οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα, θα δοκιμαστούν κρασιά από διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες της χώρας, διαφορετικές σοδειές, αλλά και διαφορετικών στυλ οινοποίησης.

Το Chardonnay θεωρείται μια από τις πιο γνωστές λευκές ποικιλίες οιναμπέλου στον κόσμο. Στις βόρειες αμπελουργικές επαρχίες της Γαλλίας είναι υπεύθυνο για την παραγωγή κορυφαίων, μοναδικών κρασιών. Στην Καμπανία συμμετέχει στην παραγωγή της μεγάλης ντίβας των κρασιών, της σαμπάνιας. Στη Βουργουνδία δίνει τα μεγάλα λευκά κρασιά του Meursault και του Montrachet (Côte d’Or), του Pouilly-Fuissé (Mâcon) και βεβαίως του Chablis. Στην Καλιφόρνια, η ευεργετική επίδραση του ωκεανού και αρκετές δεκαετίες καλλιέργειας, διερευνήσεων και πειραματισμών αρκούσαν για την παραγωγή εξαιρετικών Chardonnay από τις περιοχές Monterey, Sonoma, Napa Valley. Η Αυστραλία ήταν η επόμενη ήπειρος που μαγεύτηκε από τη γοητεία του και στήριξε τις εξαγωγές της στα πληθωρικά φρουτώδη Chardonnay της. Ακολούθησε η Νέα Ζηλανδία, η Νότιος Αμερική κι από κει και πέρα καλλιεργείται σχεδόν σε όλες τις οινοπαραγωγικές χώρες του πλανήτη.Στην Ελλάδα φυτεύτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αφότου οι οινοποιοί πείστηκαν για τις δυνατότητες των ξενικών ποικιλιών και για την αρμονική τους συνύπαρξη με τις ντόπιες. Πλέον το βρίσκουμε στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και στην Κρήτη.

Το κλειδί για το γευστικό προφίλ του κάθε Chardonnay βρίσκεται στα χέρια του παραγωγού του, ο οποίος θα αποφασίσει για την ωριμότητα των σταφυλιών και την τεχνική οινοποίησης που θα ακολουθήσει. Η ζύμωση του κρασιού μέσα σε βαρέλι, η ωρίμανσή του μαζί με τις οινολάσπες (sur lie), ακόμη και η πραγματοποίηση της μηλογαλακτικής ζύμωσης συμβάλλουν στο κτίσιμο της προσωπικότητάς του.

Αν είστε οινόφιλος ή πολύ περισσότερο φίλος του Chardonnay, σημειώστε, λοιπόν, στην ατζέντα σας την ημερομηνία: Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014, στις 20.00, Excelsior Hotel (Μητροπόλεως 23, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 021020).