Το φετινό Tinos Food Paths μας έκανε βόλτα σε μύλους και αλώνια στην ενδοχώρα του νησιού, αναδεικνύοντας για 5η χρονιά το γαστρονομικό πλούτο της Τήνου.

Για μία ακόμη χρονιά οι διοργανωτές είχαν ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, στην Παλαιά Ψαραγορά, στη Χώρα, όπου μάγειρες, εθελοντές και άνθρωποι από τον ευρύτερο χώρο της γαστρονομίας παρουσίασαν live μαγειρικές και έδωσαν πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες για τη διατροφή και την γαστρονομία. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τους σεφ Άρη Βεζενέ, Αλέξανδρο Παπανδρέου, Ηλία Μαμαλάκη και Άγγελο Λάντο, που μαγείρεψαν στην Παλαιά Ψαραγορά και μοιράστηκαν τα μυστικά τους με τους παρευρισκόμενους.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων φέτος ήταν και τα όμορφα χωριά Καλλονή και Καρκάδος στην ενδοχώρα, μόλις 10 λεπτά με το αυτοκίνητο από το λιμάνι, όπου είχε στηθεί ένα βιωματικό οδοιπορικό που οι επισκέπτες -ανάμεσα τους και εμείς- πραγματικά απόλαυσαν. Με αφορμή το γεγονός ότι εγκαινιάστηκε το δίκτυο μονοπατιών Tinos Trails, η επίσκεψη μας στα δύο χωριά είχε τη μορφή πεζοπορίας, με μία κόκκινη κλωστή να χαράσσει το δρόμο μας.

Σημείο αφετηρίας οι μύλοι, όπου οι εθελοντές μας ξεναγούσαν στο εσωτερικό τους και μας εξηγούσαν πώς χρησιμοποιούνταν. Στη συνέχεια και ακολουθώντας πάντα την κόκκινη γραμμή, περνούσαμε πρώτα από το χωράφια και αλώνια, σταματώντας για να δούμε τα ιδιαίτερα σκιάχτρα, τα οποία δημιούργησαν οι μαθητές των σχολείων του νησιού, καθώς και τα σπίτια όπου έμεναν κάποτε οι κάτοικοι της Τήνου κατά την περίοδο του καλοκαιριού, όταν μάζευαν τα στάχυα και καλλιεργούσαν περιβόλια, με τη φωνή μίας Τηνιακής γιαγιάς να ακούγεται στο εσωτερικό εξιστορώντας πώς ήταν η ζωή τους.

Στα μισά περίπου η διαδρομή μας έβγαζε μέσα στα δύο χωριά, όπου το οδοιπορικό περιελάμβανε μεταξύ άλλων στάση στον αναμμένο φούρνο όπου έψηναν ψωμί, στο θεατράκι για να δοκιμάσουμε τοπικά εδέσματα, στις καθολικές εκκλησίες καθώς και στο πιο μαγικό σημείο το ποταμάκι όπου σύμφωνα με το θρύλο βρίσκονται «αγελούδες» και άλλα ξωτικά! Οι φιλόξενοι κάτοικοι των χωριών, χαρούμενοι που φέτος φιλοξενούσαν τις εκδηλώσεις του Tinos Food Paths, μας υποδέχονταν σε διάφορα σημεία, έτοιμοι να προσφέρουν κάτι, να μοιραστούν μαζί μας ιστορίες από το παρελθόν ή να μας εξηγήσουν ποιοι βρίσκονταν στις δεκάδες μεγάλες ασπρόμαυρες φωτογραφίες που είχαν τοποθετηθεί στα στενάκια.

Όσοι τυχεροί βρίσκονταν εκεί βράδυ, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και ένα ενδιαφέρον βίντεο με μαρτυρίες για τη ζωή της Τήνου τα παλαιότερα χρόνια, το οποίο προβαλλόταν πάνω στους μύλους! Πώς καλλιεργούσαν τη γη, πώς η ζωή τους διαμορφωνόταν με βάση τις εποχές και τη φύση. Ο μαγικός κύκλος της ζωής σε εξιστόρηση όσων τα έζησαν από πρώτο χέρι και όλο αυτό να το παρακολουθείς να προβάλλεται πάνω στον τοίχο του μύλου, με τις φωνές των πρωταγωνιστών να σπάνε την ησυχία της νύχτας και κάτω από τον έναστρο ουρανό. Μία πραγματικά μοναδική εμπειρία!