Τσικνοπέμπτη σήμερα και στην πρωτεύουσα οι ψησταριές παίρνουν «φωτιά». Φυσικά, από αυτή τη μεγάλη γιορτή δεν θα μπορούσε να λείπει και η Βαρβάκειος Αγορά στο κέντρο της Αθήνας, όπου κάθε χρόνο στήνονται ψησταριές και οι ψήστες μοιράζουν λιχουδιές στον κόσμο. Από νωρίς το πρωί ο κόσμος έχει γεμίσει την αγορά ενώ πολλοί ετοιμάζονται και για το τραπέζι της ημέρας.

«Η τιμή στο ελληνικό αρνάκι και κατσικάκι ξεκινάει από 5 ευρώ έως 6 ευρώ. Ο κόσμος προτιμά πράγματα ανάλογα με το βαλαντιό του. Εμείς έχουμε καλές τιμές για όλους. Έχουμε τη μπριζόλα με 4 ευρώ, έχουμε το λαιμό με 3,50 ευρώ, το κλασικό κοτόπουλο με 2,29 ευρώ, τις φτερούγες με 1 ευρώ το κιλό και τα μπουτάκια από το κοτόπουλο με 2 ευρώ το κιλό. Άρα όσοι επιλέξουν τη Βαρβάκειο αγορά σήμερα θα κάνουν ένα ποιοτικό τσίκνισμα», είπε στο protothema.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Κρεοπωλών Βαρβακείου, Κλεάνθης Τσιρώνης. «Εμείς θέλουμε μια Αθήνα, η οποία δεν φοβάται να γελάσει και να διασκεδάσει. Ξέρουμε πολύ καλά ότι μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε. Χρόνια πολλά σε όλους», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννη. Σε εξέλιξη είναι και μουσικό πρόγραμμα από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου και τον μουσικό Μπάμπη Τσέρτο με την μπάντα του. Αργότερα αναμένεται η αποκριάτικη πομπή από μπουλούκια με γαϊτανάκι και με αφετηρία το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη».

Με καντάδες τσικνίζουν στην Καλλιθέα
Στους ρυθμούς της Αποκριάς κινείται η Καλλιθέα και μάλιστα με δράσεις που εντάχθηκαν φέτος για πρώτη φορά στο πρόγραμμά της. Ανάμεσά τους και ο εορτασμός της Τσικνοπέμπτης, αφού η δημοτική Αρχή αποφάσισε να… τιμήσει αυτή τη μέρα και με το παραπάνω. Έτσι στο πάρκο Χαροκόπου και σε συνεργασία με τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο της πόλης, ο δήμος γιορτάζει για πρώτη φορά με τσικνίσματα και μεζέδες, με κρασί και ζωντανό μουσικό πρόγραμμα. Παράλληλα, η Δημοτική Φιλαρμονική θα δίνει τον δικό της αποκριάτικο τόνο στους δρόμους της πόλης.

Ο εορτασμός της Τσικνοπέμπτης είναι η μία από τις τέσσερις δράσεις, που κάνει φέτος τις Αποκριές για πρώτη φορά η Καλλιθέα. Ήδη την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε η μεγάλη παρέλαση των μεταμφιεσμένων, ενώ έχουν προγραμματιστεί ακόμη ένα μεγάλο πάρτι για μικρούς και μεγάλους και ένας διαγωνισμός αποκριάτικης στολής. «Φέτος στις Απόκριες, αλλάζουμε ρότα στην Καλλιθέα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Λάζαρος Λασκαρίδης. «Εμπλουτίσαμε το πρόγραμμά μας με τέσσερις νέους θεσμούς, που τους είχε ανάγκη η πόλη. Τη μεγάλη παρέλαση μεταμφιεσμένων, που έγινε και είχε μεγάλη επιτυχία, την Τσικνοπέμπτη με μεζέδες και ζωντανή μουσική, το πάρτι για μικρούς και μεγάλους σε κλειστό γυμναστήριο, καθώς και τον διαγωνισμό αποκριάτικης στολής.

Από κοντά τα Μπουλούκια, οι καντάδες στις γειτονιές, ο παιδικός-νεανικός κινηματογράφος, το θέατρο για όλους, οι μουσικοχορευτικές παραστάσεις και ξεχωριστή συναυλία με πατροπαράδοτα εδέσματα στο πέταγμα του χαρταετού. Κάθε μέρα εκδηλώσεις από την έναρξη του Τριωδίου έως την Καθαρή Δευτέρα». Να σημειώσουμε ακόμη, πως θα γίνει αποκριάτικο πάρτι θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο (22/2) στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης. Νωρίτερα στην πλατεία Κύπρου έχει προγραμματιστεί face painting με επαγγελματίες του είδους, που θα μεταμορφώσουν τα παιδιά στον αγαπημένο τους παιδικό ήρωα, σε ζωάκι ή σε χαρακτήρα. Και το Σάββατο 29/2 στο Δημοτικό Θέατρο για γίνει για πρώτη φορά διαγωνισμός αποκριάτικης στολής με καραόκε.

Τσικνοπέμπτη και στη Θεσσαλονίκη 
Να αναφέρουμε πως στη Θεσσαλονίκη πήραν «φωτιά τα κάρβουνα» και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τις ψησταριές να έχουν στηθεί λόγω της Τσικνοπέμπτης. Πάρα το τσουχτερό κρύο και τον αέρα, τα καταστήματα έχουν ξεκινήσει από νωρίς να ψήνουν στο πεζοδρόμιο με τον κόσμο να σπεύδει σιγά σιγά. Σύμφωνα με τους καταστήματαρχες, οι τιμές κυμαίνονται από 1,80 ευρώ το ψητό με ψωμάκι μαζί. Φυσικά, ψησταριές έχουν στηθεί σε όλα τα μέρη της Ελλάδας για να γιορτάσουν τη σημερινή μέρα.