Ανακοινώθηκε η λίστα των 20 ανερχόμενων σχεδιαστών που επιλέχθηκαν από την ιταλική Vogue για να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους σεφ που διεκδικούν τον τίτλο «San Pellegrino Young Chef 2015».

Το αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας σχεδιαστών και μαγείρων-φιναλίστ θα παρουσιαστεί επίσημα στον μεγάλο τελικό του διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 25 και 26 Ιουνίου στο Μιλάνο με σκοπό να αναδείξει τον καλύτερο νεαρό σεφ σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2015. Σημειώνουμε ότι ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους, που είναι χωρισμένοι σε 20 γεωγραφικές ενότητες, βρίσκεται και ο Έλληνας Αλέξανδρος Τσιοτίνης που εκπροσωπεί τις μεσογειακές χώρες.

original_012-SP-young-chef-2015--CHEF-DESIGNER12

Ο διαγωνισμός και το «εναλλακτικό» αποτέλεσμα
Έμπειροι σεφ από την ίδια γεωγραφική ενότητα με καθέναν από τους συμμετέχοντες αναλαμβάνουν να τους καθοδηγήσουν στη διαδικασία τελειοποίησης των πιάτων που θα παρουσιάσουν. Το εν λόγω πιάτο θα είναι και η πηγή έμπνευσης των σχεδιαστών με τους οποίους συνεργάζονται, που καλούνται να αναδείξουν ευφάνταστα το αποτέλεσμα του συμπλέγματος υψηλής γαστρονομίας και ραπτικής.

Η 7 μελής κριτική επιτροπή που θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα απαρτίζεται από τους διεθνώς αναγνωρισμένους σεφ Massimo Bottura (Osteria Francescana 3*Michelin), Gaston Acurio (Astrid Y Gaston, διεθνής πρεσβευτής της περουβιανής γαστρονομίας), Yoshihiro Narisawa (Narisawa, 2* Michelin), Yannik Alléno (Pavillon Ledoyen, 3* Michelin), Margot Janse (Le Quartier Français), Joan Roca (El Celler de Can Roca 3*Michelin) και Eric Ripert (Le Bernardin, 3* Michelin).

original_011-SP-young-chef-2015--CHEF-DESIGNER11

Η ελληνική συμμετοχή
Ο 28χρονος Αλέξανδρος Τσιοτίνης επικράτησε στον ημιτελικό της διοργάνωσης ανάμεσα σε 9 συμμετέχοντες μεταξύ των οποίων και 3 ακόμα ταλαντούχοι Έλληνες νεαροί σεφ, οι Μιχάλης Κίκης, sous chef στο Bill&Coo στη Μύκονο, ο Μιχάλης Μάρθας, chef de partie στο Πεντελικόν και ο Νίκος Μπίλλης, sous chef στο Botrini’s στην Αθήνα. Η τριμελής επιτροπή επέλεξε το πιάτο που παρουσίασε (κρητική σαλάτα σε γλαστράκι) στηριζόμενη σε 5 βασικά κριτήρια: συστατικά, ικανότητες, πρωτοτυπία, παρουσίαση καθώς και του μηνύματος που περνά ο επαγγελματίας μέσα από αυτό.

Τα «στυλάτα» ντουέτα

Μεσογειακές χώρες: Σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Σχεδιαστής: Daizy Chely
Ιταλία: Σεφ Paolo Griffa, Σχεδιαστής: Vivetta
Ισπανία-Πορτογαλία: Σεφ David Andres Morera, Σχεδιαστής: Moises Nieto
Γαλλία: Σεφ Paul Feybesse, Σχεδιαστής: Maison Père Camille Omerin
Γερμανία-Αυστρία: Σεφ Tobias Wussler, Σχεδιαστής: Arthur Arbesser
Ελβετία: Σεφ Martin Elschner, Σχεδιαστής: Portenier Roth
Αγγλία-Ιρλανδία: Σεφ Mark Moriarty, Σχεδιαστής: Kirsty Ward
Ρωσία: Σεφ Eldar Muradof, Σχεδιαστής: Anton Belinskiy
Σκανδιναβικές Χώρες: Σεφ Christian Andre Pettersen, Σχεδιαστής: Altewai Saome
Ανατολική Ευρώπη: Σεφ Stefan Barca, Σχεδιαστής: Dora Abodi
Χώρες Μπενελούξ: Σεφ Alex Joseph, Σχεδιαστής: Hellen Van Rees
Αμερική: Σεφ Vinson Petrillo, Σχεδιαστής: A Morir
Καναδάς: Σεφ Paul Moran, Σχεδιαστής: CG Chris Gelinas
Αφρική-Μέση Ανατολή: Σεφ Angelo Scirocco, Σχεδιαστής: Ashi Studio
Λατινική Αμερική: Σεφ Maria Jose Jordan, Σχεδιαστής: Paula Cademartori
Περιοχές Ειρηνικού: Σεφ Peter Gunn, Σχεδιαστής: Christopher Esber
Κίνα: Σεφ Zhu Wenyan, Σχεδιαστής: Xiao Li
Ιαπωνία: Σεφ Ryoma Shida, Σχεδιαστής: Yasutoshi Ezumi
Βορειοανατολική Ασία: Σεφ Jinyong Park, Σχεδιαστής: Miuniku
Νοτιοανατολική Ασία: Σεφ Kirk Westaway. Σχεδιαστής: Ken Samudio