Το ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, από τις 6 μέχρι τις 8 Μαΐου, διοργανώνουν το πολυθεματικό συνέδριο RETASTE: Rethink Food Waste.

Έναυσμα αυτής της κίνησης, η σπατάλη τροφίμων, στην οποία η χώρα μας σχεδόν κρατά τα πρωτεία, αφού η κατά κεφαλή ετήσια σπατάλη τροφίμων των ελλήνων είναι από τις πιο υψηλές παγκοσμίως. Οι τιμές αγγίζουν τα 142 κιλά τον χρόνο, τη στιγμή που ο μέσος όρος κυμαίνεται στα 74 κιλά.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, την επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε το πρόβλημα και να βρούμε αποτελεσματικούς και απλούς καθημερινούς τρόπους, ώστε να το αντιμετωπίσουμε και να το θέσουμε υπό έλεγχο. Η σωστή διαχείριση και επαναχρησιμοποίηση των βιοδιασπώμενων, οργανικών υπολειμμάτων, είναι πια ζωτικής σημασίας, και θα πρέπει να ενταχθεί στον τρόπο ζωής μας.

Το συνέδριο, το οποίο και θα διεξαχθεί διαδικτυακά, θα ανοίξει τον διάλογο για την αλόγιστη σπατάλη τροφίμων που συμβαίνει στη χώρα μας, και θα προτείνει βιώσιμες λύσεις για την επίλυση του προβλήματος. Λύσεις, που μπορούν να ξεκινήσουν την απαραίτητη αλλαγή, ακόμη και μέσα από τα σπίτια μας.

Η σπατάλη τροφίμων δεν κάνει απλά κακό στην τσέπη μας…

Αποτελεί κύρια πηγή εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, υποβάθμισης της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, καθώς και ρύπανσης των υδάτων. Η νέα κύρια πολιτική προσέγγιση της ΕΕ για το θέμα, είναι η μείωση των τροφικών υπολειμμάτων, δηλαδή το πώς ο μέσος άνθρωπος θα αποφύγει την παραγωγή τους.

Το συνέδριο Retaste, σκοπεύει να παρουσιάσει σύγχρονα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, που θα μας βοηθήσουν στη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων, αξιοποίησης των οργανικών υπολειμμάτων (π.χ. ως συστατικά ζωοτροφών) και ανακύκλωσης των μη αποφεύξιμων αποβλήτων τροφίμων (π.χ. μέσω κομποστοποίησης ή παραγωγής βιοπλαστικού).

Οι ομιλητές, θα είναι ειδικοί σε θέματα τροφίμων, βιοοικονομίας και κυκλικής οικονομίας, όπως η Ελένη Ζήκα, Στρατηγική Σύμβουλος στον Εκτελεστικό Οργανισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, η Clara Cicatiello, Assistant Professor, Department for Innovation in Biological Systems, Food and Forestry, University of Tuscia, η Marta Gomez San Juan, Strategic Project Advisor on Sustainable and Circular Bioeconomy, Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), η Μαρία Λοϊζίδου και ο Γεράσιμος Λυμπεράτος, Καθηγητές της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Χάρης Γαλανάκης, Διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας στο Galanakis Laboratories Greece και Adjust Professor, King Saud University Saudi Arabia, o Κωνσταντίνος Σταθόπουλος, Vice Dean of College of Food and Agriculture και Professor of Food Technology, United Arab Emirates University, η Χριστίνα Μαρούλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Σπουδών του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας, ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, συν-ιδρυτής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΜΠΟΡΟΥΜΕ, η Αλεξία Μαχαίρα, υπεύθυνη Εταιρικής Υπευθυνότητας στην ΑΒ Βασιλόπουλος, η Κάτια Λαζαρίδη, Καθηγήτρια επικεφαλής του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, και ο Θρασύβουλος Μανιός, Καθηγητής και Αντιπρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Το Συνέδριο απευθύνεται στον ακαδημαϊκό χώρο, στη βιομηχανία και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που επιζητούν να αντιμετωπίσουν στην πράξη το τεράστιο ζήτημα της σπατάλης τροφίμων. Διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Πράσινου Ταμείου που υποστηρίζει την κάλυψη του κόστους συμμετοχής για επιλεγμένους συμμετέχοντες.

Δείτε επίσης:

7 τρόποι να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων (και χρημάτων)

Περίσσεψε σούπα από χτες; Δες τι μπορείς να την κάνεις σήμερα!

Li Ziqi: Μια διαφορετική food influencer