Με γενικό τίτλο «Η θάλασσα: Ένα κοινό αγαθό», το διεθνές συνέδριο που διοργανώνεται για ένατη χρονιά από το Slow Food, πραγματοποιείται στη Γένοβα από 9 έως 12 Μαϊου.

Στο συνέδριο θα συζητηθούν εκτεταμένα οι παράγοντες που απειλούν τη διαταραχή της ισορροπίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος όπως η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση από πλαστικό, μικροπλαστικό και άλλα χημικά, τη ζημιά που προκαλεί πληθώρα ανθρωπίνων παρεμβάσεων σε παράκτιες περιοχές και βιότοπους και η υπεραλίευση που οδηγεί σε είδη όπως ο γαλαζόπτερος τόνος σε κατάσταση υπό εξαφάνιση. Οι συζητήσεις έχουν σκοπό να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις για το ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις που του κοινού που πρέπει να υιοθετήσουν στην καθημερινότητά τους προκειμένου τα προαναφερόμενα προβλήματα να μετριαστούν. Η συνειδητοποιημένη κατανάλωση ψαριών με τη λογική της εποχικότητας, η ενημέρωση για το ποια ψάρια θεωρούνται πιο υγιεινά και ποια είναι τα βασικά κριτήρια επιλογής των καλύτερων ψαριών είναι επίσης μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 100 ειδικοί απεσταλμένοι από χώρες όπως Ιταλία, Γαλλία, Μαρόκο, Ισπανία, Τυνησία, Τουρκία, Νότια Κορέα, Βέλγιο, Κολομβία, Εκουαδόρ, Μεξικό, Ιαπωνία, Δανία, Νότια Αφρική, Νορβηγία, Ιρλανδία, Δανία κ.ά, οι οποίοι θα είναι ερευνητές, μάγειρες, εκπρόσωποι οργανώσεων κ.ά. Η φετινή διοργάνωση θα φιλοξενήσει συναρπαστικές ιστορίες που θα διηγηθούν μορφές όπως λ.χ οι «γοργόνες της νότιας Κορέας», που είναι γυναίκες οι οποίες βουτούν στα 15 και 20 μέτρα για να ψαρέψουν κρατώντας την αναπνοή τους για περισσότερα από δύο λεπτά. Η «καρδιά» του συνεδρίου θα χτυπά στην Slow Food Arena όπου οι ομιλητές θα μοιράζονται μετ το κοινό τη δουλειά και τις μεθόδους τους, σεφ από την Ιταλία αλλά και άλλες χώρες θα μαγειρεύουν για ειδικά δείπνα ενώ σεμινάρια μαγειρικής θα εξερευνούν μια ευρεία γκάμα από θησαυρούς της θάλασσας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει και το Casa Slow Food στο οποίο θα φιλοξενηθεί μια έκθεση τιτλοφορούμενη «Fish ‘n Tips» με πληροφορίες για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, τις επιλογές μας στο φαγητό και την κλιματική αλλαγή. Σημαντικό κομμάτι του συνεδρίου θα είναι και η Αγορά που θα φιλοξενεί παραγωγούς, η οποία θα διαθέτει και μια κουζίνα όπου θα ετοιμάζονται διαφορετικά πιάτα καθημερινά. Σημεία που θα εστιάζουν στη γεύση θα είναι επίσης η Piazza delle Feste όπου οι επισκέπτες θα δοκιμάζουν street food αλλά και επιλεγμένες μπίρες.

info

Home