Aέναος ταξιδευτής της πρωτεύουσας, ο Βασίλης ανακαλύπτει μπέργκερ στο Αιγάλεω και γίδινα γιαούρτια στην Κοκκινιά, την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι κοιμόμαστε αργά τη νύχτα στο κρεβάτι μας.

«Από το Παρίσι βρέθηκα στου Γκύζη με τα μπαγκάζια, τις χελώνες με τη γούρνα τους και ένα δυάρι ρετιρέ με γιγάντια κοινόχρηστα και χεσμένη, από τα περιστέρια, όλη τη βεράντα. Το ταξίδι της ανακάλυψης ξεκίνησε εκείνο το πρώτο βράδυ. «Πεινάω. Σουβλάκια», σκέφτηκα και πήρα τους δρόμους να βρω κάτι να φάω. Κάπως έτσι, από ανάγκη να στρώσω τη νέα μου ζωή, ξεκίνησα ένα ταξίδι στην πόλη που κρατάει χρόνια τώρα. Έχω πάει παντού μα σαν την Αθήνα δεύτερη δεν έχει».

vivlio-Kallidi

Από τότε που αποφάσισε να μην ξαναμαγειρέψει σε εστιατόριο, ο Καλλίδης επένδυσε τη γενναιοδωρία του στο δαιμόνιο του ακοίμητου ρεπόρτερ, που από δική του ανάγκη για κάτι καινούριο και νόστιμο κάθε μέρα, οργώνει οργιαστικά το λεκανοπέδιο, αναζητώντας, μυρίζοντας γνωρίζοντας ανθρώπους. Το τεράστιο ρεπορτάζ κυκλοφορεί σε ένα πρώτο, υπέροχο βιβλίο, γίνεται τώρα, και δεύτερο.

Ο Βασίλης θέλει να μοιραστεί μαζί σου ό,τι αγάπησε, ό,τι ξύπνησε μέσα του την ανάγκη για κάτι ξεχωριστό, για κάτι με παράξενη ιστορία. Ο δεύτερος τόμος του Athens Special ανοίγει τους αθηναϊκούς μας ορίζοντες της γεύσης, κυρίως, όμως, αξίζει για το καταπληκτικό κείμενο του προλόγου, ένα λογοτεχνικό αριστούργημα, γεμάτο χρώματα, μυρωδιές και ζωή βιωμένη, από έναν μάγειρα που δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι και πολλά παραπάνω: καλλιτέχνης, λογοτέχνης, ένας ευαίσθητος παρατηρητής που καταναλώνει τη ζωή με το κουτάλι και την μαγειρεύει σε μαγικά παραμύθια, που τελικά, μιλούν για τη ζωή του καθένα από μας.

info
Athens Special 2, Εκδόσεις Πατάκη.