Η Μαρία Καράμπελα είναι η συγγραφέας του βιβλίου “Γεύσεις της Λακωνικής Γης. Από τον μέλανα ζωμό στο σύγκλινο”, που πρωτοεκδόθηκε από τις Εκδόσεις Πατάκη το 2005. Το 2013 επανεκδόθηκε με νέο εξώφυλλο αλλά με το ίδιο σπουδαίο περιεχόμενο.

Δεν είναι μόνο μια απλή καταγραφή συνταγών (πολύτιμων κατά τη γνώμη μου), που συγκέντρωσε η συγγραφέας από γιαγιάδες αφού γύρισε όλα τα χωριά της Λακωνίας. Είναι ο σκοπός που κάνει γοητευτικό και πολύτιμο αυτό το βιβλίο. «Δεν έπρεπε να χαθούν οι συνταγές της γιαγιάς Ευγενίας». Έπρεπε πάση θυσία να καταγραφούν μαζί με τις συνταγές κι άλλων γιαγιάδων και να διανθιστεί με τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου που σχετίζονταν με τη διατροφή των Λακώνων, τις επιρροές, τα εργαλεία, τις λαϊκές παροιμίες, με χρήσιμες ιστορικές αναφορές και πολιτισμικά στοιχεία. Και τα κατάφερε περίφημα η συγγραφέας.

Το σπουδαίο αυτό βιβλίο είναι χωρισμένο σε εποχές και κατ’ αυτό τον τρόπο θα βρείτε τις συνταγές καταχωρημένες, χωρίς άλλο διαχωρισμό, χωρίς φωτογραφίες απαραίτητα. Συνταγές για γιορτινά και καθημερινά φαγητά, γλυκά κι αλμυρά, για μεζέδες, κυρίως και ψωμιά, διαδέχονται η μία την άλλη ακατάπαυστα.

Η Μαρία Καράμπελα ξεκινά από το φθινόπωρο με μια σούπα με ξινό τραχανά και τελειώνει με συνταγή για σαπούνι. Στο ενδιάμεσο έχει χωρέσει τα πάντα: Χειροποίητα ζυμαρικά, παστά, γλυκά, κυνήγια, φαγάκια καθημερινά και της γιορτής. «Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν»!

Watermark

info
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.