Καταμέτρηση θερμίδων, κατανάλωση προϊόντων χωρίς γλουτένη, γυμναστική που φτάνει τα όρια της εμμονής. Οι εξηγήσεις που δίνει η συγγραφέας Μπάρμπαρα Εχρενρέϊτ στο νέο της βιβλίο με τίτλο «Natural Causes: An Epidemic of Wellness, the Certainty of Dying, and Killing Ourselves to Live Longer» σχετικά με τις διατροφικές τάσεις των τελευταίων ετών είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

barbara-708_1

Η συγγραφέας υποστηρίζει ότι οι αλλεπάλληλες εμφανίσεις τάσεων που αφορούν τη διατροφή ξεπηδούν οφείλονται στο γεγονός ότι η κοινωνία αρνείται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα του θανάτου και της γήρανσης. Σύμφωνα με τη συγγραφέα, οι συνεχείς προσπάθειες καταπολέμησης της γήρανσης είναι ουσιαστικά πολιτιστική ψευδαίσθηση.

barbara3

Όταν ρωτήθηκε για τους λόγους που αποφάσισε να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο απάντησε: «Ο πρώτος λόγος ήταν ο συνήθης θυμός, η οργή για κάτι που θεωρεί η ίδια ως αδικία ή ψευδαίσθηση. Ο άλλος λόγος ήταν η περιέργεια. Το βιβλίο ξεκινά με κάποιες ανησυχίες για την περίθαλψη των Αμερικανών και καταλήγει σε ένα βαθύτερο επίπεδο όπου όλοι πρέπει να κοιτάξουμε μέσα μας και να εξετάσουμε τις πιθανότητες να ζήσουμε για πάντα ή για τουλάχιστον 20 χρόνια περισσότερο από τώρα». Αναφορικά με την τρέλα» που επικρατεί στο κομμάτι των διατροφικών τάσεων δηλώνει: «Δεν ελέγχουμε εντελώς την υγεία μας. Ναι, υπάρχουν μερικά προφανή πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, όπως το να μην καπνίζουμε. Εάν δεν συμμορφώνεστε με αυτούς τους κανόνες, τότε δε θα γεράσετε με ‘επιτυχία’». Ενδιαφέρουσα είναι και η άποψη της Εχρενρέιτ για τις προσπάθειες που κάνουμε αναφορικά με τον έλεγχο του σώματος και του μυαλού μας λέγοντας ότι επενδύουμε πολλά σε αυτά χωρίς εν τέλει να παράγουμε πολλά.