Το πρώτο βιβλίο της Ελένης Τζικάκου δεν είναι μόνο ένας χρήσιμος οδηγός μαγειρικής, στον οποίο έχει συγκεντρωμένες παραδοσιακές συνταγές από τη Μάνη αλλά κάτι πολύ περισσότερο.

Είναι προϊόν επίπονης έρευνας που κράτησε αρκετά χρόνια και μέσα από αυτό μας αποκαλύπτει τα μυστικά της παραδοσιακής μανιάτικης κουζίνας, πλέκοντας παράλληλα ύμνο στο μανιάτικο τρόπο ζωής, ή πιο σωστά, στην ίδια τη ζωή.

cover MANH olivemagazinegr2

Στις σελίδες του καταγράφονται φαγητά με ιστορία και ιστορίες με φαγητά, συμβάλλοντας έτσι στη διάσωση και διάδοσή τους, ενώ παρατίθενται πλούσια ιστορικά, λαογραφικά, λογοτεχνικά στοιχεία και μαρτυρίες ανθρώπων γύρω από τη διατροφή, τα οποία φωτίζουν τη διαδρομή του άγνωστου πλην καταξιωμένου γαστρονομικού πολιτισμού της Μάνης στο χώρο και το χρόνο. Το τραπέζι, η εστία κάθε τυπικής μανιάτικης –πολυμελούς, συνήθως– οικογένειας ζωντάνεψε και πήραν τη θέση τους παππούδες και γονείς με τα πολλά παιδιά τους, όλοι σεβαστικοί, με ρόλους διακριτούς και στέρεους, τρόπους και συνήθειες αρχέγονες που χάνονται στων αιώνων τα βάθη… Αλλά και η κοινή τράπεζα στο γάμο, στη «χαρά» των Μανιατών, στο ξωκλήσι που γιορτάζει, στο πανηγύρι του χωριού…

info
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αδούλωτη Μάνη και συνοδεύεται από τη σχετική κινηματογραφική ταινία – ντοκιμαντέρ (DVD) με τίτλο Νόστιμον Ήμαρ.
Πληροφορίες: 27330 53670 & 6978 991863, www.adoulotimani.gr