Η Κάρπαθος είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο γοητευτικά νησιά που έχω επισκεφθεί. Η άγρια ομορφιά της, και η διττή της φύση που συνδυάζει τη θάλασσα με ορεινά χωριά, την κάνει να ξεχωρίζει. Όμως, τα όμορφα παραδοσιακά χωριά της και οι παρθένες παραλίες της με τα αγριοκάτσικα, δεν είναι τα μοναδικά ατού της Καρπάθου. Γιατί, ίδιο πλούτο και ενδιαφέρον, παρουσιάζει και η κουζίνα της.

Χάρηκα πολύ που σε αυτό το βιβλίο βρήκα κάποια από τα πιάτα που δοκίμασα δύο χρόνια πριν, όταν και βρέθηκα εκεί. Μακαρούνες με τσίκνωση και σπιτική μυζήθρα, κρίταμος τουρσί, τυρί μανούλι, κατσικίσιο μπούτι το οποίο δοκιμάσαμε με μπάμιες και φασολάκια, αλλά και ο ιδιαίτερος τραγανός και μελωμένος Καρπάθικος μπακλαβάς, βρίσκονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου, παρέα με άλλες συνταγές που περιμένουν να ανακαλυφθούν.

Η Μαρία Κωνσταντίνα Ανδριανοπούλου, συγγραφέας του βιβλίου «Κάρπαθος: Γεύσεις & Έθιμα», συγκέντρωσε και κατέγραψε μετά από πολυετή έρευνα συνταγές της Καρπάθου που δεν πρέπει να αφήσουμε ο χρόνος να πάρει μαζί του στη λήθη. Εκτός της πλούσιας γαστρονομικής κουλτούρας του νησιού, θέλησε να ανάδειξη και τη λαογραφική του πλευρά και να φέρει τους αναγνώστες σε επαφή και με τα ήθη και έθιμα του τόπου.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκής Διοίκησης Επιχειρήσεων, από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας. Η συγγραφή ήταν ένα από τα ενδιαφέρονται που της προσέλκυσαν το ενδιαφέρον από τα μικρά της χρόνια. Το «Κάρπαθος: Γεύσεις & Έθιμα» είναι το δεύτερο βιβλίο που εκδίδει.

Δύο συνταγές από το βιβλίο

Πεταλίδες στην Άλμη

Υλικά
1 κιλό πεταλίδες
2 φλιτζανάκια ξίδι
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
αλάτι

Εκτέλεση
Μέσα σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό και αλάτι βράζουμε τις πεταλίδες και προτού κοχλάσει το νερό, τις σουρώνουμε και τις αφαιρούμε από τα κελύφη τους. Τις βάζουμε σε αποστειρωμένο βάζο μαζί με το νερό που έβραζαν, το ξίδι και το λάδι ώσπου να καλυφθούν. Συντηρούμε για 2 μήνες στο ψυγείο.

Μπακλαβάς Καρπάθικος

Για τη ζύμη:
1 κιλό λευκό αλεύρι
1 ποτήρι ελαιόλαδο
χυμό από 2 πορτοκάλια
1 πρέζα αλάτι

Για το σιρόπι:
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι μέλι
2 ποτήρια νερό
1 με 2 γαρίφαλα
φλούδα και χυμό από 1/2 λεμόνι
ολόκληρα γαρίφαλα για τις άκρες
(προαιρετικά ψημένο αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα)
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ με το αλεύρι βάζουμε το λάδι, τον χυμό πορτοκαλιών, το αλάτι και σιγά σιγά το νερό έως ότου δημιουργηθεί μία σφιχτή ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και πλάθουμε σε μακρόστενο σχήμα ώστε η ζύμη να γίνει λεπτή. Στη συνέχεια κόβουμε με τον κόφτη ζύμης σε μακρόστενες λωρίδες και κάθε λωρίδα την τυλίγουμε χαλαρά γύρω από τα δάχτυλά μας και καρφιτσώνουμε στις 2 άκρες από ένα γαρίφαλο σχηματίζοντας σχεδόν ένα οβάλ. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Όταν ροδίσουν αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και τοποθετούμε σε μία πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και αν θέλουμε αφαιρούμε τα γαρίφαλα που έχουμε στερεώσει. Φτιάχνουμε το σιρόπι και όταν δέσει βουτάμε μέσα τους μπακλαβάδες. Στη συνέχεια τοποθετούμε σε μία πιατέλα και πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα.

Πληροφορίες: Τους μπακλαβάδες ή αλλιώς πακλαβάδες τους κερνούσαν στους γάμους, στους αρραβώνες και γενικότερα στις γιορτές αφού ήταν και είναι το «επίσημο» γλυκό του νησιού. Στα πολύ παλιά χρόνια την 1η Ιανουαρίου έβαζαν μέσα στο σπίτι ένα λευκό σκύλο και του έδιναν να φάει ένα κομμάτι πακλαβά. Αυτό το έκαναν γιατί πίστευαν πως έτσι θα «σκυλιάσει» το σπίτι και θα δυναμώσουν οι άνθρωποί του

info
Κάρπαθος: Γεύσεις & Έθιμα, Μαρία Κωνσταντίνα Ανδριανοπούλου, σελ. 211. Τιμή: 15 €. Εκδόσεις: iWrite (2020)

Δείτε επίσης:

Στην Κάρπαθο, με λαμπροκουλούρα και βυζάντι!

Τα μυστικά της κουζίνας του Μονταλμπάνο

Η διατροφή στη ζωή μας