Η Μελίσσα Στοϊλη είναι δημοσιογράφος γεύσης με πραγματικά νόστιμη πένα. Πέρα από αυτό όμως είναι ένα κορίτσι με χιούμορ και δημιουργικότητα. Το πρώτο της βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε με τον ευφάνταστο τίτλο Και διηγώντας τα να… τρως.
Χαμογελώ κι αναρωτιέμαι τι έχει κάνει η Μελίσσα εδώ… Έχει συλλέξει και συρράψει κείμενά της, σκέψεις και συνταγές που έχουν κάτι ωραίο να αφηγηθούν και μας τα παρουσιάζει όλα μαζί. Με ποιον τρόπο; Η αναζήτησή της δεν είναι φιλολογική, ιστορική ή λαογραφική. Βιωματική περισσότερο και εκλεκτική, εμπνεύστηκε από διαβάσματα και ακούσματα, εικόνες και συνειρμούς.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της πανδαισίας, πολλές από τις αφηγήσεις μού άναψαν την περιέργεια. Και κάθε φορά που αναζητούσα περισσότερες πληροφορίες έπεφτα σε μια καινούρια ιστορία και ο κύκλος δεν έκλεινε ποτέ. Γράφοντας για τη γνωστή και άγνωστη ζωή, τις περιπέτειες και τις περιπλανήσεις αγαπημένων εδεσμάτων, είχα, κατά παράδοξο τρόπο, την αίσθηση πως πρόκειται για την αφήγηση της δικής μου, της δικής μας ζωής», εξομολογείται.

Stoili-cover

Ξεφυλλίζοντάς το ανακαλύπτεις αρχαίους θεούς να κρυφοκοιτάνε πάνω από τις μαρμίτες των θνητών, άγιους να λιγουρεύονται πίτες και λουκουμάδες, ρεμπέτες και ασίκηδες να τραγουδούν τα πάθη του έρωτα και ταυτόχρονα να ορέγονται μεζεδάκια. Ζητιάνοι και σουλτάνοι, βασιλιάδες και επαναστάτες, οδηγοί μαγειρικής, παροιμίες και τελετουργίες, λαϊκά ποιήματα και λογίων μυθιστορήματα ξεπετάγονται από κατσαρόλες, τηγάνια και ταψιά και διηγούνται γοητευτικές ιστορίες για τα φαγητά που μαγειρεύουν. Ένα ταψί, λόγου χάρη, περηφανεύεται πως κάποτε έψησε δίνδιο παραγεμιστό, δηλαδή γεμιστή γαλοπούλα, κι ένα κουταλάκι του γλυκού θυμάται με συγκίνηση πως πήρε μέρος στο κέρασμα «υποβρυχίου» στο Πατριαρχείο. Ένα απολαυστικά νόστιμο βιβλίο, από κάθε άποψη. Διαβάστε το, χαρείτε το, χαρίστε το!

info
Από τις Εκδόσεις Κίχλη, σε επιλεγμένα σημεία πώλησης.