Ένα διαφορετικό ταμπουλέ από το τελευταίο βιβλίο Flavour, του μαιτρ των ανατολίτικων γεύσεων στο Λονδίνο, Yotam Ottolenghi.

Για τον Yotam Ottolenghi δεν χρειάζονται συστάσεις. Εστιατόρια, εκπομπές στην τηλεόραση, στήλες στις πιο σεβαστές βρετανικές εφημερίδες, βραβεία και μια αυτοκρατορία του φέρει την υπογραφή του Ισραηλινού που μύησε τον πλανήτη στις μεσογειακές vegan γεύσεις.

Tέλη της δεκαετίας του ΄90 φτάνει στο Λονδίνο και αφού περνά από τα μεγαλύτερα εστιατόρια της βρετανικής πρωτεύουσας, ιδρύει το deli του στο Notting Hill που γίνεται γρήγορα το hot-spot της πόλης για μια νέα παγκοσμιοποιημένη κουζίνα με ανατολίτικες ρίζες -και ελληνικές αφού τιμά συχνά τη χώρα μας αναδεικνύοντας το μανούρι σε ένα το αγαπημένα του προιόντα- αλλά με vegetarian προσανατολισμό.

Και στο τελευταίο του best seller βιβλίο Flavour δίνει μια υπέροχη συνταγή για kisir, ένα διαφορετικό ταμπουλέ που φτιάχνεται με πελτέ γλυκιάς πιπεριάς, για μια αρωματική και νόστιμη σαλάτα.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε 500 γρ. πλιγούρι με 200 ml βραστό νερό και μια γενναιόδωρη δόση ελαιόλαδου. Σκεπάζετε και αφήνετε να κρυώσει. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύετε τα αρωματικά: 2 κουτ. σούπας μέλι, 1 κουτ. σούπας πελτέ γλυκιάς πιπεριάς, 1 κουτ. σούπας πελτέ καυτερής κόκκινης πιπεριάς τσίλι, 1 κουτ. σούπας ταχίνι, 1 κουτ. γλυκού κύμινο, ½ κουτ. γλυκού πιπέρι, 1 σκελίδα σκόρδο και το χυμό 1 λεμονιού. Ρίχνετε πάνω από το πλιγούρι, 2 ντομάτες ψιλοκομμένες, 1 αγγούρι ψιλοκομμένο, 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 μικρή χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 μικρή χούφτα δυόσμο ψιλοκομμένο και τους σπόρους 1 ροδιού. Ανακατεύετε με το μίγμα των αρωματικών και σερβίρετε με μερικά φυλλαράκια δυόσμου για το άρωμα.

Δείτε επίσης:

Ταμπουλέ ξινόχοντρου

Σαλάτα σαν ταμπουλέ με κινόα και φακές

Μπιφτέκια λαχανικών με αρωματικά χόρτα και ταμπουλέ