Η Ντίνα Νικολάου δεν αντιλαμβάνεται τη νηστεία ως στέρηση κι ανοστιά, απλά ως μια ευκαιρία αποχής από το κρέας και τα παράγωγά του. Και, φυσικά, σαν μια χρυσή ευκαιρία να αναδείξει η μαγείρισσα κι ο μάγειρας το ταλέντο και την εφευρετικότητά του στην κουζίνα.

Στο ολοκαίνουριο βιβλίο της, Τα καλύτερα νηστίσιμα της Ντίνας, που πρόσφατα μάλιστα διακρίθηκε σε διεθνή διαγωνισμό, μας παρουσιάζει πεντανόστιμες συνταγές για όλες τις περιόδους της νηστείας που αναδίδουν άρωμα Ελλάδας. Το βιβλίο είναι χωρισμένο στις ενότητες, μεζέδες, σαλάτες, πίτες, ψάρια, ζυμαρικά, λαχανικά, όσπρια, γλυκά, θησαυρούς από το κελάρι, και πραγματικά δεν ξέρεις ποια να πρωτοδιαλέξεις για να μαγειρέψεις. Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου της πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο Public Συντάγματος κι όπως ανέφερε η ίδια: «Είχα την τύχη να γεννηθώ σε ένα σπίτι της ελληνικής επαρχίας όπου μαγειρεύαμε όλοι, και όσοι δεν μαγείρευαν είχαν μαγειρική άποψη και εμμονή. Με μια μαμά Ελληνίδα που τις μέρες της νηστείας τα φαγάκια της ήταν τόσο νόστιμα, έξυπνα και δημιουργικά ώστε ποτέ δεν αισθανθήκαμε στέρηση και, φυσικά, ποτέ δεν παραπονεθήκαμε. Με μια γιαγιά Ελληνίδα που κάθε Τετάρτη και Παρασκευή μαγείρευε όσπρια σε χίλιες δυο παραλλαγές, που θα τις ζήλευε ακόμα και 3άστερος σεφ».

Όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για ένα βιβλίο γεμάτο γεύσεις και μαγειρικές ιδέες όχι μόνο για τη Σαρακοστή αλλά και για όλον το χρόνο. Ιδιαίτερα όσοι προτιμούν τη χορτοφαγική διατροφή θα το λατρέψουν. Από τις Εκδόσεις Μίνωας, σε όλα τα βιβλιοπωλεία.