Η ανάδειξη του «καλύτερου οίνου» στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, αποτελεί την κορυφαία στιγμή σε κάθε διοργάνωσή του. Έτσι και φέτος, στον 22ο ΔΔΟΑΘ, με τη λήξη του τριημέρου του διαγωνιστικού τμήματος, στις 11, 12 και 13 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε το τελικό του στάδιο. Σύμφωνα με τον κανονισμό της διεξαγωγής του Διαγωνισμού, στο τελικό στάδιο η ολομέλεια των κριτικών επιτροπών επιλέγει μεταξύ των καλύτερων ανά κατηγορία και σε βαθμολογία οίνων, τον καλύτερο λευκό, ροζέ, ερυθρό, γλυκό, αφρώδη/ημιαφρώδη και την καλύτερη ρετσίνα, ενώ στο τέλος, μεταξύ αυτών, επιλέγει τον «καλύτερο οίνο του Διαγωνισμού».

Με τη σειρά των αποτελεσμάτων, καλύτερος οίνος της φετινής 22ης διοργάνωσης του ΔΔΟΑΘ είναι ο λευκός ξηρός οίνος
Κάναβα Χρυσού Τσέλεπος Λαούδια Σαντορίνη 2020 της Τσέλεπος Οινοποιητική ΑΕ

Στις κατηγορίες:
Καλύτερος λευκός οίνος
Κάναβα Χρυσού Τσέλεπος Λαούδια Σαντορίνη 2020 της Τσέλεπος Οινοποιητκή ΑΕ

Καλύτερος ροζέ οίνος
Vera Rosa 2021 της Αφοί Στραταριδάκη

Καλύτερος ερυθρός οίνος
Kolios Shiraz 2015 της Kolios Winery

Καλύτερος επιδόρπιος οίνος (ισοψηφία)
Emilia 2010 από το Οινοποιείο Σύλβα Δασκαλάκη ΙΚΕ
και
Samos Nectar 2015 της ΕΟΣ Σάμου

Καλύτερος αφρώδης/ημιαφρώδης οίνος
Αμύνταιον Αφρώδης Demi Sec 2021 του ΑΣΕΠ Αμυνταίου

Καλύτερη ρετσίνα
Ρετσίνα Old Vines 2020από την Οινοποιία Αναστασίας Φράγκου

Καλύτερο απόσταγμα του Διαγωνισμού, αναδείχθηκε με την υψηλότερη βαθμολογία το Μονοποικιλιακό Λημνιό της Βλαδίκας ΑΒΕΕ

Συνολικά στον φετινό Διαγωνισμό συμμετείχαν 796 δείγματα (749 οίνοι και 47 αποστάγματα) κυρίως από την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ υπήρξε και συμμετοχή από Βραζιλία και Τουρκία.

Τα δείγματα δοκιμάστηκαν και αξιολογήθηκαν από 25μελή κριτική επιτροπή, εξειδικευμένους οινογνώστες, οινολόγους, κατόχους Diploma WSET, sommelier, head sommelier, καθώς και δημοσιογράφους οίνου. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής χωρίστηκαν σε 5 διαφορετικά τραπέζια.

Πρόεδροι των 5 επιμέρους τραπεζιών-επιτροπών των κριτών, οι masters of wine Heidi Makinen, Jonas Rojerman, Justin Martindale και ο master sommelier Montone Matteo, ενώ πρόεδρος στην επιτροπή που έκρινε και αποστάγματα ο Ανδρέας Ματθίδης, DipWSET και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων.

Πρόεδρος του Διαγωνισμού, ο master of wine Konstantinos Lazarakis MW, μία εξαίρετη προσωπικότητα της παγκόσμιας οινικής σκηνής.

Η τελετή απονομής του Διαγωνισμού στις οινοποιίες και αποσταγματοποιίες που τα δείγματά τους απέσπασαν μετάλλια, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Μαΐου στην Αθήνα.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι ιδιαίτερα αγαπητή και δημοφιλής μεταξύ των Ελλήνων παραγωγών η οποία θεωρείται αφορμή για την ετήσια συνάντησή τους, σε ένα γιορτινό κλίμα όπου συμμετέχουν μαζί με τις οικογένειες και τους συνεργάτες τους και μαζί με παράγοντες του Διαγωνισμού από την οργανωτική επιτροπή και τους χορηγούς-υποστηρικτές της διοργάνωσης.

Ως είθισται την τελετή απονομής εγκαινιάζει η απονομή του βραβείου «Greek Wine Industry Award» εκ μέρους όλων των Ελλήνων οινοποιών, σε προσωπικότητα που έχει συμβάλει στη διάδοση της γνώσης και πληροφόρησης Ελληνικού οίνου στο εξωτερικό.

Το 2022, το «Greek Wine Industry Award» προσφέρθηκε στον διεθνώς καταξιωμένο κριτικό οίνου Mark Squires υπεύθυνο των Ελληνικών δοκιμών του Wine Advocate, μία κορυφαία οινική προσωπικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, έναν από τους βασικούς opinion leaders της παγκόσμιας οινικής αγοράς.

Τa βραβευμένα κρασιά και αποστάγματα, όπου φέρουν πλέον στη φιάλη τους το αυτοκόλλητο μετάλλιο που έχουν αποσπάσει από τον Διαγωνισμό.

info
https://www.tiwc.gr/